Site icon Erasmusgram

İngiltere , Bradford Üniversitesi’nde Erasmus yapmak

Merhaba Herkese ! Ben Neslihan Özkan. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4.sınıf öğrencisiyim.
Şu an 2020-2021 Güz Döneminde İngiltere’de Erasmus öğrenim yapmaktayım.7 Eylül 2020 tarihinde İngiltere’deki serüvenim başlamış oldu. Sizlere naçizane bu süreç içerisinde yaşadıklarımdan deneyimlerimden bahsetmek istiyorum.

Erasmus yapmaya karar verdikten sonra Anadolu Üniversitesinin yapmış olduğu yabancı dil sınavına girdim.
Her üniversiteye göre sınavın içeriği değişebiliyor. Anadolu Üniversitesi Writing Listening Grammar Speaking şeklinde değerlendirmekte. Sınavın kolay olduğunu söyleyemeyeceğim.

Ama çalışırsanız halledilemeyecek bir sınav değil. Bu arada İngiltere’deki üniversitenin diğer üniversitelerden farklı olarak B2 İngilizce şartı vardı. Diğer bir deyişle puan olarak sınavdan 60 ve üstüne almanız gerekmektedir. Erasmus sınavına girip hibeli olarak gitmeye hak kazandıktan sonra sıra okul seçimi yapmama gelmişti.

Üniversite sınavındaki gibi okul için liste yapıp puanımıza göre sıralanıyoruz. Erasmus yapmamın amaçlarından biri İngilizcemi geliştirmek olduğu için ilk sıraya İngiltere’yi yazmıştım ve çok şükür İngiltere geldi. Şu an İngiltere’de University of Bradford’da hukuk okumaktayım.

İnsanların en çok merak ettiği konulardan biri de vize işlemleri oluyor. Çünkü İngiltere diğer ülkelere nazaran çok daha zor şartlara sahip. Ama bu gözünüzü korkutmasının çünkü İngiltere’deki üniversitenizden kabul mektubu aldığınız için reddedilme ihtimaliniz çok düşük. Ben hiçbir acentayla çalışmadım.

Acenteya para vermeden hepsini internetten araştırarak hallettim. Bu konuda bana en çok yardımcı olan Necip Oğuz Bey’in kendi ismiyle olan youtube kanalı oldu. Kendisine çok teşekkür ederim. Videoları gerçekten çok faydalı.

Biraz da maddi boyutundan bahsedelim. Erasmus Programı İngiltere için aylık 500 Euro hibe veriyor. İngilterenin para birimi Sterlin olduğu için diğer Avrupa ülkelerine göre maalesef burada yaşam daha pahalı. Ancak okuduğum Üniversite Bradford şehrinde olduğu için Londra’ya göre yaşaması çok daha kolay.

Nerede kalıyorsun diye soracak olursanız okulun anlaşmalı olduğu bir yurtta kalmaktayım. Odaların hepsi tek kişilik şekilde toplam 9 kişi 3 katlı ev tarzı bir yurtta kalmaktayız. Odalarımız geniş ve kullanışlı. Aylık kira ücreti 312 Pound. Market alşverişine geldiğimizde Türkiye ile benzer. Sebzeler biraz daha pahalı. Eğer dışardan çok yemeyip evde hazırlamayı tercih ediyorsanız yemeğe çok paranız gitmeyecektir.

Biraz da okulun eğitiminden bahsedeyim Yüz yüze eğitim alıyor musun dediğiniz duyar gibiyim çünkü!
İngiltere’de tüm okullar açık ve herkes yüz yüze eğitim alıyor. Ben de her dersimden yüz yüze eğitim almaktayım. Burada International Human Rights Law ,Immigration and Asylum Law, Law of Evidence derslerini görüyorum. Hocalarımız ve hukuk eğitimi gerçekten çok kaliteli.

Hukuk fakültesi olarak bir dönemde yaklaşık 25 kişi olduğumuz için hocalarla birebir iletişime geçme şansını elde ediyoruz. İngilizce konusuna gelecek olursak her yerde İngilizceye maruz kaldığınız ve herkesin İngilizce konuştuğu bir yerde kesinlikle İngilizceniz gelişecektir. Umarım size İngiltere’de Erasmus konusunda yardımcı olabilmişimdir.

Sormak istediğiniz bir soru olursa bana @ozkannesli instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz. Hayallerinizin gerçek olması dileğiyle sağlıcakla kalın !

Neslihan Özkan

Exit mobile version