Site icon Erasmusgram

Polonya , Radom’da Erasmus Yapmak | Röportaj Konuğumuz: Dilan Özcan

Polonya Radom’da Erasmus yapan Dilan ile çok keyifli bir röportaj yaptık. Çok da güzel oldu. Keyifle okumalar diliyoruz

Erasmusgram: Merhaba Dilan, bize kendinden bahsedebilir misin ?

Dilan Özcan: Merhabalar ben Dilan Özcan. Giresun Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Yeni yerler keşfetmeye, yeni hikayeler duymaya hep  meraklıydım. Bu merakım beni nerelere götürdü hadi hep beraber bakalım. 


Erasmusgram: Neden Erasmus yapmak istedin ? Erasmus yapmak için motivasyonun ne oldu ?

Dilan Özcan: Seyahat etmek benim yaşam biçimim gibi. Birde başka ülkeleri seyahat etmek bambaşka bir tecrübe benim için. Ben yurtdışı serüvenime ilk önce üniversite 3. Sınıftayken bir hocamızın yardımıyla Ukrayna’da Rusça dil eğitimi almaya
gittiğimde başladım. Bu benim için çok güzel bir tecrübe oldu ve artık tek başıma bile sırt çantamı alıp başka ülkeleri seyahat edebilirdim. Başka insanların deneyimlerini, hikayelerini duyunca bende üniversite son
sınıftayken Erasmus’a başvurdum. Bu benim için öğrenciyken büyük bir fırsattı. Bende bunu hemen değerlendirdim ve başvurum onaylandı. Beni artık büyük bir macera bekliyordu.


Erasmusgram: Neden Polonya/Radom’u tercih ettin ?

Dilan Özcan:Okuduğum okul bizim bölümden sadece Polonya ile anlaşmalıydı ve sadece Polonya’ya gönderiyordu. Yani benim bir tercih etme şansım olmadı açıkçası. Ama tercih şansım olsaydı tercihlerim arasına girebilirdi Polonya.


Erasmusgram: Konaklamayı nasıl sağladın ? Yurt fiyatları ve ev fiyatları nasıldı ? Hangisini tavsiye edersin ?

Dilan Özcan: Polonya’da Erasmus öğrencilerine yurt imkanı sağlanıyor. Ben yurtta kaldım. Fakültenize yakın bir yurda yerleştiriliyorsunuz. Yurtta 4 kişilik odada kalıyorduk ve 300 zloty veriyorduk. Ev fiyatları yurt fiyatlarına göre biraz
daha pahalı. Tekrardan gitsem evde kalmaktansa yurtta kalmayı tercih ederim.
Gitmek isteyen arkadaşlara da yurtta kalmalarını şiddetle tavsiye ederim.
Yurtta her yerden her kültürden bambaşka insanlar var ve çok güzel sohbetler, çok güzel arkadaşlıklar ediniliyor. Eğer kafa dengi insanlarla denk gelirseniz Erasmus çok daha zevkli olabilir diyebilirim.


Erasmusgram: Radom’da hangi üniversitede eğitim aldın ? Radom’da Erasmus yapmak isteyen arkadaşlara tavsiye eder misin ?

Dilan Özcan: Wyzsza Szkola Handlowa üniversitesinde eğitim gördüm. Virüsten dolayı üniversitede yüz yüze pek eğitim gördüğüm söylenemez. Online sunumlarla ve eğitimlerle dönemimizi bitirdik. Wyzsza Szkola Handlowa üniversitesi
küçücük dershane gibi bir okul. 


Erasmusgram: Radom hakkında bilgi verir misin ? Öğrenci şehri miydi ?

