Site icon Erasmusgram

Pandemi Sürecinde Polonya Vize Onayı Almak ve Vize İşlemleri

Merhaba Erasmusgram Takipçileri,

Ben Abdussamed Kutucu. Pamukkale Üniversitesi endüstri mühendisliği 2.sınıf öğrencisiyim. Erasmus
programı kapsamında 2020-2021 eğitim yılında Polonya’da bulunan Czestochowa Teknoloji Üniversitesinde eğitim görmeye hak kazandım. Vize başvurumu yaptım ve 2 hafta gibi kısa bir sürede vizem onaylandı. Bu yazımda kendi vize süreci deneyimlerimi, gerekli belgeleri (Polonya eğitim vizesi için) ve vize reddi yememek için önemli olan hususları sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki erasmus belge işlemlerimde beni fiziksel ve psikolojik olarak en çok yoran işlem, vize işlemidir. Bu süreçte keşke erasmus sınavını geçmeseydim, keşke sınava girmeseydim dediğim bile oldu 🙂 Farkındayım daha ilk satırlardan yeni vize başvurusu yapacak kişilerin gözlerini korkutmuş olabilirim. Bunun için şunu söylemek isterim ki rahat olun. Kesinlikle gözünüzün korkacağı bir durum yok. Karşı kurumdan kabul mektubunuz gelmişse ve birkaç önemli hususu (biraz sonra yazacağım) atlamamışsanız, vize başvurunuzun ret yeme şansı yok. Tabi ben bunu vize başvuru günümde ve vize sonucum elime ulaştığında fark ettim. Boş yere kendimi yıpratmışım.

Siz kesinlikle kendinizi yıpratmayın :). Daha fazla sözü uzatmadan nasıl erasmus için Polonya vizesi
alacağınızı maddeler halinde açıklamaya çalışayım

Not: Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği için Polonya’ya gidecekler ulusal vize (D tipi-uzun dönem)
başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Anlatacağım vize süreci erasmus öğrenim hareketliliği
içindir.

1-Vize Randevu Tarihi

Polonya konsolosluğu vize başvurularını aracı kurum olan VFS Global ile gerçekleştiriyor. Vize başvurusu yapmak için Vfs Global Polonya’nın internet sitesinden online randevu almanız gerekmektedir.

*Randevu tarihi almadan önce gerekli belgelere göz atmanızı tavsiye ederim. Randevu tarihine
yetişmemiş belgeyle gitmek istemeyiz. Ben birçok belgem elime ulaştıktan sonra randevu aldım.

* Ulusal vize başvuruları (Erasmus için gerekli olan vize), planlanan kalkıştan en geç 15 gün önce ve en
erken 3 ay öncesinden yapılmalıdır. Yapacağınız başvurunun sonuçlanması 60 güne kadar sürebilir. Bu
durumun, konsolosluk tarafından resmi olarak uyarısı yapılmıştır. Dikkate almanızı önemle tavsiye ederim. Okulunuz açılmadan veya planlanan kalkışınızdan en az 1 ay öncesinde vize başvurunuzu tamamlamanız sizler için iyi olacaktır.

2-Gerekli Evraklar

Deyim yerindeyse zurnanın zırt dediği yerdeyiz :). Yani işin en can alıcı noktasındayız. Gerekli
evrakların listesini sizlerle paylaşıyorum. (https://www.vfsglobal.com/poland/turkey/pdf/Erasmus-tr.pdf) Hazırlanması gerek 15 evrak var. Nasıl hazırlamanız gerektiğinden bahsedeceğim.

İçermesi gereken koşullar;

-Minimum 30.000 euro teminatlı.-eğitim için veya öğrenci için bir ibare bulunması tavsiye edilir.-yurtdışında bulunacağınız süreyi kapsaması gereklidir.-ayakta ve yatarak tedaviyi kapsamalı. Hatırladığım kapsamlar bunlardır.
Sigortanızı yaptırırken dikkatlice araştırmanızı tavsiye ederim. Bankaların şubelerinden veya sigorta şirketlerinden sigortanızı yaptırabilirsiniz. Ayrıca Vfs Global merkezinde de başvuru gününüzde sigortanızı yaptırabilirsiniz.

Not: Covid-19 salgınını kapsayan sigorta yaptırabilme şansınız var. Ancak bu kapsam Polonya için zorunlu değil. Bu kapsam kuralının değişiklik gösterebileceğini düşünüyorum bu yüzden sigortanızı yaptırmadan önce covid-19’u kapsamanın zorunlu olup olmadığını sormanızı tavsiye ederim.
Bazı yerlerde sigorta fiyatları oldukça yüksek. Ben sigortamı 343 tl karşılığında 180 günlük yaptırmıştım. Poliçem covid-19’u kapsamıyordu. Son olarak poliçeyi İngilizce ve Türkçe olarak alın ve dosyanıza ekleyin. Fazladan poliçede kendiniz için almayı unutmayın çünkü Türkiye’deki üniversiteniz de sizden poliçenizi isteyecektir.

Bu belgelerin güncel olmasına dikkat edin. 3 aydan daha yeni olmak zorunda. Ben bu belgelere ek olarak uçak bileti rezervasyonu, e-devletten aldığım protokol (pasaport bilgileri) belgesini, ikametgah bilgilerimi, kimlik ve pasaport fotokopilerini başvuru dosyama ekledim. Sizin de eklemeniz işleri kolaylaştıracaktır. Sigortamı, hibe yazımı ve banka hesap döküm belgemi ıslak imzalı olarak dosyama ekledim. Diğer belgelerin renkli çıktılarını almıştım.

Vize işlemleri hakkında bahsedeceklerim bu kadar. Okuyan herkese teşekkür ediyorum.
Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur.

Başvuru yapacaklara şimdiden başarılar diliyorum. Herhangi bir sorunuzda bana ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın 🙂

Abdussamed Kutucu
abdussamed.kutucu@hotmail.com
@abduskutucu

Exit mobile version