1) COĞRAFİ KONUM
Slovenya, batıdan İtalya ile, kuzeyden Avusturya ve Macaristan ile, doğudan ise Hırvatistan ile komşudur. Dolayısıyla Slovenya için Orta Avrupa’nın kalbi demek mümkün.Yurt dışı seyahatleriniz için Flixbus ve Blablacar uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Bu uygulamalar üzerinden oldukça ucuz bilet bulmak mümkün.Mesela ben 15 euro ile Avusturya’ya ,10 euro ile Hırvatistan’a gitmiştim. Ryanair ile seyahat etmek isterseniz kalkış için en yakın İtalya’nın Trieste ve Venedik şehrini kullanabilirsiniz. Ryanair malesef Slovenya’da yok.
2) DEĞİŞİM ÖĞRENCİLERİNE SUNDUĞU İMKANLAR
Öğrenciler için Boni Food denilen bir kart tanımlanıyor.Bu kartı kullanarak genellikle 1.5-4 euro arası olan öğrenci menülerinden yararlanabiliyorsunuz. Bu menülerin içinde çorbasından salatasına kadar var. Ayrıca bazı restoranlarda kartınızı kullanarak bedavaya 2-3 dilim pizza yemek de mümkün. Boni kartınızı her 4 saatte bir olmak üzere aylık 27 kredi ile kullanabilirsiniz.
Urbana kart çıkararak öğrenci aboneliğinizle aylık 20 euroya şehir otobüslerine sınırsız binebilirsiniz.
Slovenyada öğrenci yurtları çok yaygın olmasa da ihtiyacın büyük bir kısmını karşılıyor diyebilirim.Eğer erken başvurursanız muhtemelen yurt çıkacaktır. Yurt fiyatları aylık 120-180 euro arasında diyebilirim.
Bicikelj uygulamasını kullanarak yıllık 3 euro gibi bir küçük ücretle şehir bisikletlerinden yararlanabilirsiniz. Şehirde bisiklet yolları ve bisiklet istasyon noktaları oldukça yaygın fakat bisikletler çok ağır olduğu için konfor açısından özel bir bisiklet satın almanızı veya kiralamanızı tavsiye ediyorum.
3) EKONOMİK ÜLKE
Slovenyada fiyatlar birçok Avrupa ülkesine göre daha ucuz.Bu da Slovenya’yı öğrenciler için tercih edilebilir bir şehir yapıyor.
Ben okulumdan aylık 400 euro hibe alıyorum ve aylık harcama kalemlerim şöyle ;
Ev kirası:250 euro
Market alışverişi:120 euro
Urbana kart:20 euro
Sim kart:10 euro
Yani gördüğünüz gibi eğer yurt yerine evde kalıyorsanız hibe ancak temel ihtiyaçları karşılamaya yetiyor. Ben listede yazanların dışında yurt dışı seyahatlerim (genellikle her hafta sonu) ve partiler için aylık 200-250 euro daha harcıyorum.
4)SICAKKANLI İNSANLAR VE İNGİLİZCE BİLME ORANI
Slovenler kesinlikle sıcakkanlı insanlar ve Türklere karşı hiçbir ön yargıları yok.Ayrıca gençlerin neredeyse hepsi İngilizce biliyor ve bu dil gelişiminiz için çok önemli.Slovenya İngilizce dil yeterliliği endeksinde üst sıralarda yer alıyor.
5) KÜLTÜREL VE EĞLENCELİ AKTİVİTELER
Slovenya’da faaliyet gösteren ESN topluluğu oldukça aktif çalışan bir grup. Düzenledikleri gezilerden, organize ettikleri partilere kadar sizin için çalıştığını her fırsatta hissettiriyor. Ülke içindeki gezileri kendi imkanlarınızla daha ucuza getirebilirsiniz ama yurt dışı gezileri oldukça makul fiyatlarda, bu gezilerde birçok yeni arkadaşlık ilişkisi kurabilme fırsatınız da cabası.
Parti konusuna gelirsek de ortalama olarak ayda iki üç tane konsept parti düzenleniyor. Genel olarak bar ve clubları iyi durumda olmasa da bu tarz partiler hayat kurtarıcı olabiliyor. Bunun yanında ülkenin hiking yapmak için müthiş bir coğrafyası var. Böyle bir ilgi alanınız varsa Slovenya, arkadaşlarınızla beraber doğa yürüyüşleri planlama aşamasında ilk düşünmeniz gereken ülkelerden bir tanesi.
Pek tabi Erasmus grubunda toplu bir şekilde yemek yemek, bir şeyler içmek veya takım sporlarına davet için neredeyse her gün teklifler oluyor. Bunlar da Erasmus maceranızda size yeni insanlarla etkileşimde bulunma noktasında oldukça faydalı opsiyonlar sunuyor.
Blog yazısını kaleme alan MERT TEKİN’e teşekkür ederiz.
Daha fazla fırsata erişmek için Telegram kanalımıza katılabilirsiniz. Katılmak için tıklayınız
Mert Tekin Kimdir ?
Yeni yerler keşfetmeyi, öğrenmeyi, eğlenmeyi seven bir hukuk fakültesi öğrencisiyim. Öncelikli hedefim Erasmus süreci içerisinde tüm Avrupayı, ilerleyen yaşlarda ise dünyanın pek çok ülkesini görebilmek. Ayrıca YouTube kanalımda hem Erasmus deneyimlerimi sizinle paylaşıyor hem de matematik anlatıyorum.