Site icon Erasmusgram

Yurt Dışında Çalışmak İsteyenler için 10 Tavsiye

1- Gönüllülük Projelerinde Yer Alın

Erasmusgram olarak paylaştığımız yurt dışı gönüllülük projelerinde yer alın. Gönüllülük tabii ki direkt sizin orada kalıcı olarak yerleşeceğiniz programlar değildir. Sizin belirli bir programla gönüllülük yapmanızı sağlar. Fakat sizin kurumla iletişiminizin güçlü olması veya gönüllülük yaparken iş teklifi almanız sizin kariyerinizi ve hayatınızı değiştirecek sonuçlar doğurabilir.

Gönüllülük yaparken yurt dışında yaşamanın artı ve eksilerini de görmüş olursunuz. Sizin daha net karar vermeniz için güzel bir fırsat oluşmasını sağlar.

2- Yabancı Dilinizi Geliştirin

Yabancı diliniz var ise, özellikle iyi seviyede ingilizce biliyorsanız size birçok iş fırsatına erişebilirsiniz. Gitmek istediğiniz ülkenin dilini biliyorsanız B1 seviyesindeyseniz eğer iş imkanınız daha da artacaktır.

Yabancı dil hiç bilmeden iletişim kurmanızın zor olacağını düşünürsek özellikle kalifiyeli  çalışan olmak istiyorsanız dilinizi geliştirmelisiniz.

Gönüllülük projelerinin önemi burada da tekrar önümüze çıkıyor. Gönüllü olarak yurt dışında bulunursanız hem diğer gönüllülerle ingilizce pratik yaparak geliştirirsiniz hem o ülkenin yerel dilini ücretsiz olarak eğitimini alırsınız.

3- Gitmek istediğiniz ülkenin dilini öğrenin. Dil sertifikasını alın

Yurt dışındaki firmalar genel olarak B1 seviyesinde dil bilmenizi talep edebiliyor. Dil sertifikası her zaman avantajdır.  Belge işinizi hem vize hem kabul sürecinde kolaylaştıracaktır.  Öğrenerek hem daha rahat iletişim hem o ülkeye daha kolay adaptasyonunuzu sağlayabilirsiniz.

4- Sertifika Alın ( Özellikle yurt dışında geçerliliği olan sertifikalar)

Mesleki alanda alacağınız sertifikalar sizin için önemli bir artı olacaktır. Meslekte yeterliliğinizi gösteren ve başarınızı tasdikleyen sertifikalar belge olarak karşı tarafa sunulması önemlidir.

Sizin gibi birçok kişi yurt dışında çalışmayı hayal ediyor fakat sizin farkınızı ortaya koymanız açısından bu sertifikalar önem kazanıyor.

Gönüllülük projelerinin sonrasında alacağınız youthpass sertifikası da uluslararası geçerliliği olan bir sertifikadır. Mutlaka etkisi olacaktır.

5- Çalışma izni nedir nasıl alınır? oturum izni nedir nasıl alınır?  Vizeyi nasıl alabilirsiniz bunun cevabını öğrenin araştırın

Yeşil pasaportunuz var ve ben gidip çalışacağım diye düşünüyorsanız hata ediyorsunuz. Turistik seyahatleriniz ile gidip çalışamazsınız. Yasal olarak bu suçtur. Deport edilebilir ömür boyu bir daha o ülkeye gidememe riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Çalışma izniniz olması gerekiyor ve bunu nasıl alabilirsiniz bunu tüm detaylarıyla araştırmanız gerekiyor. Malesef çok fazla bilgi kirliliği var. Bu yüzden doğru bilgiye erişene kadar araştırmanız gerekiyor.

Çalışma iznini almak direkt olarak vize başvurusu ile mümkün değildir. İşe başlayacağınız şirketten davet mektubu almanız gerekiyor. Prosedürleri tam öğrenerek başvuru yapmanız gerekiyor.

6- Farklı Kültürlere Karşı Açık Olmanız lazım

Kendi kültürünüzü çok seviyor olabilirsiniz fakat kendi kültürünüzü tamamen farklı bir kültüre uyarlamak hem sizin adaptasyon sürecinizi uzatır hem mutsuz olmanızı sağlar. Gittiğiniz ülkenin kültürünü, dilini, geleneklerini, yaşam tarzına karşı açık olmanız lazım ve benimsemeye çalışarak yaşantınızın daha keyifli hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

7- Network Geliştirin

Sizin mesleğinizi yapan  yabancı kişiler var ise onlarla iletişimde kalın ve tavsiyelerini dinleyin. Kendi alanınızda çalışan kişiler ile iletişim kurun. Bu network size yardımcı olabilir. Yurt dışındaki firmalar referansa önem verir ve sizi tanıyan birisi tarafından tavsiye edilmek işinizi daha da kolaylaştırır.

8- Mesleğinize devam etmek için en doğru ülkeyi belirleyin

Türkiye’de çalıştığınız firmanın faaliyet gösterdiği bir ülkede çalışmaya karar vermiş ve onay almış olabilirsiniz. Bu durum eğer gerçekleşmiyorsa ve sıfırdan bir ülkede çalışmayı düşünüyorsanız mesleğinize uygun en doğru ülkeyi belirlemeniz gerekiyor. Yurt dışındaki işinizle bağlantılı şirketlerle iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.

Ülkelerde ihtiyaç duyulan sektör çalışanları değişkenlik gösterebilir. Sağlık, mühendislik, gıda gibi farklı sektörlerde önde gelen ülkeler ve çalışan ihtiyacı olan ülkeleri araştırabilir bunun üzerine yoğunlaşabilirsiniz.

9- Size en uygun olacak olan ülkeyi tespit edin

Çalışacağınız işin hangi ülkede daha yaşam kalitesine sahip olduğu, fırsatlardan, iş bulma fırsatlarından ve o ülkedeki değeri gibi kriterleri araştırın.

Kısa süre değil uzun süre kalacağınız bir ülkede yaşamak kolay değildir. Yeni kültür, yeni hava şartları yeni insanlar.. Bu yüzden ülkenin ismine değil size olan uygunluğuna daha çok önem verin.

10- Sosyal medyayı iyi kullanın

Linkedin gibi özellikle mesleki alandaki aktifliğinizi, becelerinizi gösterebileceğiniz platformları iyi kullanarak yurt dışındaki firmalar ile iletişime geçebilirsiniz. Yeterliliklerinizin aktarılması konusunda daha etkili olacaktır.

Exit mobile version