Site icon Erasmusgram

Polonya – Czestochowa’da Erasmus yapmak | Röportaj Konuğumuz: Miraç Anda

-Merhaba Miraç, bize kendinden bahsedebilir misin ?

Miraç Anda: Öncelikle tüm Erasmusgram ailesine selam ve sevgilerimi iletiyorum. Verdiğiniz güzel hizmetlerden ve bilgilendirmelerden dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Ben Miraç Anda. Hacetepe Aktüerya Bilimleri son sınıf öğrencisiyim. Şu anda Polonya’nın Czestochowa şehrinde bahar dönemi Erasmus’umu yapmaktayım.

-Neden Erasmus yapmak istedin ? Erasmus yapmak için motivasyonun ne oldu ?

Miraç Anda: Benim Erasmus yapmak istememin en büyük sebebi hem yurtdışında bir süre yaşamak, yeni şeyler öğrenmek ve farklı yönlerde sosyalleşmek aynı zamanda İngilizcemi hatta başka bir yabancı dili daha geliştirmekti.

-Neden Polonya / Częstochowa’yı tercih ettin ?

Miraç Anda: Polonya ve Czestochowayı tercih etmek benim pel elimde olmayan durumdu. Üniversitemin anlaşması gereği burası veya Yunanistan olacaktı. Bense Hem maddi olarak daha ucuz olduğu (EURO bölgesi olmaması) hem de Polonyada arkadaşlarımın bulunmasıydı.

– Konaklamayı nasıl sağladın ? Yurt fiyatları ve ev fiyatları nasıldı ? Hangisini tavsiye edersin ?

Miraç Anda: Konaklamayı okulumun bana önermiş olduğu yurtlarda yapmaktayım. Yurt fiyatları bulunduğum şehirde büyük şehirlere oranla daha ucuz.

Ev fiyatlarına ise hiç bakmadım. Bence Erasmus yapan biri eğer sosyalleşmek, yeni arkadaşlar ve ortamlar edinmek istiyorsa yurtta kalmalı.

-Częstochowa’da hangi üniversitede eğitim aldın? Częstochowa’da Erasmus yapmak isteyen arkadaşlara tavsiye
eder misin ?

Miraç Anda: Ben Czestochowa University of Technology de eğitim almaktayım. Czestochowada erasmus yapmak isteyen arkadaşlara ise en büyük tavsiyem eğer imkanları varsa burada erasmus yapmamalarıdır.

-Częstochowa hakkında bilgi verir misin ? öğrenci şehri miydi ?

Miraç Anda: Czestochowa Polonya’nın küçük bir şehri ve öğrenciler için pek iyi bir alternatif değil. Tabi ki benim gibi mecbur kalanlar olursa umutsuzluğa kapılmasınlar çünkü burada da keyifli faaliyetler yapılabiliyor. Ama imkanınız varsa Polonyada Krakow,Wroclaw,Varşova ve Gdansk daha iyi altarnatiflerdir.

-Częstochowa‘da sevdiğin mekanlar var mı? Geldiğiniz zaman mutlaka gidin diyeceğin yerler? Częstochowa’da kültürel yerler var mı ? var ise önereceğin yerler var mı ?

Miraç Anda: Czestochowa Polonya ve Katolik Hristiyanlar için oldukça önemli bir şehir. Kendileri için çok büyük önem barındıran ve oldukça ihtişamlı bir görüntüsü olan Yasna Gora kilisesi şehir için büyük öneme sahip. Her yılın Ağustos ayı oldukça yerli ve yabancı katolik buraya ibadet etmeye gelmektedir.

Şehir küçük olduğu için Şehrin yerel insanlarıyla da daha samimi ilişkiler kurabiliyorsunuz. Belli bir süre sonra aynı insanlarla gittiğiniz yerlerde çokca kez karşılaşma ihtimaliniz var.

Küçük bi şehir olduğu için yaşam da daha büyükşehirlere oranla daha ucuz. Şehrin merkezi olan ve yol üstünde bir çok kafe ve pub barındıran Maryi Panny caddesi oldukça keyifli ve vakit geçirmesi güzel bir yer.

Ayrıca Czestochowa tren ulaşımı açısından da oldukça faydalı bir yer. Polonyanın bir çok şehrine 2-3 saat civarı yolculuklarla ve uygun fiyatlarla gidebiliyorsunuz.

