Site icon Erasmusgram

Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencisi Erasmus Yapabilir mi?

Çok sık gelen sorulardan. Yüksek Lisans veya Doktora öğrencisi Erasmus yapabilir mi? Erasmus sadece Lisans programında mı yapılır?

Yüksek Lisans Öğrencisi Erasmus Yapabilir mi?

Evet, Yüksek lisans ve Doktora öğrencileri Erasmus yapabilir. Lisans öğrencileri nasıl Erasmus yapabiliyorlarsa Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri de Erasmus yapabilir. Bu konuda hiçbir ayrım yok.

Öğrencinin programa katılacağı dönemde   lisans , yüksek lisans veya doktora programında en az 1 senelik dönemi bitirmesi gerekiyor.

Erasmus yaparsanız, Erasmus’ta yüksek lisans öğrencilerinin sayısının çok fazla olması dikkatinizi çekecektir. Ülkemizde Erasmus’un sadece lisans programına kayıtlı bölüm öğrencilerinin yapabileceği algısı var fakat bu doğru değil.

Üniversitenizin okuduğunuz bölümün lisans programı  için yaptığı Erasmus anlaşması, yüksek lisans kapsamında da geçerli olacaktır. Bu yüzden bölümünüzün lisans programında anlaşmalı olduğu üniversitede Erasmus’unuzu yüksek lisans veya doktora olarak yapabilirsiniz. Bölümünüzle iletişime geçerek anlaşmalı olduğu üniversiteleri öğrenebilirsiniz.

Ama dikkat etmeniz gereken husus, okulunuzun Erasmus anlaşmalı olduğu okul yalnızca lisans programı veya yüksek lisans için kabul edebilir. Bu yüzden daha detaylı bilgi için okulunuzun Erasmus koordinatörlüğüyle iletişime geçebilirsiniz.

Yüksek lisansta Erasmus’tan yararlanan bir öğrenci doktora içinde başvurusunu yapabilir mi?

Bir öğrenci lisans-yüksek lisans-doktora  derecelerinde her bir derecede Erasmus yapabilir. Lisans’ta 1 kez, Yüksek Lisans’ta 1 kez ve Doktora’da 1 kez faydalanabilirsiniz. Bu sebepten ötürü Yüksek Lisans’ta Erasmus yapmış iseniz Doktora için de Erasmus yapabilirsiniz.

Bu arada şunu da belirtmek isteriz. Ön Lisans öğrencileri de Erasmus yapabilir

Yüksek Lisans Öğrencileri için Erasmus Hibeleri Ne Kadar ?

Öğrencilerin en merak ettiği hususlardan birisi de hibe! Ne kadar hibe alırım? Geçinebilir miyim? Yüksek Lisans için ne kadar hibe alabilirim? Erasmus için alacağınız hibe lisans programındayken alınan hibe ile aynıdır. Bu hibe miktarı ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir.

Erasmus+ kapsamı dahilinde hangi ülkelere gidilebilir?

Öncelikle belirtmek isterizki, üniversitenizin Erasmus için anlaşmalı olduğu üniversitelerde Erasmus yapabilirsiniz. Fakat ders denkliği sağlayan üniversite bulduğunuz takdirde bölümünüzle iletişime geçerek Erasmus yapabilirsiniz.

Erasmus+ Programı kapsamındaki ülkeler Avrupa Birliği üyesi olan 27 ülke, Avrupa Birliğine üye olmayan fakat Avrupa Ekonomik Alanı üye kapsamında bulunan İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve Avrupa Birliği üye adayı olan Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Türkiye

Doktora okurken Erasmus yapılır mı ?

Doktora öğrencisi iseniz de Erasmus yapabilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken bir konu var!

Doktora okurken  çoğunlukla tez ile geçtiği için tez danışmanın bulunması önemlidir. 

Tez Aşamasında Erasmus

Sizin şimdi 2 opsiyonunuz var. Erasmus yapacağınız üniversitede tez danışmanı bulmak veya tezinize karşılık gelecek ders alarak tez yerine saydırmak

 

 

 

Exit mobile version