Site icon Erasmusgram

Portekiz – Universidade de Evora Hemşirelik Fakültesi’nde Zeynep’in Erasmus Deneyimi

Herkese merhaba ben Zeynep sizlere 2019  güz dönemi Portekiz deki Universidade de Evora da Hemşirelik fakültesindeki erasmus deneyimimden bahsedeceğim.

12 Eylül 2019 da THY’nin İstanbul-Lisbon seferiyle gittim .5 saat süren heyecanlı bir yolculuktu .Tabi bunun öncesinde okuldan kabul mektubu bekleme ve vize işlemleri gibi stresli bir süreç vardı . Gidicekmiyim , gidemeyecekmiyim diye düşünüyordum . Okuldan kabul mektubum geldiğinde çok rahatlamıştım .

Sonrasından Portekiz vizesi için Ankara ya gittik arkadaşımla . Portekiz Büyükelçiliğine gitmeden websitede belirtilen belgeleri tamamladık bu da gerçekten teferruatlı bir süreçti . Bir çok belge istiyorlar. Büyükelçiliğe gittiğinizde de bu belgeleri sıralı bir şekilde veriyorsunuz ve sizi mülakata alıyorlar . Ne için gitmek istediğinizi soruyorlar . bize bir yıllık vize vermişlerdi . Bizde hemen uçak biletimizi aldık .

Uçak bileti Lisbon’a inanılmaz pahalı biz tek yön 2200 tl ye almıştık . Evora ya gitmek için de Lisbon dan indikten sonra terminale gidip Evora ya 1-1.5 saat içinde varmıştık . ama şimdi gidecek olsam Madrid den giderdim . Madrid e biletler daha uygun fiyatlı oluyor . örneğin dönüşte Madrid den 600 tl ye gelmiştim. Tabi Madrid den Evora ya 6 saatlik otobüsü de göz önünde bulundurmak gerekiyor .

Gitmeden önce buddy lerimiz bizimle iletişime geçmişti . buddy ler orda ev ayarlamanız , banka işleriniz gibi her şeyde size yardımcı olan Esn de görevli öğrenciler. Biz gitmeden önce evimizi ayarlamıştık . erasmus grubunda zaten musait olan evler paylaşılıyordu  .

Paranızın büyük bir bölümü kiraya gidiyor. Ortalama 250 euro herkes kira veriyordu . Ev bulmak en başlarda çok zor bir çok arkadaşımız ilk ay larda hostelde kaldı ve ev bulmak için çok uğraştılar.

Evora küçük bir şehir her yere 20-25 dk yürüyerek varabiliyorsunuz . mimarisi ve doğası çok güzel . Gerçekten aşık olmuştuk ve bu şehir bize çok iyi geldi . İstanbulda sürekli metro otobüs kullanan biri olarak 5 ay boyunca üniversiteye ve her yere yürüyerek gitmek bana çok iyi gelmişti .

Fakültemiz çok iyiydi bizle özel olarak ilgilendiler . birebir İngilizce derslerimiz oldu . Ben elderly nursing , family health nursing, women health and obstetric ve portuguese 1 derslerini almıştım . Hemşirelik hocaları bize her konuda yardımcı olmuştu hatta gitmeden bir veda yemeği bile bize düzenlediler.

 

 

Erasmus grubu da her ülkeden oluyor . bizde ağırlıklı Brezilya ,İspanya ,  İtalya , Türkiye , Polonya  ağırlıklıydı . Diğer ülkelerden de birkaç kişi vardı . Herkes çok cana yakın ve yardımseverdi. Esn evora grubu çok aktif bir gruptu en başlarda . her gün bir etkinlik vardı . oyunlar , yemekler ,geziler ,  gösteriler ,tadım etkinleri gibi . Bunlar zaten grubun kaynaşması için ilk haftalar her gün oluyor .

Portekiz insanı cana yakın insanlar ama İspanyollar kadar değil ! ama bize benziyor diyeceksiniz gidince . Çünkü Akdeniz insanları belli oluyor .

