Site icon Erasmusgram

Şehir ismi ile anılan 6 Psikolojik Sendrom

Stockholm Sendromu

Stockholm sendromu, İsveç’in başkenti Stockholm’da gerçekleşen bir olay sonrası adını almıştır. Banka soygunu esnasında 6 gün süresince rehine olarak tutulan kadın, soyguncusu ile arasında duygusal bir bağ kurar.

Rehine kadın serbest kaldıktan sonra da soyguncusunu savunur şikayetçi olmaz. Hatta rehine olan kadın nişanlısından ayrılarak soyguncusunun yolunu gözler.

Rehine – rehinci tarzında bu tip olaylara bu sendrom ismi ile teşhis konulur.

Paris Sendromu

Birçok diziye, filme konu olan romantik şehir Paris, aşıkların sıklıkla seyahat ettiği bir yer. Filmlerde tanımlamalar, ifadeler ile hafızamızda büyüleyici ihtişamlı bir yer edinen ve beklentinin arttığı Paris; beklentiler ile gidenler için hayal kırıklığına sebebiyet verebilir.

Hayal ettiği Paris’i bulamayan Japon turistler ise beklentilerini karşılamadığı için  Paris sendromu yaşıyor. Japonlar seyahat etmeyi çok seviyor. Hatt Fransa’da çok fazla Japon’a denk gelmeniz büyük olasılık.

Her sene büyük hayal kurarak Paris’e giden Japonların %20’si Paris sendromu yaşamaktadır. İlk kez 1986 senesinde Japon profesör Hiroaki Ota’nın tanımladığı bu sendrom, turistlerin duygu değişikliği, kaygı vs psikolojik etkiye neden oluyor. Sorunun çözümü ise Paris’e bir daha gitmemek

Sibirya Histerisi

Sibirya Histerisi genellikle kadınlarda görülür ve sebepsiz ve tehlikeli tutumlarda bulunma hali olarak tanımlanır. Bu tip davranışlarda hafıza kaybı da görülür.  Sibirya histerisinin kadınların duygularını baskı altında tutmasıyla alakalı olduğu tahmin edilmektedir.

Hmong Ani Ölüm Sendromu

30’lu yaş grubunda olan ve ülkesini terkeden, Laos veya Filipinli erkeklerde görüşmektedir. Uyku esnasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetme durumu olarak tanımlanır.

Tıbben hastalığı olmayan bu kişiler, ülkelerini terkettikten sonra bunalıma girer ve uyku esnasında kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yumar.

Stenhal Sendromu (Floransa)

Stenhal sendromunun tanımı ise; hızlı kalp atışı, baş dönmesi, baygınlık, şaşırma ve hatta halüsinasyona neden olan bir psikosomatik rahatsızlıktır. Bu sendromun ise insanlarda sanat eselerinin çok fazla olması ya da ihtişamı karşısında kendisinden geçmesi durumunda gözlenir.

Tıp kaynaklarınca karşımıza çıkabilen, kabul gören bir sendromdur. Etkisi uzun sürmez ve tıbbi bir müdahaleye gerek kalmıyor

Kudüs Sendromu

Kudüs’e ziyarette bulunan kişilerin, şehrin manevi yönünden etkilenerek kendisini dini lider veya peygamber olarak görmesi durumunda verilen isimdir. Bu kişiler üzerine beyaz çarşaf geçirerek karşısına çıkan kişileri dinine davet etme propagandasını yapar.

Rahatsızlığın sona ermesi için ise Kudüs’ten ayrılmak yeterlidir. Senede ortalama  50-200 arasında turist bu sendroma yakalanır.

 

Exit mobile version