Site icon Erasmusgram

Polonya – Lublin’de Erasmus yapmak | Röportaj Konuğumuz: Fatih Koç

Merhaba Fatih, bize kendinden bahsedebilir misin ?

Merhaba, Ben Fatih, 25 yaşındayım. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Elektrik Elektronik mühendisliği mezunuyum. 2016 güz dönemi İstanbul Üniversitesi Farabi öğrenci değişimi, 2017 bahar dönemi Lublin University of Technology, Polonya erasmus değişim programlarına katıldım.

Mezun olduktan sonra 2019 gönüllü olarak Luksembourg Universitesinde Erasmus stajı yaptım. Seyahat ve uçmak en büyük hobilerim, yeni yerleri, insanlar, gelenekler tanıyınca heyecanlanıyor ve eğleniyorum.

Neden Erasmus yapmak istedin ? Erasmus yapmak için motivasyonun ne oldu ?

Lise döneminde(2013) avrupa birliği projesiyle Belçikaya gittiğimde lisans eğitimimi yurt dışında almam gerektiğinin kararını vermiştim. Ancak ekonomik olarak destek bulamadığım için kısmet olmadı. Bende çeşitli burslu eğitimleri araştırıp yurtdışına gitmeye çalıştım.

Ve 4 farklı Erasmus programıyla eğitim, proje, staj ve master gibi programlar ile yurtdışında burslu eğitimler aldım hala yüksek lisans eğitimime Fransa’da devam ediyorum programım seneye Yunanistan’da devam edecek.

Neden Polonya / Lublin’i tercih ettin ?

Üniversitemin çok çeşitli ülkeler ile anlaşması vardı ancak Polonya için daha önce gidenler çok güzel deneyim olduğunu, kültürel faaliyetlerin fazla olduğunu söylediler bu yüzden dolayı Polonya’yı tercih ettim. İyi ki de seçmişim diyorum şimdi.

Konaklamayı nasıl sağladın ? Yurt fiyatları ve ev fiyatları nasıldı ? Hangisini tavsiye edersin ?

Lublin üniversitesi kampüs içinde Dom Studenta Politechniki Lubelskiej yurtlarında senelik 2000 zloty civarında ödeme ile 3 kişilik biro da ayarlandı. Okuluma yakın olduğu için orayı tercih ettim. Ödememi ilk ayda hepsini ödeyerek gerçekleştirdim.

Uluslararası öğrencilerin bulunduğu bir yerleşke olduğu için başka bir yer bakmayı tercih etmedim. Gayet keyifli vakit geçirdim. Şehir merkezinde yürüyerek 15 dk mesafede olduğu için sürekli şehir merkezine gitme fırsatım oluyordu.

Lublin’de hangi üniversitede eğitim aldın ?

Politechnika Lubelska/ Lublin University of Technology’da 6 ay eğitim aldım.

Lublin’de Erasmus yaptığın üniversiteyi tavsiye eder misin ?

Bence erasmus için oldukça güzel bir deneyim oldu benim için. İngilizcenizi geliştirmek istiyorsanız sadece yararlı olmaya bilir çünkü halk lehçe konuşuyor. Derslerin tamamı ingilizce olduğu için teknik ingilizce için faydalı bir eğitimdi.

Lublin hakkında bilgi verir misin ? öğrenci şehri miydi ?

Lublin küçük bir şehir, çok kısa bir sürede bütün şehri gezebilirsiniz. Öğrenci yaşamı için 2017 yılında uygundu. Hibelerimizi euro kuruyla aldığımız için, verilen hibeler yeterli oldu. Konaklama, yeme-içme ve extra diğer ülkeleri gezmek için yeterli bir hibe aldım. Lublin içinde otobüs kullanmadım desem yeridir.

Lublin tam bir öğrenci şehri, gerek kampüs içi gerek şehir içi çok farklı aktivitelere katılıp güzel ve eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Lublin’de sevdiğin mekanlar neresiydi ?

Sakin bir gün ve yürüyüs için Saxon Garden’nın keyfini çıkarabilirsiniz. Lublin Castle’dan başlayıp Cracow Gate’e uğrayıp krakowskie przedmiescie caddesi buyunca yürüyüp marketlere de dükkanlarda alışveriş yapabilirsiniz.

 

Yaz aylarında cadde’de meşhur dondurmacıyı denemelisiniz. Multimedia Fountain civari yazın yine çok iyi oluyor. Gece hayatı için tabiki vazgeçilmezim Hellium Club.

Lublin’de kültürel yerler var mı ? var ise önereceğin yerler var mı ?

Majdanek concentration camp, Polonya'nın Lublin şehrine 2,5 km uzaklıktaki Nazi imha kampıdır. Cracow Gate, Lublin şehrinin gerçek bir sembolü. 14. yüzyılın başlarında inşa edilmiş ve adını Krakov kentinden almıştır.

Lehçe’yi öğrenmek kolay mı? Üniversitede dil kursları var mı?

İşin açıkcası lehçeyi öğrenme çabam olmadı o yüzden kurs eğitimi de almadım.

Polonya’nın eğitim sistemi nasıldı ? Türkiye ile kıyasladığında ne gibi farklılıklar gördün ?

Ders süreleri az olması haricinde eğitim şekli genel anlamda aynı idi. Az ve öz eğitime önem veriyor sanırım. Bazı hocaların anlatımı gerçekten iyiydi.

Ama bir tanesinin aksanından ötürü anlamakta zorluk çekiyordum. Derslikte öğrenci sayısı az olduğu için ders sırasında hocalar tek tek aktif olmamızı sağlıyorlardı.

Her ay için ne kadar hibe aldın ? Verilen hibe Polonya'da yaşamak için yetiyor mu ? Aylık harcaman ortalama ne kadardı ? Polonya!da hayat pahalı mı?

Her ay 300€ hibe alıyordum. Konaklama ve yemek içmek için benim için yeterli oldu. Ayrıca gezilerim için extra para da kenera koyabilmiştim.

Erasmus yaparken Polonya’da karşılaştığın zorluklar oldu mu ? Olduysa bahseder misin ?

Halk lehçe konuştuğun için sokakta, markette vs dialoglarda zorluk çektim.

Polonya’da gidecek olan arkadaşlara gezmek için önereceğin yerler neresidir ?

Varşova ve Krakow’a gittim iki şehirde ayrı bir güzeldi. Özellikle Krakow’un tarihi yapısından etkilendim.

Erasmus senin ingilizceni geliştirdi mi ?

Teknik anlamda illaki kelime haznemi geliştirdim ve ingilizcemi ilerlettim.

Erasmusta mutlaka yapmalısınız ve yapmamalısınız dediğin 3 şey ?

Avrupa’ya adım atmışken olabildiğince gezmekte fayda var bir daha gitmeyecekmiş gibi tur düzenleyip gezmek.
Avrupa mutfağını, çeşitli lezzetleri muhakkak denemek.
Ve ülkemizi, milli değerlerimizi, kültürümüzü, inançlarımızı yerinde de güzel bir şekilde tanıtmak.

Bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.

Güzel günler sizinle olsun. Seyahatiniz bol olsun. Eramus yapmak isteyen tüm arkadaşlara şimdiden başarılar diliyorum. Teşekkür ederim.

Exit mobile version