Site icon Erasmusgram

Polonya Katowice’de Erasmus yapmak

Herkese Merhaba,

Sizlere geçen sene Polonya/Katowice’de deneyimlemiş olduğum Erasmus maceramdan bahsedeceğim. İlk olarak kendimi tanıtarak başlamak istiyorum.

Ben Şeyda Demirbaş. Erciyes Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Erasmus başvurumu 1. sınıfın 2. döneminde yaptım ve 2. sınıfın ilk döneminde 5 ay boyunca Polonya’da bu harika deneyimi gerçekleştirme şansı elde ettim. Gitmeden önce bende herkes gibi çok heyecanlı ve meraklıydım. Gideceğim yer nasıl bir yer, insanlar nasıl, kalacağım yer nasıl olacak gibi sorular sürekli içimi yiyordu ve maalesef bu soruları doğru düzgün cevaplayacağım bir bilgi kaynağı bulamadım. Bu sebeple sizlerin merakını gidermek, sorularınızı cevaplandırmak için yazıyorum.

HADİ BAŞLAYALIM!

“Neden Erasmus yapmak istedim?” Öncelikle bu soruyu açığa kavuşturmak istiyorum. Erasmus biz öğrencilere verilmiş harika bir fırsat ve ben her zaman yurt dışına gitmek, farklı ülkeleri ziyaret etmek, yeni insanlar tanımak, yeni diller öğrenmek istemişimdir. Çocukluğumdan beri farklı kültürlere olan bir ilgim var ve tabi ki bölümüm de İngilizce olduğu için en çok istediğim akıcı bir şekilde İngilizce konuşabilmekti.  Erasmus sayesinde hayallerimi gerçekleştirdim, hedeflerime ulaştım ve kendimi çok geliştirdim.

Neden Polonya’yı seçtim? Bölümümde ülke olarak çok fazla bir seçeneğim yoktu. Almanya ve Polonya olarak iki seçeneğim vardı. Almanya, Almanca dil belgesi istediği için orayı seçemedim ama istemese bile seçmezdim desem yalan olmaz. Polonya Avrupa’da en ucuz ülkelerden biri. Market fiyatları, bilet fiyatları (en önemlisi de bu), ve yurt fiyatlarını düşünecek olursak Polonya gidilecek ilk ülke. Diğer ülkelere de seyahat etmeyi çok istediğim için ilk baktığım şey bilet fiyatları olmuştu. Otobüs, uçak, yerel ulaşım genel olarak çok uygun ve bu sayede 10 ülke gezebildim.

Bazı insanlar ” Polonya’ya gidilir mi?” “Başka ülke mi bulamadın?” gibi söylemler de bulunmuştu. Polonya’ya gittiğim için hiç pişman olmadım ve iyi ki gitmişim diyorum her zaman. Erasmusun kalbi Polonya’da atıyor.

BAŞVURU SÜRECİ

Her sefanın bir cefası vardır diyerek başlamak istiyorum. Vize, evrak dönemi insana bazen “ya bu kadar uğraşacağımı bilsem hiç bu yola çıkmazdım” bile dedirtiyor ama sabırlı olun! Yolun sonu o kadar güzelki siz de göreceksiniz.

  1. İlk olarak Silezya Üniversitesi (University of Silesia in Katowice) kendi okulunun e-Pass sisteminden bir hesap açmanızı istiyor.
  2. Hesabınızı açıp gerekli bilgileri doldurduktan sonra pasaport fotoğrafınızı, pasaportunuzun, sağlık sigortanızın ve kaza sigortanızın taratılmış halini yüklemeniz gerekiyor.
  3. Daha sonra Erasmus kordinatörünüze oradaki derslerin listesini isteyeceğiniz bir mail atmalısınız.
  4. Size göndereceği listeden uygun dersleri seçerek ‘Learning Agreement’ hazırlamanız gerekiyor ve bu belgeyide kendi okulunuza (home school) imzalatıp, mühürletip siteye yüklüyorsunuz.
  5. e-Pass sistemi üzerinden yurt için başvuru yapabileceğiniz bir kısım var. Benim fakültem “Sosnowiec” kampüsünde idi ve bu yüzden DS2 yurduna başvurmuştum fakat yer olmadığı için reddedilmişti. Okulun Erasmus ofisine bu durumla ilgili birçok mail atıp en sonunda DS7 Ligota yurdunda tek kişilik bir oda vermişlerdi. (Ne olursa olsun DS7’yi seçmenizi tavsiye ediyorum çünkü tüm erasmus öğrencileri o yurtta kalıyor)
  6. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra sistem sana başvuru formunu sunuyor ve o belgeyi de kendi okulumuza imzalatıp, mühürletip tekrar sisteme yüklüyoruz.