Alışverişe gelecek olursak bizim gitmeden önce merak ettiğimiz bir konuydu . Portekiz gerçekten diğer Avrupa ülkelerine göre ucuz bir ülke . Bizim haftalık yemek alışverişimiz et,tavuk,salata,yumurta,balık,ekmek,süt, tatlı , içecek aklınıza ne gelirse 25 euro yu geçmiyordu . Pingo doce ve Lidl portugal diye aratırsanız gitmeden önce fiyatlar ile ilgili bilginiz az çok olur . Gitmeden önce yanıma ne alayım diye soracak olursanız ben tarhana almıştım . Arkadaşım da çay , hazır çorba ve daha bir çok şey getirmişti . Bu arada yanınıza hediyelik için ve arkadaşlarınıza ikram etmek için Türk kahvesi alabilirsiniz . Biz hocalarımıza ve bazı arkadaşlarımıza hediye vermiştik .

 

Kıyafet genel olarak pahalıydı . pull and bear vardı evora da . çok öyle aman aman değildi. Biz alışveriş lisbon da yapmıştık. Lisbonda seçenek çok fazla .

Ayrıca bir dönem boyunca Portekizce ders almıştık . Bu derslerde günlük yaşamda işinize yarıyor. Zaten çat pat alışveriş yaparken öğreniyorsunuz . Ama genelde ingilizce konuştuğumuz için ben Portekizce iyi öğrenemedim. Ve avrupada en sinir şeylerden biride cafelerin 6 dan sonra kapanması . Sonra hep barlar açık oluyor.

Portekizdeki üniversitelerin Tunas diye bir grupları oluyor . Ayrıca öğrencilerde ilerleyen sınıflarda bu kıyafetleri giyiyor . Harry potter ın yazarıda zaten bu kıyafetlerden esinlenerek kitabındaki karakterlere yansıtmış .

Esn bir çok gezi düzenliyor . biz Lisbon , Sintra, Coimbra , Aveiro ya Esn ile gittik ve fiyatlar da grupça gidildiği için uygun oluyor.

 

Biraz karışık anlatıyorum ama fotoğraflara baktıkça aklıma geliyor.Birazda Portekizin lezzetlerinden bahsedelim . bir gastronomi şehri . Çok lezzetli deniz ürünleri ve tatlılar yiyeceksiniz . Ama bir tatlı varki pastel de nata nerdeyse her gün kahve ve pastel de nata ile güne başlıyordum. Lisbon’da en ünlü nata ları yiyebilirsiniz bizim sürekli gittiğimiz yer Lisbon’da pasteis de belem . Evora da da fabrico dos pasteis .

 

 

Çok gezeceğiniz , çok güleceğiniz  ve çok yiyeceğiniz bir deneyim olacak çünkü ben 3 kilo almıştım . Ama her saniyesine değecek.  Çok bağlanacaksınız bütün arkadaşlarınıza çünkü herkes evinden ve ailesinden uzak . Orada aile olacaksınız , hastalandığınızda birbirinizin yardımına koşacaksınız. Ve gitme vakti geldiğinde büyük bir acı duyacaksınız ve ağlayacaksınız .  Bu bir yöndende iyi bir his olacak çünkü bir çok ülkede artık aile üyeleriniz olacak . Örneğin ben Prag ve Madrid te gittiğimde orada yaşayan arkadaşlarımla buluştum ve gezdim. O yüzden bol fotoğraf çekin , bol anı biriktirin . Herkesle konuşmaya çalışın çünkü yüzlerce hikaye dinleyeceksiniz. Farklı milletler ve dinlerden olmanıza rağmen nasılda aynı problemlerle karşılaştığınızı , aynı filmleri izlediğinizi göreceksiniz.

Bir sonraki yazımda Avrupa gezisi planlama ve bütçe hazırlama ile ilgili olacak . Umarım beğenmişsinizdir ve işinize yarar. Sorularınız varsa yorumlarda buluşalım . Yada bana ulaşın.

zeynepates1109@gmail.com

 

Exit mobile version