Dilan Özcan: Radom küçük ve sakin bir yer. Çoğu yere yürüyerek gidilebiliyor. Öğrenci olduğunuzu kanıtlayan belge varsa tren ve otobüs biletleri çok ucuz. Otobüslerde bilet okutma sistemi farklı. Türkiye’de ön kapıdan binip kartı okutuyoruz ya, onlarda bütün kapılar açılıyor biniyorsun her bölmede bilet okuyucular var bileti koyuyorsun damgalıyor. Düzenli olarak kimse kontrol etmiyor biletleri fakat sivil giyinen görevliler bir anda biletini sorabiliyordu.
Biletin yoksa görevli 300 zloty gibi bir ceza yazıyordu. Biz birkaç kere biletsiz bindik şansımıza görevli denk gelmedi ama siz bizim gibi yapmayın.   Yemekleri çoğunlukla bizim damak zevkimize uygun değil ama bir yemeği aynı bizimki gibi pierogi, mantı ile aynı. Dışarda yemek yemek isterseniz biraz pahalı. Alkol kullanıyorsanız sudan ucuz. Gezilecek görülecek eğlenilecek pek bir yanı yok. Eğlence az olduğu için pek te öğrenci şehri sayılmaz.


Erasmusgram: Polonya’nın eğitim sistemi nasıldı ? Türkiye ile kıyaslandığında ne gibi farklılıklar gördün ?

Dilan Özcan: Kesinlikle Türkiyedeki gibi ezber sistemleri yok. Daha çok proje ve sunum bazlı ve bence bu daha çok öğretici oluyor.


Erasmusgram: Her ay için ne kadar hibe aldın ? Verilen hibe Polonya’da yaşamak için yetiyor mu ? Polonya’da hayat pahalı mı ?

Dilan Özcan: Toplamda 1050 euro aldım. Gittiğimde 840 euro aldım geri kalanını Türkiye’ye dönünce aldım. Polonya’da hayat çokta pahalı değil. Öğrenciyken birçok indiriminiz oluyor. Verilen hibe Polonya için yeterli ama bu birazda
kişinin harcamalrına bağlı. Eğer başka ülkeleri gezmek gibi bir hayaliniz var ise pek yetmeyebilir. Tabi bütün harcamalarınızdan kısıp sadece gezmek için hibenizi ayırırsanız bu sizin için yeterli olabilir.


Erasmusgram: Erasmus yaparken Polonya’da karşılaştığın zorluklar oldu mu ? Olduysa bahseder misin ?

Dilan Özcan: Ben Polonyadayken çok zorluk çekmedim. Radom’da çoğu kişi İngilizce bilmediği veya konuşmak istemediği için biraz zorluk çektim ve birde tesettürlü olduğum için bunu biraz farklı karşılayanlar ve önyargı ile karşılık verenler oldu. Ama ben pek önemsemediğim için gayet rahattım.


Erasmusgram: Polonya’ya gidecek olan arkadaşlar için önereceğin yerler neresidir ?

Dilan Özcan: Ben Polonya’nın hemen hemen her yerini gezdim. Radom’a iki saat mesafede olan başkent Varşova, Krakow, Gdansk ve Wroclaw hepsini tavsiye ederim. Kültürel anlamda Krakow kesinlikle görülmeli. Oraya yarım saat uzaklıktaki
Auschwitz toplama kampına gidilebilir.Gdansk ve Wroclaw kesinlikle gidilmesi gereken yerlerden. Şehirlerin çoğunda gezilecek yerler yürüyerek tamamlanabiliyor.  Polonya dışında ise bütün Avrupa’yı gezin derim.


Erasmusgram: Erasmus senin İngilizceni geliştirdi mi ?

Dilan Özcan: Evet kesinlikle geliştirdi. Dersler İngilizce, çevrendekiler İngilizce konuşuyor ve seninde kendini ifade edebilmen için bir şekilde İngilizce konuşmaya mecbur kalıyorsun ve bunun çok faydası oluyor. Değerlendirilmesi gereken fırsatlardan.


Erasmusgram: Erasmus’ta mutlaka yapmalısınız ve yapmamalısınız dediğiniz 3 şey ?

Dilan Özcan: Gitmeden gideceğiniz ülke hakkında bilgi edinin.
Mutlaka gezin, eğlenin ve zamanın çabuk geçtiğini unutmayın. Ve yanınızda pulbiber ve karabiber götürmeyi unutmayın 
Asla bir yerde takılıp kalmayın ve mümkünse dönmeyin 


Erasmusgram: Bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.
Dilan Özcan:Ben teşekkür ederim.

Exit mobile version