Site icon Erasmusgram

Polonya’da Erasmus Yapmak için 10 Neden

Erasmus sınavını kazandık. Tercih yapacağız. Erasmus’u nerede yapacağım? Size bu yazımızda Polonya’da Erasmus yapmanızın avantajlarından bahsedeceğiz. Özellikle Türkiye’den ve İspanya’dan çok fazla öğrencinin tercih ettiği Polonya’nın öne çıkan detaylarını beraber inceleyeceğiz.

Para birimi Avantajı

Polonya para birimi olarak euro kullanmıyor, Zloti kullanıyor. Eurı kullanmayan bir ülkede geçinmek daha kolay olacaktır. Polonya’yı tercih etmenin en önemli sebeplerinden birisi para birimi olarak euroyu kullanmamasıdır.

Polonya Avrupa’nın merkezinde yer alıyor.

Erasmus için ülke seçecekseniz o ülkenin konumu gerçekten önemli.  Ayrıca Erasmus yapacağınız ülkenin ulaşım ağlarının gelişmiş olması da önemli bir etken olmalıdır.

Polonya’da ulaşım ucuzdur. Trenler, uçaklar ve otobüslerin ücretleri uygundur. Yaşam maliyetleri diğer Avrupa ülkelerine göre çok daha uygundur.  Polonya 7 ülke ile kara sınır komşusudur.  Almanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Ukrayna, Belarus, Litvanya ve Rusya’nın küçük bir kısmı ile sınır komşusudur. Bu ülkeleri otobüs ile seyahat edebilirsiniz. Rusya için vize şartlarını inceleyiniz.

Erasmus deneyimini ile Doğu Avrupa’yı keşfedin

Polonya’da Erasmus yaparken düşündüğünüzden daha fazla kazanım elde edebilirsiniz. Farklılıkları görebilir, zihninizi açabilir ve Doğu Avrupa ülkelerine ait birçok geleneğe de şahitlik edebilirsiniz. Polonya’nın tarihte yıllarca Prusya, Avusturya ve Rusya tarafından işgali sonrasında bugünki topraklarında, özellikle yemek ve mimarisinde hem Rus hem de Alman olmak üzere çok fazla etki altına girmiştir. Buna en basit örneği ise bizim mantıya benzeyen ama şekil olarak daha büyük olan   pierogis’tir.

Bir başka ulusal yemek de bir rulo ekmek içinde servis edilen ünlü Zurek’tir. Polonya, Avrupa’nın en Katolik ülkesidir ve çok gelenekseldirler.

Sıra dışı bir Kış

Herkes  Polonya’nın soğuk bir ülke olduğunu söyler. Evet çok soğuk bir ülke fakat kış mevsimi Erasmus’unuza denk gleiyorsa bunu fırsata çevirebilirsiniz. Türkiye’de özellikle çok kar görmeyen bir şehirde yaşıyorsanız Polonya’da kışa doyacağınızın garantisini verebiliriz. Ayrıca kış turizmi olarak da Polonya’da gideceğiniz lokasyonlar mevcut. Kızaklar, kardan adamlar… göller donuyor ve üzerlerinde buz pateni yapmaya gidebilirsiniz.

Ayrıca Polonya’da çay, kahve veya sıcak çikolata içmek için gideceğiniz çok güzel mekanlar mevcut. Polonya’da iç mekan ısıtma sistemi çok iyidir.

Alkol: Lezzetli, ucuz

Polonya’da alkol ucuz ve ayrıca lezzetli diyebiliriz. Çok fazla da votka markasına da şahitlik edeceksiniz. En meşhuru Zubrówka’dır. Kışın, küçük sürahilerde satılan sıcak şarap da tipiktir. Polonya’daki Erasmus’unuzda hepsini deneyebileceksiniz. Biraya gelince, Polonya ve Alman başta olmak üzere birçok marka bulabileceksiniz ve bardaklar yarım litre olarak satılıyor. Birayı pipetle içenlere de denk gelebilirsiniz.

Üniversite Seçeneğinin Fazla Olması

Polonya’da yaklaşık 380 üniversitede 1,2 milyondan fazla öğrenci eğitim alıyor. İngilizce eğitim sunulan bölüm sayısı çok fazla. Bölüm dersleriniz ile eşleştirme konusunda çok sorun yaşamazsınız. Üniversitelerde ise laboratuvar ve bilgisayarlar ile donatılmış, sanat fakülteleri, beşeri bilimler fakülteleri ve teknoloji üniversiteleri gibi çok daha fazla çeşitliliği vardır

Dil Şartının Olmaması

Birçok ülke Erasmus için öğrenciden belirli bir seviyede dil şartı isteyebiliyor. Örneğin İspanya’da çoğu üniversite B1 seviyesinde minimum İspanyolca sertifika isteyebiliyor fakat Polonya’da dil şartı olmayan çok fazla üniversite ve bölümü mevcut.

Ders Uyumu (Ders Eşleştirme)

Polonya’daki birçok bölüm ve Türkiye’deki mühendislik özellikle çok fazla bölüm hemen hemen aynı ders içerikleriyle benzerlik gösteriyor. Eşleştirme okul uzatmamak için en önemli durumlardan birisidir. Diğer ülkelerdeki okullara nazaran daha çabuk bir şekilde eşleştirme yapabilirsiniz.

Üniversite ve Yurtlar iç içe

Bu bahsedeceğimiz Polonya’da bütün üniversitelerde geçerli olmasa da genel olarak yurtlar ve okullar iç içe bulunmaktadır. Yurttan üniversiteye giderken para ödemeden ve zaman kaybetmeden gidebileceksiniz.

Erasmus Atmosferi

Sizin gibi birçok öğrenci de Erasmus tercihini Polonya’dan yana kullanacak. Polonya’nın çok fazla üniversiteyle anlaşması var ve şehir olarak seçenekleri fazla.

En fazla Erasmus öğrencisi olan şehirler Poznan, Varşova ve Krakow’dur. Bu şehirlerde çok sayıda Türk ve aynı zamanda başka milletlerden insanlar bulacaksınız: İspanyollar, Fransızlar, Ukraynalılar, İtalyanlar, Yunanlılar, Almanlar, vs. Polonya festivalleri unutulmazdır

– Alkol ucuz, geceler uzun ve Erasmus kısadır. Bulunduğunuz zamanın tadını çıkarın!

Daha fazla fırsata erişmek için Telegram kanalımıza katılabilirsiniz. Katılmak için tıklayınız

Exit mobile version