Site icon Erasmusgram

Yurtdışında Gönüllülük Yapmanın 10 Faydası

Gönüllülük, çıkar beklentisi olmadan, toplumsal fayda  toplumdaki bireylerin yaşam kalitesini arttırmak için dayanışma ruhuyla yapılan faaliyetlerde bulunmak ve destek vermek amacıyla yapılır.

Gönüllülük sadece karşı tarafı değil , kendimizi de mutlu yapar . Yoğun ve stresli hayatımızda gönüllülüğe de yer vererek özellikle mental sağlığımız için de  güzel bir etki yapmış oluruz.

1- Yurtdışında Yapacağınız Gönüllülük Faaliyetleri Sosyal ve İletişim Becerilerinizi Geliştirir.

Bazı insanlar dışa dönük iken, bazı insanlar utangaç ve yeni insanlar ile tanışma konusunda zorluk çeker. Yurtdışında gönüllülük ise sosyal becerilerinizi uygulamanızı ve geliştirmeniz konusunda önemli artı sağlar. Gönüllü bir projeye gittiğinizde ve o gönüllü projenin konusu kapsamında ilgili diğer yabancı gönüllüler de olacağı için kendi becerilerinizi yansıtma konusunda diğer gönüllü  arkadaşlar da size destek verecektir. İlk stresi üzerinizden attıktan sonra devamının geleceğini ve konfor alanınızın oluşup kendinizi daha iyi ifade ettiğinizi fark edeceksiniz.

2- Gönüllü olmak Özgüveni Artırır.

Gönüllülük yaparak  becerilerinizi başkaları için kullanarak toplumsal fayda sağlıyorsunuz ve size verilen rolü başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğiniz zaman o başarı duygusunu hissedeceksiniz. Kendinizi ne kadar iyi hissederseniz hedeflerinize ve yaşamınızla ilgili planlamalar konusunda daha rahat adım atmanızı ve kariyerinizi geliştirme konusunda katkı sağladığını göreceksiniz.

3- Gönüllü Olmak İstiyorum Fakat Özel Becerilerim Yok Diyorsanız Eğer Böyle Düşünmeyin. Gönüllülük için Özel Becerilere İhtiyacınız Yoktur.

Tutkulu olmak  ve pozitif olmanız en önemli şart! Enerjinizi asla düşürmeyin , yeni beceriler edinme konusunda istekli olmanız en önemli noktalardan!  Gönüllülük sizin becerilerinizi göstereceğiniz bir arena değil o yüzden şefkatli, açık fikirli olmayı ve istekli olmayı en önemli misyon haline getirin.

4- Eğlen !

Zor bir şey değil! Yurtdışında gönüllü olmak önemli ve size katacağı şeyler fazla. Yeni deneyimler kazanırken eğlenmeyi unutmayın. Bulunduğunuz an’ın kıymetini bilin ve eğlenmeyi asla  bırakmayın!

5- Gönüllülük Kariyer Seçeneklerinizi Geliştirir

İlgili bir alanda gönüllülük yapmak sizin için kariyer fırsatlarınızı oluşturmayı ve kariyeriniz için yetkinliği yüksek kişiler ile tanışma fırsatı verebilir. Kariyerinizde değişiklik yapmak istiyorsanız gönüllü faaliyetleri esnasında karşınıza çıkacak fırsat size yardımcı olabilir.

Gönüllülük size ekip çalışması, iletişim, problem çözme, proje planlama, görev yönetimi ve organizasyon gibi önemli becerileri uygulama fırsatı ve geliştirme fırsatı verir. Bu becerileri ilk önce gönüllü bir pozisyonda geliştirdikten sonra, muhtemelen işinizde çok daha rahat hissedeceksiniz!

Gönüllülük birçok yönden size uzun vadeli bir taahhütte bulunmadan yeni bir kariyeri deneme şansı sunar – örneğin çocuklarla veya yoksul ailelerle eğitimci veya sosyal hizmet uzmanı olarak çalışmak, spor koçu olmak veya hayvanlarla çalışmak gibi.

6- Yeni insanlarla tanışın ve yeni arkadaşlıklar kurun

Seyahatinizin bir kısmını yurtdışında gönüllü olarak geçirmek . Kulağa hoş geliyor dimi?

Gönüllülük yaparken birlikte çalıştığınız insanları daha yakından tanıyorsunuz. Yurtdışında sık sık gönüllü iş deneyimlerinizi paylaşmak, sınırlı kaynakları olan bir topluluk için çalışmak, hem farklı bir kültür hem yeni insanlar ile bunu tatmak size güzel arkadaşlıklar güzel anılar biriktirecektir.

7- İngilizce dil becerinizi geliştirin

Başka bir ülkede yaşamak ve çalışmak, dili öğrenmenin en iyi yoludur: etrafınızda konuşulanı duymak ve sizin de ingilizceyi kullanmak zorunda kalıyor olmanız dil becerilerinizi geliştirecektir. Gönüllü olarak katıldığınız bir uluslararası projede bulunan  gönüllülerde projenin ortak dili olan ingilizceyi kullanıyor. Dili öğrenmenin en iyi yolu yaşayarak öğrenmektir. Bu yüzden ingilizceye maruz kalmak ve sizin de ingilizceyi konuşmak zorunda kalmanız hem özgüveninizi artıracaktır hem dili daha çabuk öğrenmenize yardımcı olacaktır. Gönüllülük projesinde herkesin profesyonel seviyede ingilizce konuşmadığını da söyleyelim. Bu yüzden sizin seviyenizde olan gönüllüler ile rahatlıkla pratik yaparak öğrenebilirsiniz.

8- Gittiğiniz Ülkenin Yerel Dilini Öğrenin

Gönüllülük yaptığınız ülkede yerel faaliyetlere katıldığınız zaman o yerel dile maruz kalırsınız ve temel seviyede öğrenirsiniz. Hem yerel halk ile iletişim kurabilir hem kendinizi ifade edecek kadar bilgi size kolaylık sağlayacaktır.

ESC projelerinde  size ücretsiz yerel dil destek kursu da sunuluyor. Uzun süreli kaldığınız gönüllülük projelerinde o ülkenin dili konusunda ileri seviyeye kadar gelişim sağlayabilir. Her zaman için öğreneceğiniz yeni bir dil sizin kariyeriniz için de büyük bir katkı sağlayacağını unutmayın !

9- Farklı Ülkeleri Gezin !

Gönüllülük faaliyetlerinde size verilen izin günleri olacaktır. Hafta sonları, resmi tatiller vs. Bu vaktinizi komşu ülkelere giderek veya ucuz bilet bulduğunuz farklı bir ülkeye giderek değerlendirebilirsiniz. Avrupa’da yapacağınız gönülllülükte otobüs, tren ile rahatlıkla ülke değiştirebilir, bulduğunuz ucuz bilet ile daha uzak bir ülkeye giderek tatilinizin keyfini çıkarabilirsiniz.

10- Gönüllülük yaparak Ekip çalışmasını öğrenin

Gönüllülüğün faydalarını sayıyoruz ve bunlardan en önemlilerinden birisi ise ekip çalışmasıdır. Gönüllülük projenizin başarıya ulaşmasını sağlamak için diğer gönüllü arkadaşlarınız ile ekipçe çalışmak ve sonuca ulaşması için birlikte hareket etmenizi gerektirecektir. Bu süreç size ekip çalışmasını öğretecek ve yeni beceriler edinmenizde yardımcı olacaktır.

Exit mobile version