Site icon Erasmusgram

Referans Mektubu Nedir? önemli ipuçları ve Format örnekleri

Bu yazımızda yurt dışında üniversite okumak veya burs alabilmek için referans mektubu yazımı ipuçları hakkında bilgi vereceğiz. 

Referans mektubu (LOR) öncelikle tavsiye mektubu olarak bilinmektedir. Özellikle birçok açıdan işimize yarayan bu mektup yurt dışında üniversite okumak ve aynı zamanda burslara başvurabilmek açısından işimize yarayan gerekli dokümanlar arasında yer almaktadır.

Bunun yanı sıra aynı zamanda öğrenci ve aynı zamanda bursa başvuran adaylar da öğretmene danışmana, yetkilinize ya da yöneticilere de bağlı olarak özellikle bu açıdan sizin için bir mektup yazmanız da gerekmektedir.

Yazılan bu mektup sayesinde özellikle kabul komitesinin de sizi daha iyi tanımasına da aynı zamanda yardımcı olacaktır. Özellikle bu mektup karşısı tarafın sizi daha iyi tanıması açısından önemli bir araç olarak görülmektedir. 

Kimlerden Referans Mektubu İstemeliyiz?

Referans mektubu almak yeni kayıt olacağınız üniversite ve aynı zamanda burs programı için önemlidir. Bu nedenle referans mektubu alabilmek için profesörlerinizden, eğitmenlerinizden ve aynı zamanda sizler açısından sizinle de yakın çalışmış kişilerden mutlaka referans mektubu istemelisiniz.

Bu şekilde bir referans mektubu alabilmek sizin için de iyi bir tercih olacaktır çünkü burada bu referans mektubu sayesinde sizlerin de becerilerine bağlı olarak aynı zamanda yaptığınız işlere dair ayrıntılı bilgiler de edineceksiniz.

Özellikle bu noktada referansınızı kaydeden kişinin de başvurduğunuz alanada hakim olması açısından büyük bir önem taşımaktadır. Burada özellikle çalıştığınız sektör de başvurduğunuz üniversite bölümüne bağlıysa bu noktada özellikle yöneticilerinizden veya bu noktada işvereninizden de referans mektubu istemeniz doğru olacaktır. 

 

Özellikle burada dikkat etmeniz gereken nokta referans seçiminizi ve aynı zamanda referans mektubunuzu yazması açısından sizden referans mektubu isteyen kurumlar için bir not mektubu da eklemeniz gerekecektir. 

Referans Mektubunda Ne Yazılmalıdır?

İyi bir referans mektubu yazabilmek için aşağıda da belirtilen dört faktörü taşıması gerekmektedir. Bu dört faktör sayesinde referans mektubu daha da geçerli olacaktır.

Öncelikle öğrenci  yani burada başvuru sahibi olan kişinin ilişkisini açıklayan bir adet paragraf

Referans olan kişinin aynı zamanda başvuru sahibi hakkında üniversitede öğrenim görme, ilgi ve yetenekleri ile ilgili yapacağı değerlendirme

Öğrencinin okulda veya okul dışında elde ettiği başarıları gösteren örnekler. 

Başvuru sahibinin aynı zamanda üniversite veya burs için tavsiye alma nedenleri veya buna bağlı olarak aynı zamanda başvuru sahibinin de orada nasıl kabul alması gerektiği hakkında daha fazla bilgi 

Mükemmel bir referans mektubu nasıl yazılır bunun için 6 ipucu

Referans mektubu yazarken dikkat etmeniz gereken birden fazla nokta bulunmaktadır. Bu başlık altında ise mükemmel bir referans mektubu nasıl yazılır hakkında bildiklerimizi ele alacağız.

Öncelikle referans mektubu yazmasını istediğiniz kişinin doğru kişi olduğundan emin olun. Çünkü en iyi referans mektupları daha çok yazmayı özgür bir şekilde kabul eden kişiden gelmektedir, burada zorla yazan birine referans mektubu yazmayın.

Yani klasik kalıplardan oluşan bir referans mektubu sizi bir adım geriye götürecektir. Aynı zamanda burada tyer alan referans, aynı zamanda yetki ve atamaya sahip birisi tarafından yazılmalıdır.

Bu durum mektup açısından gereken ağırlığı da vermektedir. Aynı zamanda burada belirsiz ve aynı zamanda dağınık ayrıca aceleyle yazılmış bir mektup dahi mektup kabul edilebilirliği yüksek mektuplar arasında yer almaktadır. 

Referans olarak seçtiğiniz kişiye aynı zamanda neden onun referans mektubu yazmasına ihtiyacınız olduğunu mutlaka söyleyin. Çünkü burada referansınız açısından referans mektubunu yazmadan önce mutlaka ona başvurduğunuz bölüm açısından ya da aldığınız bursla ilgili olarak da özet bir bilgi vermeniz gerekmektedir. Aynı zamanda aldığınız referans mektubunu gönderdiğiniz tarihleri de iyi seçin.

Referans mektubu açısından bu noktada aynı zamanda en iyi etkiyi yaratmak açısından ayrıca kısa konuya odaklı olmanız gerekmektedir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta. Bu aslında ayrı bir belgedir. Yani özgeçmiş ile karıştırılmamalıdır. Yani özgeçmiş ve mektup arasındaki farkı bilmeniz gerekmektedir. 

Referans mektubu aynı zamanda sizin için sunulan ve bu doğrultuda üniversiteye sağladığınız yetenekleri de gösteren benzersiz katkıları barındıran bir yapıya sahiptir – Burada özellikle üzerinde durmanız gereken olumlu değişikliklere aynı zamanda etkilere ve buna bağlı olarak aynı zamanda yeni öğretilere de birden fazla katkıda bulunduğunuzu da içermektedir.

Burada özellikle yer alan karşılaştırmalı bilgiler açısından da bir çok bağlamda örneklerle desteklendiği zaman da size çokça bilgiye neden olacaktır. Özellikle farklı kişiler tarafından da alınan bir referans mektubu varsa bu noktada diğer kişilerin referans mektuplarından daha iyi bir referans mektubu yazmanı gerekmektedir. Bu faktör sizi diğer referanslardan daha öne çıkartacak referans mektuplarıdır. 

Burada ele almamız gereken bir diğer nokta ise referans mektubu aynı zamanda bazı akademik detaylar açısından önemlidir. Burada özellikle referans mektubu yorumlanması açısından bir zorunluluk bulunmadığı sürece asla rekabetçi sınavlara da bağlı olarak bu sınavların notlarından ve puanlarından bahsetmemek gerekir. Çünkü bu durum aslında başvuru da belirtilen bir durumdur. Yani önceden bahsettiğiniz bir şeyden tekrar bahsetmek doğru olmaz. 

Bunun yanı sıra ayrıca hakkınızda bahsedeceğiniz bir başka bilgiler varsa ve bu bilgiler referans mektubuna da dahil edilecek bir düzeye sahipse mutlaka dahil edilmesi gerekmektedir. 

Bunların yanı sıra iyi referans mektubu sizin üniversiteye alınmanıza veya burs başvurunuzun kabul edilmesine de yardımcı olacaktır. Yani referans mektubu yazarken mutlaka bu kriteri göz önüne alarak başvuru yani referans mektubu yazdırmanız sizin açınızdan büyük katkı sağlayacaktır

 

Exit mobile version