Site icon Erasmusgram

Yurt Dışı Gönüllülük Projelerine Katılmak için Öğrenci Olmak Şart Mı?

Sık sorulan sorulardan ve en çok merak edilen konulardan birisini açıklamak istiyoruz.

Yurt dışında gönüllülük yapmak için öğrenci olma şartı yoktur. Gönüllülük projeleri yalnızca öğrencilerin gittiği bir program değildir. Kısa süreli projeler mevcut genellikle 5-14 gün arası sürüyor. ( Gençlik değişimi , Eğitim kursu) Bölümünüzle iletişime geçip izin almanız ve derslerinizde izinli olmanız bile mümkündür. Her okul aynı sonucu vermese bile, bazı okullar projeler için izin verebiliyor ve  derslerinizde izinli sayılabiliyorsunuz. Önemli olan nokta ise neden projeye katılmak istediğinizi, size ne katacağını çok iyi bir şekilde ifade etmenizdir. Bu şekilde izin alan kişiler oldu. Ki okul yönetimi de memnuniyetle karşılayabilir. Sizin sosyal sorumluluk anlamında yurt dışında faaliyete katılmanız olumlu izlenim bırakacaktır.

ESC projeleri yani genellikle 2-12 ay süren projeler için eğer okul döneminize denk geliyorsa okulunuz izin vermeyecektir ve sınavlarınıza denk gelme ihtimali yüksek olduğu için dönem derslerinizi etkileyecektir. Bu yüzden mezun olan veya öğrenci olmayan kişilerin uzun dönemli projelere katılması daha doğru olacaktır. Yaz dönemine denk gelen programlar için herkesin rahat bir şekilde katılım sağlaması mümkün olacaktır. ( Yaz okulu probleminiz yoksa eğer ).

Fakat şöyle bir durum mevcut. Yaz döneminde gerçekleşen projelere talep fazla olduğu için seçilme ihtimaliniz düşük olabiliyor. Yaz aylarında gerçekleşecek projelerin çağrılar genellikle şubat ayı civarında oluyor. Bu yüzden projeleri bu dönemlerde başvurup yaz dönemi ise projeye katılım sağlayabilirsiniz.

Fakat spesifik olarak öğrenci şartı arayan gönüllü projeleri de olabilir. Çok nadir de olsa, proje konusu veya gönderici kuruluşunuzun kriterleri gereğince böyle bir durum da mevcut. Sık karşılaşılan bir durum olmasa da bu tarz durum olabiliyor.

Bu anlattıklarımız haricinde nadiren gerçekleşen istisnai durumlar da olabiliyor. Bu yüzden her projenin kendi içerisinde spesifik durumlar içerebileceğini unutmayın. ESC projelerinin genel olarak kuralları bellidir fakat adaylardan istenecek kriterler , uygunluk şartları değişkenlik gösterebilir. Sizin için uygun olduğunu düşündüğünüz projeye başvurmanızı tavsiye ederiz. Tarihleri kontrol ederek sizin için uygun olup olmadığını belirleyin. Sınav dönemlerinizi ve devamsızlığınızı göz önünde bulundurmanız önemli.

Bol şans dileriz

Exit mobile version