Site icon Erasmusgram

Pomodoro Tekniği Nedir ? Pomodoro Tekniği ile Verimli Çalışmak

“Harikalar yaratmak istiyorum fakat dikkatim dağılıyor, odaklanamıyorum, zamanımı yönetemiyorum, bu işi yarın yaparım gibi bahanelerim var ve bunların üstesinden gelmek istiyorum” diyorsanız, herkes için domatesim var!

Şaşkın bakışlarınızı gözümde canlandırabiliyorum. Evet, bahaneler ile mücadele için domates! Gelin “Bu domates de nereden çıktı?” diyen bakışlarınızı anlamlandıralım. 1980’lerin sonlarına doğru Francesco Cirillo adlı bir mucit tarafından geliştirilen Pomodoro Tekniği, o zamandan beri bahanelerini aşmak isteyen birçok insanın kullandığı ve geri dönüşümü çok verimli olan bir teknik.

Adını ise Cirillo’nun öğrencilik yıllarında bu yöntemi geliştirirken kullandığı domates şeklindeki zamanlayıcıdan almaktadır.

Pomodoro kelimesi İtalyancada  ‘domates’ demektir. Felsefenin özünde insanları planlama, çoklu görev ve öz düzenleme gibi zihinsel süreçlerini daha iyi anlamaya teşvik etmek vardır.

Bu beceriler üzerine çalışıldığında günlük iş akışlarını, öğrenmeyi veya görev edindiğiniz her ne ise verimli bir şekilde yapılandırılmasına yardımcı olur. Kısacası kendinizi yönetin!

Kendi patronunuz olmak için Pomodoro Tekniğini kullanın! Şimdide nasıl uygulandığına bakalım.

İlk olarak çalışacağınız konuya ve zamana karar verin.

Çalışacağınız konuyu birçok küçük adımlara bölün.

Bu tekniğin temelinde kısa müddetli çalışma seansları ve bu seansları takip eden küçük molalar var. Bunun için yanınızda mutlaka bir zamanlayıcı bulundurun.

Çalışma seansları 25 dakika sürüyor, akabinde 5 dakika süren küçük molalar.

Bu bir oturum ve mini moladan oluşan 30 dakikalık kısım bir pomodoro’ya denk geliyor.

Toplamda 4 pomodoro’yu bitirdiğinizde 25-30 dakikalık bir mola veriyorsunuz. Bu ise art arda 4 pomodoro tamamlarsanız geçerli.

Fakat gerçekten istediğiniz görevleri yerine getirerek harikalar yaratmak için hayatı sessize almalısınız. Nasıl mı?

Her şeyden önce ambiyans oluşturun ve dikkat dağıtabileceğini düşündüğünüz her şeyi sessize alın. 25 dakika boyunca tek yapmanız gereken işe odaklanmak.

E-posta, facebook, instagram, twitter ve hatta çevrenizdeki insanları bile sessize alın. Ayrıca 25 dakika süreniz bitmeden görevinizi tamamlamış olsanız bile seansı bitirmeyin, süre dolmasına kadar genel tekrar edin. Aynı şekilde vermiş olduğunuz 5 dakikalık mini molalarınız da çalışmış olduğunuz konuyla ilgili hiçbir şey düşünmeyin.

Mesela bir parça müzik dinleyin veya benim gibi kahve tutkunuysanız kendinize bir kahve ısmarlayın. Orası size kalmış ancak 5 dakika biter bitmez çalışmaya geri dönmelisiniz.

Tüm bu yalın kuralları sindirdikten sonra kendinize plan oluşturun. Bu haftalık veya aylık olabilir. Günlük kaç pomodoro yapacağınızı, seanslarda hangi konulara ağırlık vereceğinizi bu plan içerisinde sıralayın.

Planlanmış olduğunuz süre bitiminde plan kâğıdınızı inceleyerek değerlendirme yapın. Seanslar verimli bir şekilde tamamlandı mı? Bölündü mü? Bölündüyse neden bölündü?  Sorunları gün yüzüne çıkartarak bir daha oluşmaması için iyileştirilmeler yapılmalı. Hatta başarılı biten seanslarda kendinizi ödüllendirin.

Bu sizi motive edecektir. Unutmayın amacımız kendimizi sıkmak değil, etkili ve verimli bir şekilde harikalar yaratmak. Planın içeriğini oluşturmak sizin elinizde.

“Ben bu bilgilerle yetinmek istemiyorum” diyenler için tekniğin kitabı da bulunmaktadır. Bu oldukça popüler olan tekniğe yönelik hazırlanmış birkaç uygulama.

-Lanes: Bu internet sitesi haftalık planlar yapmanıza yardımcı oluyor. Aynı zamanda pomodoro zamanlayıcısı da mevcut.  https://lanes.io/#/

-Pomotodo: Bu uygulamasa ise bu tekniğe özel tasarlanarak hazırlanmıştır. https://pomotodo.com/

-Coldturkey: “Benim nomofobim var. Ben sosyal medyadan uzak kalamam mutlaka telefonu elime alırım” diyorsanız. Bu uygulama tam size hitap ediyor. https://getcoldturkey.com/

Son olarak Pomodoro Tekniği bir araçtır. Mümin Sekma’nın da dediği gibi “Başarı sizden üç şey ister: tutku, teknik ve cesaret”. Hadi kolları sıvayalım.

Pomodoro tekniğiyle başarınızın artması ve motivasyonunuzun konsantrasyonuzun artmasını sağlayabilirsiniz.

Yazar: Şeyda Erdem

Exit mobile version