Site icon Erasmusgram

MEB YLSY Bursu Nedir? Başvurular Nasıl Yapılmaktadır?

MEB YLSY Burs Başvuruları Nasıl Yapılmaktadır?

Bu yazımızda çokça gencin merak ettiği sorulardan birisi olan meb ylsy burs başvuruları nasıl yapılmaktadır? Sorusunun cevabını ele alacağız. 

MEB YLSY burs başvuruları okulların açılma döneminin de başlaması ile beraber başladı. Buna bağlı olarak da aynı zamanda Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Öğrencileri Seçme Ve Yerleştirme 2021 Kılavuzu geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Özellikle burada Yükseköğretim kurumları açısından da diğer kamu kurum kuruluşlarına da bağlı olarak ihtiyaç duyduğu açısından da nitelikli insan gücü yetiştirmek açısından 1416 sayılı Yabancı Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna bağlı olarak da MEB hakkında verilen burs ile beraber buna bağlı olarak da özellikle lisansüstü öğrenim açısından da amacıyla yurt dışına da öğrenci gönderilmeye yaramaktadır.

Bu amaç doğrultusunda 2021 yılı YLSY program kapsamında da burs statüde yer alan yüksek lisans aynı zamanda doktora öğrenimi de görmek açısından 358 öğrenci gönderilecektir.

 MEB YLSY Burs Başvuruları

Avrupa ülkelerinde öğrenim görmek açısından da başvuru yapmak isteyen adaylar buna bağlı olarak özelikle başvuru işlemlerini de 21 Ekim ve 1 Kasım 2021 tarihleri arasında  yapmaları gerekir.

Başvuru yapmak isteyen adaylar aynı zamanda başvuru işlemlerini de başvurular için 1 kasım 2021 tarihi mesai bitimi yani 17.00’de sona ermektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı http://rebus.meb.gov.tr internet sitesinden “T.C. kimlik numarası, aynı zamanda kimlik seri numarası ile yakınının (eş, çocuk, anne veya baba gibi yakınlarının T.C. kimlik numaralarını da kullanarak başvuru yapabilmektedir. 

Milli Eğitim Bakanlığı REBUS sistemi üzerinden YLSY Başvuru Ekranından 21 Ekim 2021 tarihinde adaylara açılarak başvuru yapabileceklerdir. 

Özellikle 2021 yılında YLSY başvuru süreci ve buna bağlı olarak da kontenjanlara ilişkin daha detaylı bilgilere ulaşmak açısından başvuru yapacak kişiler duyuru kısmında yer alan 2021 YLSY Başvuru ve Tercih Kılavuzu ile Tercih Tablosu´nu da incelemeleri gerekmektedir.

Aynı zamanda burada adayların 2021 YLSY Tercih Tablosu açısından da  “Tamamlanacak Öğrenim Seviyesinde” burada öğrenim görmeleri açısından da önemlidir. Aynı zamanda YLSY başvurusu yapan adaylar da başvuru yapmaları gerekmektedir. 

MEB YLSY Burs Başvuruları Şartları Nelerdir?

MEB YLSY burs başvurusu yapmak isteyen adaylar başvuru yapabilmek için öncelikle MEB YLSY Burs başvurusu şartlarını karşılaması gerekmektedir. Burada yer alan şartlar şu şekildedir;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

Aynı zamanda başvuru tarihinin de bitimine bağlı olarak da yurt içinde yer alan 4 yıllık eğitim veren kurumlar olarak özellikle fakülte ve yüksekokul aynı zamanda bunlara da denkliği belirlenen yükseöğretim kurumlarından mezun olmak gerekir. 

Başvurular sadece lisans eğitimi ile yapılmaktadır. Özellikle burada yüksek lisans ve doktora öğrencisi olanlar MEB YLSY burs başvurusu yapamamaktadırlar. 

Ayrıca 5 yıllık ALES geçmişi olarak 2021 alımları için de 2016 ALES Sonbahar, 2017 ALES İlkbahar-Sonbahar, 2018 ALES İlkbahar, 2018 ALES 2. Dönem, 2018 ALES/3, 2019 ALES/1-2-3, 2020 ALES/1-2 ve 2021 ALES/1-2 dönemlerinde yapılan ALES puanında tercih edilebilecek program açısından tercih edilen puan türünden de en az 75 puan almanız gerekmektedir. 

Bir diğer MEB YLSY burs başvuru şartları açısından da aynı zamanda Tamamlanacak Öğrenim Seviyesi” sütununda yer alan “Yüksek Lisans” aynı zamanda “Yüksek Lisans ve Doktora” öğrenimi gören öğrenciler açısından da 1991 ve daha sonra yıllar da doğmak gerekmektedir.

