Site icon Erasmusgram

İtalya – Salerno’da Erasmus yapmak | Röportaj Konuğumuz: Lale Ekento

Hangi ülke: İTALYA
Hangi şehir: Salerno
Üniversitenin adı: Salerno Üniversitesi

-Merhaba Lale, bize kendinden bahsedebilir misin ?

Merhaba.Ben Lale, 23 yaşındayım.Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Endüstri ve Makina Mühendisiliği bölümleri çift anadal öğrencisiyim. 2019 bahar yılında Endüstri Bölümünün anlaşmasıyla Salerno Üniversitesine Erasmusa gittim.

Hayatımdaki en mutlu, en zorlu ve beni ben yapan bir dönem yaşadım.Kariyerimde ve sosyal hayatımda çok büyük bi katkısı oldu.

Neden Erasmus yapmak istedin ? Erasmus yapmak için motivasyonun ne oldu ?

Kendi okulumdan farklı bir üniversitede eğitim almak istedim.Hayatıma yeni alan ve yeni arkadaşlar katmak en çok istediklerim arasındaydı.

Yurtdışında yaşamanın öğrenciyken tadına varmak müthiş bir şans, ve bunu yaparken  rahatlık alanımızdan çıktığımız için kendimizi daha çok zorluyoruz ve başardıkça onun mutluluğu çok daha farklı oluyor.En büyük motivasyonum kendi alanımda yeterli bir temel bilgiyle gidip üstüne ne katabilirim düşüncesiydi.

Ve tabiki İtalya’da yaşama fırsatı. Bir de yakın arkadaşlarım aynı dönem farklı ülkelerde Erasmusa gitti, onlarla avrupada buluşma fikri de motivasyonuma katkı sağladı.

-Neden İtalya / Salerno’yu tercih ettin ?  

 Anlaşmalı olduğumuz okulları araştırken Polonya‘da ki teknik okullar ve Salerno Üniversitesi arasında karar verememiştim.Daha sonra okul başarısı olarak avrupada ilk 300 üniversiteden biri olması ve şehrin güzelliği beni ikna etti.

– Konaklamayı nasıl sağladın ? Yurt fiyatları ve ev fiyatları nasıldı ? Hangisini tavsiye edersin ?

Ben evde kaldım.Diğer ev arkadaşlarım da Erasmus öğrencisiydi. Evi aegee salerno topluluğunun ve önceden orada Erasmus yapmış bir arkadaşımın tavsiyesi ile buldum.

Ev bulma süreci yurda göre bir tık daha zor olsa da aegee topluluğu size Erasmus evlerinin boş ev/oda listesini vererek,ev sahibi ile aracı oluyor ve italyanca anlaşma konusunda yardımcı oluyorlar.

Yurt fiyatları hakkında fikrim yok.Oda fiyatları ise 250+fatura ya da 350 euro civarındaydı. Tavsiyem şehir merkezinde ev/oda tutmak çünkü yurtlar okul bölgesinde oluyor ve yarım saat uzaklıkta. Çok uzak mesafe olmasa da belli bir saatten sonra toplu taşıma olmuyor ve akşam etkinliklerine katılmak zorlaşıyor.

Salerno’da hangi üniversitede eğitim aldın ? Salerno’da Erasmus yapmak isteyen arkadaşlara tavsiye eder misin ?

Salerno Üniversitesi(Fisciano,SA)’nde eğitim aldım. Kesinlikle tavsiye ederim, sadece ders seçerken seçtikleri dersin diline dikkat etmelerini söyleyebilirim. Özellikle lisans seviyesinde kendi bölümüm için hem ingilizce hem italyanca dersler vardı.Yüksek lisans eğitim dili tüm bölümlerde ingilizceydi.

Salerno hakkında bilgi verir misin ? öğrenci şehri miydi ?

Salerno ne büyük ne küçük, çoğu avrupa şehri gibi baştan sona yürüyerek dolaşabileceğiniz bir şehir. Diğer italyan şehirleri kadar pahalı olmadığı için öğrenci şehri denilebilir.Bazı lokal mekanlarda (kuaför,yeme-içme,bar) AEGEE topluluğu ve ESN kart indirimi oluyor bu nedenle

Erasmus öğrencisine göre daha uygun olabiliyor. Eğlenebileceğiniz, günlük ihtiyaçlarınızı ulaşım gerektirmeden karşılayabileceğiniz yazlara doğru daha da kalabalıklaşan ama genel olarak sakin bir şehir.

Ve şehir merkezinde de trenle 5-10 dakika da gidebileceğiniz koylarda da denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Salerno’da sevdiğin mekanlar neresiydi ? 

İlk olarak dünya üzerinde en sevdiğim dondurmacıdan başlamak isterim; NETTUNO. Çok fazla çeşidi ve müthiş lezzetiyle ara ara hatırlayıp canımın çektiği bir dondurmacı. Güzel pizzayı en uygun fiyata yemek isterseniz de pizzeria funiculiyi öneriyorum.

Passo duomo ve Zero Otte Nove ise  boş zamanlarımızda arkadaşlarımızla buluşma noktasıydı diyebilirim. Hem çalışanları çok sıcakkanlı hem kahve ve içecekleri çok güzeldi. Yeme-içme dışında Santa Terasa Merdivenleri, uzun sahil kıyısı(Lungomare) favori mekanlarımdı. 

Salerno’da kültürel yerler var mı ? var ise önereceğin yerler var mı ?  

Elbette var. Pompeii antik şehir, duomodaki etkinlikler, ilk tıp fakültesi bu şehirde kurulduğu için Tıp fakültesi tarihi ve eski dönem teknikleri müzesi, ara ara İtalya güneyinde yetişen akdeniz bitkileri fuarı, santa terasa merdivenlerinde verilen konserleri tavsiye edebilirim.

