Site icon Erasmusgram

Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport) Nedir?

Yeşil pasaport devlet adına çalışan memurlar ve belirli koşulları taşıyan yakınlarına verilen özel bir pasaport türüdür.

Tasarımı yeşil renkli olduğundan yeşil pasaport olarak da bilinir ancak hususi pasaporttur. Çok fazla ülkeye belirtilen günler kuralıyla vizesiz giriş sağlayan pasaport sahipleridir.

Yeşil Pasaport Alma Şartları

Başvuru yapacak olan kişiler gereken belgeleri tamamlayarak, yeşil pasaport başvurusu yapabilir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden pasaport başvuruları yapılarak, ilgili merkezlerden alım yapılması mümkün olabilir. 

Yeşil Pasaport Başvurusu

Yeşil Pasaport Süreleri

Yeşil pasaportun yenilenmesi için ilgili nüfus işleri müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.

Süresini uzatmak istediğiniz pasaportlarınız için de sadece defter bedelini yatırarak e-başvuru yapabilirsiniz. 2021 yılı için defter bedeli 180 TL olarak belirlenmektedir. 

Yeşil Pasaportun Avantajları

Yeşil pasaportun pasaport harcından muaf olması ve çok fazla ülkeye vizesiz geçiş imkanı sağlaması açısından iki önemli faydası vardır. 

Sık Sorulan Sorular

Yeşil pasaport kaç günde çıkar?

Başvuru yaptıktan sonra 4 iş günü içinde teslim edilmesi mümkün olmaktadır. Pasaportlar PTT kargo ile adrese teslim edilmektedir. 

Yeşil pasaport süresi nasıl uzatılır?

Süre uzatımı değil yenileme işlemi yapılmaktadır. Süresi dolan pasaport yenilenerek süresi uzatılır.

Hususi damgalı talep formu nereden alınır?

Hususi hizmet pasaportu için damgalı talep formu https://randevu.nvi.gov.tr üzerinden gerçekleşmektedir. 

Yeşil pasaport nerede yenileniyor?

Pasaportlar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. 

Bordo ve yeşil pasaport arasındaki fark nedir?

Yeşil pasaport için devlet adına çalışan memurlar bazı şartlara tabi olmak şartıyla pasaportu alabilir. Memurların aileleri de pasaporttan yararlanabilir. Yeşil pasaport en fazla 5 yıl, bordo pasaport ise 10 yıl süreyle kullanılabilir. 

Amerika’ya yeşil pasaportla gidilir mi?

Amerika’da yeşil pasaport vizesi geçerli değildir. Vize başvurusu için ayrıca Amerika vizesi başvuru koşulları gerekmektedir. 

Yeşil pasaport Rusya’da geçerli mi?

Rusya’da yeşil pasaport için 90 güne kadar olan ziyaretlerde vize istenmemektedir. Yani yeşil pasaportunuzla Rusya’ya vize gerekmeksizin giriş yapmanız mümkün olmaktadır. 

Exit mobile version