Site icon Erasmusgram

Yatay Geçiş Nedir ? Yatay Geçiş Nasıl Yapılır ?

Yatay geçiş, bulunduğunuz üniversiteden veya bölümünüzden memnun olmayan öğrenciler için güzel bir fırsattır. Yatay geçiş, dönem sonunda veya dönem ortasında yapılabilir.

Her yıl üniversiteler tarafından her bölüm için belirli kontenjanlar ile öğrenciler yatay geçiş yapabilir.

Bazen kendi isteğiniz dışında ( en sık görülen, ailenizin tercihlerinizi sizden gizli olarak değiştirmesi gibi ) , istemediğiniz bir bölüm veya üniversitede okuyorsunuz fakat mutlu değilsiniz. Sil baştan yeniden üniversiteye başlamak sizin için hem zor hem aileniz açısından kabul edilmeyebilir bir durum olabilir. Bu durumda yatay geçiş imdadınıza koşuyor.

YATAY GEÇİŞ YÖNTEMLERİ

 KURUMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ

Kurumlar arası yatay geçiş yapmak için üniversitelerin aynı düzeyde eşdeğer diploma programları arasında ve Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan kontenjanlar dahilinde yapılmaktadır.

MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI İLE YATAY GEÇİŞ

Üniversite öğrencisi iseniz merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapabilirsiniz. Öğrencinin, üniversiteye girdiğiniz yıl için merkezi yerleştirme puanınızı, geçmek istediğiniz üniversitedeki programın o yılki taban puanına eşit ise veya daha yüksek ise yatay geçiş başvurusu yapabilirsiniz. Hazırlık sınıfı ve son sınıf dahil olmak üzere bu geçiş hakkından yararlanabilirler. Merkezi yerleştirme puanı ile sadece bir kez geçiş yapabilirsiniz.

ORTALAMA İLE YATAY GEÇİŞ

Öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şartı aranır.

Ön lisans okuyan öğrenciler 2. ve 3. akademik yarıyıllarda geçiş yapabilir.

Lisans okuyan öğrenciler ise ;

4 yıllık bir bölüm okuyor ise;  3. 4. 5. ve 6. akademik yarıyıllarda geçiş yapabilirler.

5 yıllık bir bölüm okuyor ise ; 3. 4. 5. 6. 7. ve 8. akademik yarıyıllarında geçiş yapabilir.

6 yıllık bir bölüm okuyor ise ; 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. ve 10. akademik yarıyıllarında geçiş yapabilir.

KURUM İÇİ PROGRAMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ

Öğrenciler kayıtlı olduğu üniversitenin , bölümleri arasında  belirlenen kontenjan dahilinde geçiş yapabilir.

Bir fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun kendi bünyesindeki veya aynı üniversite içinde yer alan diğer fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun bünyesindeki eşdeğer düzeyde bölümlere , belirlenen kontenjanlar çerçevesinde yatay geçiş yapılabiliyor.

Kendi bölümünüzde birinci öğretimden, ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın geçiş yapılabilirsiniz.

Yetenek sınavı ile bir bölüme girmiş iseniz; diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranıyor.

Aynı üniversite bünyesinde farklı bölüme geçiş yapmak istiyorsanız , öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği bölümün taban puanının mevcut giriş yaptığı bölümün taban puanından düşük olmaması gerekiyor.

Vakıf üniversitelerinde bir bölümde burslu kontenjan kapsamında okuyan bir öğrenci yatay geçiş yaptığı zaman burslarından feragat etmiş olur.

MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANIYLA YATAY GEÇİŞ

Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği bölümün taban puanına eşit veya yüksek ise , hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere kontenjanlar  dahilinde yapılabilir. Başvurular kontenjandan fazla olduğu takdirde,   puanı en yüksek adaydan başlayıp sıralanarak kontenjan çerçevesinde kabul edilir.

Aynı üniversitenin aynı bölümünden birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması gözetmeden  yatay geçiş yapılabilisiniz.

ikinci öğretim  okuyan bir öğrenci  başarı bakımından  yüzde onuna girerse  birinci öğretime kontenjan çerçevesinde yatay geçiş yapabilirler.

Kayıt dondurmuş öğrenciler bu haklarını kaybetmez.

Exit mobile version