İtalyanca’yı öğrenmek kolay mı? Üniversitede dil kursları var mı?

Evet kolay çünkü dili ülkesinde öğrenmek zorunda kalıyoruz. Markette,komşularımızla, sokakta tanıştığın İtalyan arkadaşınla sürekli anlaşmaya çalışıyorsun ve onlardan yeni bilgiler öğreniyorsun.

Ayrıca Salerno Üniversitesi her dönem Erasmus öğrencileri için her seviyeye uygun İtalyanca dil kursu açıyor. Başarıyla tamamlarsan 5AKTS transkriptine yansıyor ve sertifika alıyorsun.

İtalya’nın eğitim sistemi nasıldı ? Türkiye ile kıyasladığında ne gibi farklılıklar gördün ? 

Ders işleyiş olarak bir farklılık yoktu, kendi bölümümdeki derslerin içerik ve bilgi yoğunluğu bile çok benzerdi.Devam derslerinde bir zorluk çekmedim.Fakat daha fazla bilgi verip ezberletmek yerine öğretileni bize yorumlatmaya dayalı aktif bir sistem var ve sürekli konuştuğun için hem daha uzun süreli bilgi oluyor hem de özgüvenin artıyor.

Benim lab derslerim olmadığı için teorik kısmı için bunları söyleyebilirim.Farklılıklar ise kesinlikle sınavlar.Vize değil direkt final sınavı oluyoruz.Eğer geçemezsek belli aralıklarla 3 ay boyunca bütünleme sınavları oluyor.Bir de hem yazılı hem sözel kısımları var.İlk önce yazılıyı geçip sonra sözlü sınava giriliyor. Benim çoğu hocam sözlü sınav yapmadı sadece yazılı sınavlara katılarak dersi tamamladım.

Her ay için ne kadar hibe aldın ? Verilen hibe İtalya’da yaşamak için yetiyor mu ? Aylık harcaman ortalama ne kadardı ? İtalya’da hayat pahalı mı ?

Kaldığım her ay 400 euro oradayken, 100 euro da dönünce hibe aldım . Verilen hibe büyük miktarda barınmaya ve yola yetiyor fakat beslenme, okul masrafları, eğlenmek ve biraz şehirden çıkıp gezeyim demek için yetmesi mümkün değil.

İlk aylar düzen kurup rutine geçince ortalama 600-650 euro harcanıyor.İlk ayda oturma izni ev depozitosu ve ev eşyası almak için yaklaşık 2 katı harcama yapabilirsiniz.

Erasmus yaparken İtalya’da karşılaştığın zorluklar oldu mu? Olduysa bahseder misin?

İlk olarak döviz kuru malesef zorluyor, harcamalarda ve ev bulurken dikkatli davranmak gerekebilir. İtalya da çoğu zaman grevler oluyor.Toplu taşıma grevleri okul ve ya sınav gününüze denk geldiyse stresli bir gün yaşanıyor. Bana denk geldiğinde hocalar durumu bildiği ve özel aracımız olmadığı için anlayışla karşıladı ve sınava sonradan girebildim. Bir de toplu alanlarda özellikle partilerde çok fazla olmasa da hırsızlık olabiliyor.

İtalya’da gidecek olan arkadaşlara gezmek için önereceğin yerler neresidir?

Tüm ülke turistik olduğu için hepsini sayabilirim ,fakat diğerlerinden çok farklı olan Bologna benim için mutlaka görülmesi gereken bir şehir .Bunun dışında campania bölgesinde dünyaca ünlü turizm bölgeleri var. Mutlaka Positano ve Amalfi’ye gidilmeli. Salerno Centrale tren garının oradan otobüslerle 2-3 euroya gidebilirsiniz.(biletler tabacchi denilen yerel bakkalardan alabilirsiniz.).

Çok bilinmese de yine aynı bölgede Cetara koyunun dağlar arasındaki küçük sahili benim favori sahillerimden(aynı otobüsle ulaşım sağlanabilir).

 

Erasmus senin ingilizceni geliştirdi mi ?

Teknik/Akademi ingilizcesi olarak evet çok katkısı oldu ve sosyal hayatımda da var olan ingilizcemi kullanmamı ve daha çok özgüvenle konuşmamı sağladı. Bununla birlikte arkadaşlarımın kulladığı dillerin basit kelimelerini de öğrendim.

Erasmusta mutlaka yapmalısınız ve yapmamalısınız dediğin 3 şey?

Gittiğiniz ülkenin dil kursu varsa almalısınız ve günlük hayatınızda  konuşmaya çalışın.

Mümkün olduğunca sosyal olmalısınız, oradaki çoğu arkadaşını bir daha göremeyebilirsiniz, vaktin kıymetini bilmelisiniz.

Avrupadaki diğer ülkeleri mutlaka gezmelisiniz.Hem vaktiniz hem Avrupa öğrenciliğiniz varken müzeler ve diğer kültürel etkinliklere daha kolay ulaşılabilir.

Derslerini ihmal etmemelisiniz, eğer gittiğinde hocalarınla tanışmazsanız hem ders hem sınavlarda zorluk yaşayabilirsiniz, çünkü seni okulun öğrencileri sanar ve derse italyanca olarak devam eder ve not almak sizin için zor olabilir.Erasmus öğrencilerine daha anlayışlı olsalar da diğer öğrencilerle aynı sınava girdiğinizi unutmayın.

Salerno Üniversitesi’nde Erasmus hakkında sorularınız olursa Lale ile iletişime geçebilirsiniz.
Instagram kullanıcı adı: @laleekentok 

Exit mobile version