Artık rahatlıkla kabul mektubumuzu bekleyebiliriz. Oryantasyon Haftasına kesinlikle katılın! 1 hafta boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleşiyor ve birçok insanla orada tanışma imkanı buluyorsunuz.

 

VİZE SÜRECİ

VFS üzerinden Polonya vizesine (D Tipi Erasmus Vizesi) başvurabilirsiniz. İstenen evrakları bu web sitesinden kolaylıkla bulabilirsiniz.

https://www.vfsglobal.com/poland/turkey/Exchange-Programs-Erasmus.html

Benim kabul mektubum geç geldiği için randevumu iki kez ertelemek zorunda kalmıştım. Ankara VFS’ye başvuru yaptım ve çok hızlı bir şekilde işlemlerim halledilmişti. Gitmeden 2 hafta önce başvurdum ve 9 gün gibi bir süreçte vizem gelmişti. Panik olmayın, sabırlı olun o zaman tüm işler yolunda gidiyor.

KATOWİCE’YE UÇUŞ VE ORAYA VARINCA NE YAPACAĞIM?

Polonya Katowice’ye direkt uçuş bulmak çok kolay. Ben 21 Eylül’de Antalya’dan direkt olarak Katowice’ye varış sağladım. Orada ne yapmam gerektiğini okulun oluştuduğu whatsapp grubunda detaylı olarak anlatıyorlar. Eğer bir buddy’niz varsa şanslısınız tabi. Uçakta bulunan diğer Türk öğrenciler ile kolay bir şekilde bilet (14 zl) alıp şehire giden otobüse binmiştik. O otobüs ile ilk olarak Galeria’ya gidiyorsunuz. Aldığınız bileti gün boyu kullanabilirsiniz.  Galeria merkezdeki alışveriş merkezi ve alt katında kolaylıkla otobüs bulacağınız bir durağı var. Orada yemek yiyip yurdunuza geçebilirsiniz. 12 numaralı otobüs ile Ligota DS7 yurdunun önüne kadar gidiyorsunuz geriye sadece oda anahtarınızı almak kalıyor.

YURT- DS7

Odam tek kişilik (single room) olarak geçiyor fakat tek kişilik iki tane oda var ve mutfak ve banyo ortak olacak şekilde apart tarzında bir odanız oluyor (550 zl). DS7 3 katlı büyük bir yurt (Türkiyede ki yurtlara göre pek büyük sayılmaz). Bu yurdun üst katında Erasmus öğrencilerine özel bir club bulunuyor. Her cuma, değişik konseptlerde partiler, eğlenceler düzenleniyor. En güzel yanı da tanımadığınız insanlar bulunmuyor ve daha güvenli bir ortamda oluyor. Yemeğimizi kendimiz yapabileceğimiz küçük, hoş bir mutfağı var. Biraz eski gibi görünse de yaşamak için yeterli oluyor. Yastık, yorgan, çarşaf gibi ihtiyaçlarınızı temin etmek için en alt katta bir bölüm var oradaki yetkiliden bunları ücretsiz olarak alabilirsiniz. Her ay yurt ödemelerinizi de aynı yetkiliye yapıyorsunuz. Ödedikten sonra size verilen dekontları saklayın! Bazen bilgilerinizi ve ödemelerinizi eksik bir şekilde kayıt edebiliyorlar. Saat sınırlaması kesinlikle yok. İstediğiniz saatte yurda giriş çıkış yapabiliyorsunuz. Ayrıca yurt kız erkek karışık ve yurdun içinde küçücük market tarzı bir yer var. Siz oradan kendiniz istediğinizi alıp kartınız ile ödeme yapıyorsunuz çünkü görevli, yetkili kimse yok.

ORADA NE YİYİP NE İÇECEĞİZ? YANIMIZDA NELER GÖTÜRMELİYİZ?

DS7’nin yakınlarında Auchan, Biodrenka ve yurdun önünde küçük bir market bulunmakta. Bu marketlerden ihtiyaçlarınızı (pirinç, un, süt, yumurta, bulgur, ekmek, vb) karşılayabilirsiniz. Tesco, Lidl gibi daha farklı marketler de var ve en ucuzu Tesco diyebilirim. Tesco’yu Supersam alışveriş merkezinde bulabilirsiniz. Ama genel olarak hepsi birbirine yakın ve uygun. Bazen çok güzel indirimler oluyor, Biodrenka’ya giderseniz çikolatalı muffin yemeyi de unutmayın!

