Site icon Erasmusgram

Slovenya’da 1 Sene Erasmus yapmak! – Röportaj Konuğumuz: Bengisu Aydemir

Erasmusgram: Merhaba Bengisu, bize kendinden bahsedebilir misin ?

Bengisu Aydemir:  merhaba,22 yaşında Kadir Has’da bilgisayar mühendisliği okuyorum. 3. sınıfı bitirdim. Doğma büyüme İstanbulluyum. Saint Benoit Fransız lisesi mezunuyum.Şuan bir firmada staj yapıyorum. Spor yapmayı seviyorum, her gün en az 1 saat spora ayırırım.Hırslı birisiyim. 14 yaaşındayken 35 kilo verdim. En büyük başarım olabilir. Youtube kanalım var, video çekmek ve fotograf çekmek en büyük ilgi alanlarım ve şuana kadar 31 ülke gezdim.Özgürlüğüme aşırı düşkün bir insanım. ve 50 yaşına kadar 60 ülkeyi tamamlamak istiyorum!


Erasmusgram: Neden Erasmus yapmak istedin ? Erasmus yapmak için motivasyonun ne oldu ?

Bengisu Aydemir: İlk olarak yurt dışına çıktığımda 12 yaşındaydım ailemle ondan tek olarak 13 yaşında İngiltere’ya yaz okuluna gittim. Aileden uzak olmak beni özgür hissettirmişti daha 13 yaşındayken.Küçüklükten beri hep yurt dışı hayalim vardı. Yabancı Liseden mezun olduğum için Fransa’da üniversite okuma şansı kazanmıştım ama ekonomik durumlar ve eğitimin zorluğu ve zaman kaybetmek istemediğim için Türkiye’de bir üniversiteye kaydoldum ve girdiğim ilk günden itibaren Erasmus yapıcağıma hedef olarak belirledim. Erasmus başka kültürleri tanıma fırsatıydı, kendimi geliştirme, kendi başına yaşama ,kendi ayaklarımın üzerinde durma fırsatıydı benim için ve İstanbul’dan kaçış:) Ve benden önce Slovenya’ya giden arkadaşlarım olmuştu biraz da onlarla konuşunca cidden ikna olmuştum.


Erasmusgram: Neden Slovenya / Maribor’u tercih ettin ?

Bengisu Aydemir: İstanbul benim için çok kalabalık ve yorucu bir şehir olmuştu. İlk olarak İspanya istemiştim ama sonra fikrimi değiştirdim. Slovenya ucuz bir ülke ve doğa harikası gittiğim şehir Maribor’da Esn etkinliklerinin çok iyi olduğunuda öğrendim. Maribor’da Feri fakültesindeydim bende önce giden arkadaşlarım eğitimde çok iyi olduğunu söyledi ve öğrenci kuponu diye bir sistem var yanlış hatırlamıyorsam aylık 21 kupon veriliyor Slovenya devleti tarafından ister erasmus öğrencisi ister kendi öğrencisi fark etmeden belirli yerlerde bazen ücretsiz bazen 2 veya 3 euroya çorba,ana yemek,meyve alıyorsunuz bu öğrenciler için çok büyük bir avantaj. Slovenya’da market alışverişi, ev kiraları genel yaşam cidden çok ucuz.Ve Maribor Slovenya’nın ikinci büyük şehri,doğası da güzel insanları da. Öğrenci şehri en önemlisi.


Erasmusgram: Konaklamayı nasıl sağladın ? Yurt fiyatları ve ev fiyatları nasıldı ? Hangisini tavsiye edersin ?

Bengisu Aydemir: Başvurduğumda karşı okul tarafından yurt fiyatları ve imkanları pdf şeklinde gönderildi Ve en üyeleri eğer evde kalmak istersek diye bizi facebooktan gruba aldılar.Ben özel yurtta kaldım , (TOMİ DORMİTORY) iki kişi ve tuvalet odanın içersindeydi sadece şehir merkezine yürüyerek 20-25 dakikaydı aylık ücreti 115 euroydu kişi başı buzdolabınıda odaya aldık oda aylık kişi başı 10 euroydu. Mutfak ortaktı.Genellikle devlet yurtları ortak banyo ve tuvaletti o nedenle tercih etmedim.Yurt fiyatları aylık 115-180 euro arası değişiyor diye biliyorum.Bana özel yurtlar daha ucuz gelmişti ve devlet yurtlarında kontrol biraz daha fazla oluyor. Evde kalmak isterseniz su elektrik gibi giderler dahil şehir merkezinde en düşük 160 eurodan başlayan fiyatlarla bulabilirsiniz.


Erasmusgram: Maribor’da hangi üniversitede eğitim aldın ? Maribor’da Erasmus yapmak isteyen arkadaşlara tavsiye eder misin ?