-Lehçe’yi öğrenmek kolay mı? Üniversitede dil kursları var mı?

Miraç Anda: Şu an eğitimim online olduğu için Lehçe kursları da çok faydalı olmuyor fakat bu dili öğrenmek isteyenler tabiki gereken emeği sarfederlerse faydasını görürler. Fakat oldukça zor bir dil.

-Polonya’nın eğitim sistemi nasıldı ? Türkiye ile kıyasladığında ne gibi farklılıklar gördün?

Miraç Anda: Polonyada eğitimin ben Türkiyeden daha kolay olduğunu düşünüyorum. Burada sorumlu davrandıktan sonra derslerde sorun yaşanacağını düşünmüyorum.

-Her ay için ne kadar hibe aldın ? Verilen hibe Polonya’da yaşamak için yetiyor mu ? Aylık harcaman
ortalama ne kadardı ? Polonya’da hayat pahalı mı ?

Miraç Anda: Erasmus Polonya için aylık 300 Euro hibe vermekte. Fakat bu hibenin hepsi tek seferde yatmadığı bi kısmı dönünce yattığı için aylık 200 Euro gibi bir paraya denk gelmekte. Bu da 900 Ziloti (polonya parası) yapmaktadır.

Bu ücret temel ihtiyaçlarınız için yeterli olmakta fakat Erasmus sürecinde bizler temel ihtiyaçlarımızdan fazlasını yapmak istiyoruz. Yeni yerler görmek, gezmek, farklı lezzetler tatmak gibi. Bu yüzden tavsiyem hibeden fazlasıyla Erasmus yapmak olacaktır.

-Erasmus yaparken Polonya’da karşılaştığın zorluklar oldu mu ? Olduysa bahseder misin ?

Miraç Anda: Erasmus sürecinde bir öğrenci özellikle ilk haftalarda her geçen gün yeni zorluklarla karşılaşmakta.

Sonuçta hangi peyniri bile alacağını bilmediğin bir yerde yaşamaya başlıyorsun. Ama her olay için keşif süreci de bir o kadar keyifli oluyor. Yeter ki Erasmus yapan arkadaşlarımız bütün çekincelerini kenara bırakıp özgüven ve merakla burada geçirdikleri zorluklarında keyfini çıkarsınlar.

-Polonya’ya gidecek olan arkadaşlara gezmek için önereceğin yerler neresidir ?

Miraç Anda: Polonyada gezilecek görecek çok güzel şehirler ve her şehrinde farklı bir ruhu var. Krakow ve Wroclaw bunların başında gelmekte.

Gdansk deniz kenarı olan keyifli bir şehir ama yaz ayları daha uygun. Katowice Varşova ve Lodz şehirleri de gidildiğine pişman olunmayacak güzellikte.

Ayrıca Kış dönemi için tatil düşünen arkadaşlar Zakopanede kayak yapabilirler. Benim en çok keyif aldığım şehirlerden biriydi.

-Erasmus senin ingilizceni geliştirdi mi?

Miraç Anda: Erasmus İngilizce geliştirmek için en uygun ortam. Bizim bugüne kadar kağıt üzerinde öğrendiğimiz ingilizceyi artık dile getirme yeri.

Özellikle Bu konuda çekincesi olan arkadaşların kendilerini bir iki ay içerisinde Türkiyede bir yıl uğraşsa geliştiremeyeceği kadar geliştirdiğine şahit oluyoruz. Bir insan bir dili mecbur kalınca öğreniyor ve geliştiriyor.

-Erasmusta mutlaka yapmalısınız ve yapmamalısınız dediğin 3 şey?

Miraç Anda: Erasmusta kesin yapmalısınız dediğim üç şeyi sıralarsam şunları söylerim.

Birincisi gezebildiğiniz kadar gezmek, i

kincisi farklı yemekleri ve lezzetleri tatmak

üçüncüsü ise farklı kültürlerden samimi dostlar edinmek.

Yapılamaması gereken üç şeyin başında ise Paranızı zaten Türkiyede de yapabileceğiniz aktivitelerde harcamak , buradaki küçük olaylara takılıp Erasmusun değerini unutmak üçüncüsü ise utangaç olmak ve keşfetmekten çekinmek.

-Bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.

Miraç Anda: Eramus yapmak isteyen tüm arkadaşlara şimdiden başarılar diliyorum. Teşekkür ederim.

Exit mobile version