Site icon Erasmusgram

Türkiye-Azerbaycan arasındaki kimlikle seyahat dönemi ile ilgili TÜM DETAYLAR

Türkiye ile Azerbaycan arasında yapılacak olan yolculuklarda yeni bir döneme giriliyor.

Türkiye ile Azerbaycan arasında yapılan anlaşma ile 1 Nisan 2021 tarihi itibarıyla kimlik kartı ile seyahat edilebilecek. Büyükelçilikler de bu haberin detayları hakkında bilgi verdi.

Bakü Büyükelçiliği’nin yaptığı açıklama ile aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

Kalma süresi 90 gün ve vizesiz turistik seyahat

Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, 10 Aralık 2020 tarihinde Bakü’de imzalanan, Türkiye ve Azerbaycan vatandaşlarının karşılıklı olarak Türkiye ve Azerbaycan’a kimlik kartları ile  seyahat edebilmesini sağlayan protokolde, 1 Nisan 2021 tarihi itibarıyla yürürlükte olacağı açıklanmıştı.

Yapılan açıklamada, yürürlüğü girmesi itibarıyla yani 1 Nisan tarihiyle Türkiye ve Azerbaycan vatandaşlarının çipli kimlik kartlarıyla  90 gün kalış süresiyle vizesiz turistik seyahat gerçekleştireceklerini bildirdi.

Giriş-çıkış damgaları uygulanacak

Kimlik ile yapılacak seyahat uygulamasının detaylarında, Azerbaycan vatandaşlarının Türkiye’ye  girişlerinde, Türkiye vatandaşlarına ise Türkiye’den çıkışlarında, iki dil içeren “Giriş-Çıkış Formu”na giriş-çıkış damgaları tatbik edilip  verileceğini bildirilen duyuru kapsamında, Azerbaycan ve Türkiye vatandaşlarının bu belgeyi Türkiye’de ve Azerbaycan’da bulundukları zaman dahilinde yanlarında bulundurmalarını ve giriş ve çıkışları esnasında  kartları ile birlikte sınır kapılarınnda bulunan görevlilere ibraz etmeleri gerektiği bildirildi.

Açıklanan bildiride, yeni tip çipli kimlik kartları ile  seyahat edecek olan Türkiye vatandaşlarının Azerbaycan sınırları içerisinde kimlik kartlarını kaybetmesi durumunda, ülkeye dönüşlerinde teminatın sağlanması için geçici olarak pasaport müracaatında bulunabilmesine olanak sağlayacak  fotoğraflı ve TC kimlik numaralı bir başka kimlik belgesi daha bulundurmaları fayda sağlar.

Çipli kimlik kartlar ile seyahatler yalnızca doğrudan yapılacak seyahatler için geçerli olacak

Yeni tip çipli kimlik kartları seyahat belgesi geçerliliğini sağlaması için sadece  Türkiye ve Azerbaycan arasında yapılacak doğrudan seyahatler ile geçerli olacağı bildirildi.

Üçüncü ülkelerde bulunuyorsanız ve bu ülkeden Türkiye ya da Azerbaycan’a gelecekseniz pasaport kullanmanız gerekmektedir.

Yeni tip çipli kimlik kartları ile ikamet izni başvurusu yapamıyorsunuz.

Türkiye’de ya da Azerbaycan’da 90 günden fazla ikamet etmek istiyorsanız bu ülke  vatandaşların kalmak istenilen süreden süreden 60 günden fazla geçerliliği olan pasaportları ile ikamet izni başvurusu bulunmaları gerekiyor.

Azerbaycan’da mevcut karantina önlemleri

Azerbaycan’a giriş yapacak olan bütün  yabancı uyruklu kişilerin ülkede 15 günden fazla kalması öngörmesi durumunda, Azerbaycan Devlet Göç İdaresi’ne (https://eservice.migration.gov.az) adres beyanı yapması zorunluluğu bulunmaktadır.

Azerbaycan’da 15 günden fazla kalacaksanız eğer Azerbaycan’dan çıkışta cezai işleme maruz kalmamanız için  adres beyan zorunluluğunu zamanında yapmanız gerekiyor.

Azerbaycan karantina kurallarını  1 Haziran 2021 tarihine dek uzattı.

Karantina kuralları uygulandığı süre boyunca sadece Azerbaycan’da ikamet izni olan. ya da  yakın akrabası Azerbaycan vatandaşı olan yabancı ülke vatandaşlarının Azerbaycan’a giriş için izin veriliyor.

Bu kapsam dahilinde olmayan yabancı ülke vatandaşları Azerbaycan’a gelmezden önce Azerbaycan Bakanlar Kurul tarafından izin alması lazım.

Exit mobile version