Aynı zamanda burada sadece doktora programından mezun olanlar ise 1988 sonraki yıllarda doğmuş olması gerekir. 

Yükseköğrenim görmek isteyenler aynı zamanda bu tür programlardan kınama cezası almaması gerekmektedir.

Erkek adaylar açısından MEB YLSY burs başvurusu kuralları açısından da askerlik ile ilişiği bulunmaması gerekmektedir. Askerlik ile ilişkisi bulunmamak için askerliğin ertelenmesi, bedelli olarak yapılması ya da tecil ettirilmesi gerekmektedir. 

Aynı zamanda MEB YLSY sağlık durumu açısından da yurt dışında da öğrenim görme şansı bulunması gerekmektedir. Aynı zamanda Türkiye’de çalışma şartları da karşılıyor olması gerekmektedir. 

MEB YLSY burs başvurusu yapabilmek için aynı zamanda 1416 sayılı kanun ile yüksek öğrenimini de başarıyla tamamlayarak burda yer alan adaylarda burs başvurusu yapabilmektedir. Aynı zamanda burada yer alan adaylar arasında doktora adayları doktora öğretimi görmek açısından da bu burs başvurusundan yararlanabilirler. 

Bu adaylar arasından burs almaya hak kazanan adaylar arasında burs almaya hak kazanan kişiler yurt içinde ya da yurt dışında öğrenmeye başlamadan önce de buna bağlı olarak da aynı zamanda mecburi dalgalanmaları da mecburi hizmetini yaptıklarını da belgelemek zorunda olurlar. 

Aynı zamanda kılavuzun burada yer alan 8.2 (b) maddesi hükmü gereğince 2018, 2019 ve 2020 YLSY şartları kapsamında da aynı zamanda kurum kontenjanlarına da yerleştirilenlerin tercih yapmaları da sistem tarafından da engel olacaktır. 

MEB YLSY Burs Başvurusu ve Seçme İşlemleri 

MEB YLSY burs başvurusu yapmak isteyen adaylar aynı zamanda burada yer alan başvurularını da 21 Ekim ve 01 Kasım 2021 saat 17:00’a kadar REBUS sistemi üzerinden de yapabileceklerdir.

Aynı zamanda REBUS (Resmî Burslu Öğrenci Sistemi ) üzerinden de burs başvurusu yapabilme şansına sahip olurlar. Bunun yanı sıra burada ki başvuru işlemlerini takip etmeniz gerekir. 

Burs başvurusu yapmak isteyen adaylar burada başvuru yapabilmek açısından da REBUS ana sayfasında bulunan ilgili alan için öncelikle güvenlik kodunu aynı zamanda T.C. kimlik numarası, kimlik seri numarası aynı zamanda yakın akrabaların da Türkiye Cumhuriyeti kimlik kart numarasını da girmek zorundadır. 

Aynı zamanda burada adayların ödeme yapabilmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda REBUS’a giriş yapmak isteyenlerin burada da başvuru açısından da ekranında yer alan bilgileri doldurup kaydetmesi gerekmektedir.

Yani adaylar burs başvurusu yapabilmesi açısından da 65,00 TL olan başvuru ücretini de banka kartları/kredi kartları üzerinden de https://odeme.meb.gov.tr/ MEB ödeme sitesi üzerinden ödeme yapılabilmektedir. 

Bunun yanı sıra MEB üzerinden ödeme yapamayan adaylar Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı olan Döner Sermaye İşletmesi tarafından “Kurumsal Tahsilât Programı” üzerinden aynı zamanda T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası üzerinden de ödeme yapılabilmektedir. Ödeme yapmak isteyen kişiler burada yer alan bankaların ATM lerinden MEB YLSY Burs başvuru ücretlerini yatırabilmektedir. 

Ödeme üzerinden de aynı zamanda 1 Kasım 2021 tarihinde saat 17:00’a kadar ödeme yapmaları gerekmektedir.

Bunun yanı sıra aynı zamanda sınav başvurusu ve sınav başvurusu sonucunda da tercih yapan, aynı zamanda sınav başvurusu tercihi ile beraber de aynı zamanda sınavı geçersiz sayılan adaylar sınava girmeyen veya giremeyen adaylar da sınava alınmayan adaylar sınavda başarısız olan adaylar geri ücret iadesi alamayacaklardır.

Burs başvuru ücretleri mutlaka MEB YLSY üzerinden yapılacaktır. 

Başvuru için tıklayınız

Exit mobile version