Bengisu Aydemir: Maribor Üniversitesi Feri Fakültesindeydim.Çok memnun kaldım nüfus az olduğu için hocaların tek amacı bir şey öğretmek yaptıkları işi cidden seviyorlar. Bir soru yönelttiğinizde hızlıca dönüş alabiliyorsunuz.


Erasmusgram: Maribor hakkında bilgi verir misin ? öğrenci şehri miydi ?

Bengisu Aydemir: Kesinlikle öğrenci şehri.Bir bira içmeye gittiğinde en fazla 2-3 euro oda çok lüks mekanlar.İlk olarak her gün şehirde parti var,gece kulü     pleri tarafından.Trafik yok, hayat var, eğlence var! Bir sürü etkinlik oluyor, şarap şehri olduğu için şarap tatma etkinliği olmuştu ve yakın zamanda yaza giriş partisi.Mesela şehirde ada var orda voleybol, futbol oynayabilirsiniz ve orda yazın açılan yüzme havuzuda var. Mestni park var,kocaman,git kitabını oku,arkadaşlarınla keyif yap! Bir sürü spor salonu var ve olimpik yüzme havuzu. En önemlisi çok güvenli bir şehir gece istediğin saatte yürü kimse bir şey demez korkmazsın ve çok güzel müzeleri var!


Erasmusgram: Slovenya’nın eğitim sistemi nasıldı ? Türkiye ile kıyasladığında ne gibi farklılıklar gördün ?

Bengisu Aydemir: Slovenyada 0-10 arası not sistemi var dersten geçmen için notunun 6 olması gerekiyor. Çan sistemi yok.Yani bizdeki gibi ezberci bir sistem yok daha çok proje bazlı.Ben çok zorlanmıştım çünkü biz proje bazlı ilerleyen bir okul değildik. Ve orda dersler genelde 2 ye bölünmüş durumda benim bölümüm için en azından Lab kısmı ve teorik kısım. İki kısımdanda en az %5o lik bir başarı göstermen lazım. Yani labdan %70 aldım teoriden %30 alıyım olmuyor malesef, kalıyorsun bu beni çok zorlamıştı.


Erasmusgram: Her ay için ne kadar hibe aldın ? Verilen hibe Slovenya’da yaşamak için yetiyor mu ? Aylık harcaman  ortalama ne kadardı ? Slovenya’da hayat pahalı mı ?

Bengisu Aydemir: Slovenya’da hayat ucuz diğer avrupa ülkelerine göre.Ben genelde yurtta yemek yapıyordum.Aylık 300 euro hibe aldım ama bu beslenme şeklinize ve ne kadar alkol tüketip tüketmediğinize bağlı. Dana ürünleri pahalı mesela yarım kilo dana kıyma 6 euro. Ben çok lüks şeyler yemedim açıkcası ve gezdimde, ama aylık 300 euro değilde 400 euro ‘ya yakın param gidiyordu. yani hibeye ek bir miktar paraya ihtiyacınız olucaktır.


Erasmusgram: Erasmus yaparken Slovenya’da karşılaştığın zorluklar oldu mu ? Olduysa bahseder misin ?

Bengisu Aydemir: Çok bütük şeylerle karşılaşmadım ama marketlerdeki çoğu çalışan çok iyi ingilizce bilmiyor bir ürün sorarken zorluk yaşabilirsiniz.Bide her aradığınız sebze ve meyveyi bulamayabilirsiniz.


Erasmusgram: Slovenya’ya gidecek olan arkadaşlara gezmek için önereceğin yerler neresidir ?

Bengisu Aydemir: Ben Erasmustayken 10 ülke gezdim. Hollanda’ya aşığım.Kesinlikle git, uzak deme! Slovenya içinde başkenti Lübyana’yi kesinlikle gez şehrin mimarisi çok güzel. Maribor’a 20 km uzaklıkta şarap bağları var “heart road” diye bir yer var oraya gidip şarap keyfi yap! Slovenya içinde Celje ve Ptuj’a gittim ama çok sevmemiştim.Avusturya, Graz ‘a çok yakınız ve İtalya,Venedik oraları gezebilirsin.


Erasmusgram: Erasmus senin ingilizceni geliştirdi mi ?

Bengisu Aydemir: Geliştirdi daha çok kelime bilgisine sahip oldum.


Erasmusgram: Erasmusta mutlaka yapmalısınız ve yapmamalısınız dediğin 3 şey ?

Bengisu Aydemir: Her partiye git! Kimseden çekinme herkesle tanış! Deli gibi sarhoş ol! Çok sağlıksız beslenme! İnsanlara ön yargıyla yaklaşma!


Erasmusgram: Bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.

Bengisu Aydemir: Ben teşekkür ederim 🙂


 

Exit mobile version