Size tavsiyem yanınızda bir şeyler götürmek. Sizi orada en az iki gün idare edecek bir şeyler götürürseniz rahat edersiniz. Türk yemeklerini insan çok özlüyor ve yanınızda sevdiğiniz şeylerden götürmenizde fayda var, mantı, hazır çorbalar, baharatlar, yaprak sarması gibi (dökülmeyecek şekilde bir kutuda götürebilirsiniz). Pişmanlıklarımdan biri “keşke daha fazla Türk yiyeceği getirseydim” oldu. Ek olarak mutlaka küçük tava, tencere, kaşık çatal, bardak, plastik tabak, tuz, şeker, bitki çayları ve kahve götürün. Tencere, tava vb şeyler orada oldukça pahalı.

HİBE YETERLİ OLDU MU? PARA SIKINTISI YAŞANIYOR MU?

Yaklaşık 1000 Euro Erasmus hibem Ziraat Bankası hesabıma yatırıldı. Mesai saatleri içerisinde kartınızdan harcama yapmaya dikkat edin. Seyahat ve yurt masraflarımı hibemden karşıladım ve yeterli oldu. Yemeklerinizi kendiniz yaparsanız, sürekli dışarıdan yemezseniz bu para size yetiyor. Seyahatlerim boyunca çantamda yemeğimi de taşıdım. Sandviçler hazırladım, atıştırmalık bisküvi, kurabiye tarzı şeyler aldım, makarna götürdüm. “Viyana’da saray bahçesinde kahvaltımı yaptım, Prag sokaklarında sandviçlerle dolaştım, Bratislava kalesinde keyif çikolatalarımı yedim.” En önemlisi de çok güzel anılar biriktirdim. Biraz tasarruf yaparsak emin olun ki her yeri gezersiniz, paranız da yeter.

KATOWİCE NASIL BİR YER? EĞİTİM SİSTEMİ NASIL?

Katowice çok büyük bir şehir değil fakat çok seveceğinizden eminim. İkinci evim olarak gördüğüm, Katowice’de vakit geçirebileceğiniz bir sürü yer var.

Mariacka Street bunlardan ilki. Bu caddeye kafeler caddesi de diyebiliriz. Birçok kafe, restoran gibi mekanlar var. Bu caddenin sonunda, kilisenin yanında çok güzel bir restoran (Baraboo) var orada pizza yemenizi tavsiye ederim. Zapiekanka ve pierogi kesinlikle yiyin. Pierogi mantıya benzer hamur işi bir yemek fakat çok lezzetli. Zapiekanka ise baget ekmeğin üzerindeki pizza olarak düşünebilirsiniz, ikisi de çok çok lezzetli.

Galeria, Supersam merkezde bulunan alışveriş merkezleri. Güzel ve ucuz kıyafetler bulmanız mümkün. Sinsay bu markalardan en ucuzu fakat Cropp indirime girdiği zaman üstüne tanımıyor. Mutlaka indirimler oluyor ve fiyatlar çok düşüyor. İndirim günlerini bekleyin derim!

Silesia Park adında çok büyük bir park var. Hafta sonları piknik yapmak için, yürüyüş için, temiz hava almak için, vakit geçirmek için mutlaka oraya gidin derim.

Polonya’da eğitim bizden çok farklı değil aslında. Genellikle erasmus öğrencilerine tolerans gösteriyorlar ve seni çok fazla sıkmıyorlar. 3 dersim ödev şeklindeydi ve hiçbir şekilde zor değildi. Benim bölümüm de diğer bölümlere nispeten daha fazla zorluklar vardı. Yani sınavlarım daha zordu, derslere katılmam gerekiyordu aynı zamanda da Lehçe derslerimde vardı. Fakat hepsi hallediliyor. Bazı arkadaşlarım tüm derslerini ödev, sunum yaparak geçtiler. İlk 1 ay bana ders seçme süreci tanındı ve bende gönül rahatlığıyla istediğim dersleri seçebildim fakat ders programımı seyahatlerime göre ayarladım ki daha çok gezebileyim. Düzenli derslerime katıldım, ödevlerimi yaptım ve normal bir çalışmayla dersleri geçtim. Polonya’da yaşayıp Lehçe öğrenmemek olmazdı. Çok severek ve isteyerek günlük konuşma dilini anlayacak ve kendimi anlatacak kadar Lehçe öğrenmiştim ve sonunda sertifika vermişlerdi. Biraz daha kalsam kesinlikle Lehçeye ağırlık verirdim ve tamamen öğrenirdim.

Size anlatabileceğim temel bilgiler bu şekilde. Bana bu fırsatı veren Erasmusgram ailesine çok teşekkür etmek istiyorum. Eğer aklınıza takılan, merak ettiğiniz şeyler varsa bana instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz. Okumaya zaman ayıran herkese çok teşekkürler! Erasmus macerasına adım atan herkese bol şans!

Instagram kullanıcı adım: seydademirbass

 

 

 

 

 

Exit mobile version