Site icon Erasmusgram

Tax Free (Vergi iadesi) Nedir? Nasıl Alınır?

İlk olarak, Tax Free kavramı nedir? Kısaca söylemek gerekirse, Tax Free, vergisiz alışverişi temsil eder! Bu terim genellikle duyulduğunda akla hemen havaalanlarındaki Duty Free dükkanları gelir, ancak bu ifade sadece havaalanları ile sınırlı değildir! Yurtdışında anlaşmalı mağazalardan yapılan alışverişlerde ürünlerin vergilerini geri alabilme anlamına gelir.

Ancak Vergi İadesi alabilmek için Avrupa Birliği’nden ayrılacağınız noktada gümrük onayı almanız gerektiğini aklınızda bulundurun.

Girdiğiniz mağazada “Tax Free” formunu verip vermediklerini sormak önemlidir. Mağazaların girişinde Tax Free logosu bulunabilir. Formda kullanılan vergi iadesi firmasını kontrol edin ve bu firmanın havaalanında mı yoksa şehir merkezinde başka bir yerde mi hizmet verdiğini öğrenin. Vergi İadesi sadece havaalanlarından alınan bir hizmet değildir!

 

 

Daha sonra Tax Free formunu doldurup kaşeletin ve imzalatın. (Pasaport numarası, ad, soyad, adres gibi bilgileri eksiksiz doldurun.) Havaalanında “Information Desk”i bulun. Genellikle check-in yapılıp pasaport kontrolünden geçilir, fakat bazı yerlerde bu durum farklı olabilit , bu yüzden bilgi alarak doğrulama yapın. Ardından Tax Free Office’de vergi iadesi işlemlerini başlatın ve mühür bastırın.

 

Pasaport, ürün, fatura ve kredi kartı ile ödeme yapılmışsa, bu belgelerle vergi iadesi almak için ilgili bölüme gidin. Gümrük görevlisi belgelerinizi kontrol edebilir ve aldığınız ürünü inceleyebilir. Görevliye bağlı olarak, aldığınız eşyayı kontrol edip etmedikleri değişebilir. Özellikle Avrupa’daki havaalanlarında Tax Refund veya Global Blue tabelalarını gözlemleyebilirsiniz.

 

 

Belgelerinizi alırlar ve faturanızı size geri vermezler. Gerekli işlemler tamamlandıktan sonra, size nakit para verilebilir veya kredi kartınıza iade yapılacaksa size bir takip numarası verilebilir.

 

Vergi İadesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler:

Alışveriş yapacak kişinin “turistik vize” sahibi olması gerekmektedir; “oturum izni” kabul edilmez.

 

Vergi iadesi, hizmetle ilgili harcamalar dışındaki alışverişlerden talep edilebilir. Ülkeler arasında vergi iade miktarları değişiklik gösterir. Önemli olan bir ürünün belirli bir miktarı aşması değil, aynı gün içinde o mağazadan yapılan toplam alışveriş miktarıdır. Örneğin, İtalya’da 155€, Belçika’da 50€, Almanya’da 25€, İspanya’da 90€ gibi farklı miktarlar geçerlidir.

 

 

Vergi iadesi genellikle %10 ile %20 arasında değişir.  Ayrıca, çalışma saatleri önemlidir; eğer uçuşunuz gece saatlerine denk geliyorsa vergi iadesi alamayabilirsiniz, bu durumda posta yoluyla başvurmanız gerekebilir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde vergi iadesi uygulaması bulunmamaktadır.

 

Tax Free’nin geçerli olduğu ülkeler arasında Almanya, Arjantin, Avusturya, Bahamalar, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Estonya, Fas, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere, Japonya, Kore, Kıbrıs, Letonya, Lübnan, Litvanya, Lüksemburg, Meksika, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Rusya, Singapur, Slovenya, Slovakya, Türkiye, Uruguay, Yunanistan bulunmaktadır.

 

 

Not: Tax Free avantajından yararlanabilmek için seyahatinizin süresinin 3 aydan az olması, ziyaret ettiğiniz ülkede oturum izni almamış olmanız gerekmektedir.

 

Şehirde vergi iadesi alabileceğiniz yerleri görmek için tıklayınız

 

Minimum vergi iadesi alabilmek için gereken alışveriş miktarı ve belirli bir tutarın üzerindeki alışverişlerde alınabilecek vergi iadesi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, detaylarına erişmek için tıklayınız

 

Daha fazla fırsata erişmek için Telegram kanalımıza katılabilirsiniz. Katılmak için tıklayınız

Exit mobile version