Site icon Erasmusgram

İtalya’da Tıp okumak

Merhaba sevgili arkadaşlar,

Ben Berna. Şu anda İzmir Ekonomi Üniversitesi, Biyomedikal Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisiyim. Ancak bundan yaklaşık 5 yıl önce başlayan ve 2 yıl süren bir “Tıp Eğitimi” macerasından bahsetmek için yazıyorum.  Liseden mezun olduktan sonra, YÖS dershanesi işleten bir hocam sayesinde İtalya’da tıp eğitimi alabileceğimi öğrendim. Tabii bunun için belli başlı koşullar ve sınavlar vardı elbet.

Ancak bunların üstesinden geldim ve önce La Sapienza Üniversitesinde tıp okumaya hak kazandım, ardından Roma’daki üniversite de okurken önüme başka bir fırsat çıktı ve o zamanki ideallerim uğruna La Sapienza üniversitesinden, Milano üniversitesine geçiş yaptım.

(Çok merak edilirse bir sonraki yazımda nedenini anlatabilirim 😊 )

Milano’da ki üniversite de yaklaşık olarak 1 buçuk yıl tıp eğitimime devam ettim. Ancak maalesef maddi sebeplerden ötürü Türkiye’ye geri dönmek zorunda kaldım. O zamanlar bana kimse yol göstermediği için ne burslara başvurmayı ne de nasıl direkt yurtdışında ki üniversiteden Türkiye’deki başka bir üniversitenin tıp bölümüne transfer olunur biliyordum. O zamanlar bana mantıklı gelen şeyi yani orayı dondurup, Türkiye’de yeniden sınava girip bir bölüm yazmayı tercih ettim. Bunun için hala üzülüyorum maalesef çünkü tıp okumaya devam edebilirmişim meğerse sonradan öğrendim… Her neyse burada da değişik sebeplerden dolayı İzmir Ekonomi Üniversitesini tercih ettim, lisans eğitimimin devamı için. Bu anlattıklarım şu ana kadar ki yaşadığım eğitim serüveninin özeti niteliğindeydi.

Şimdi gelelim asıl merak edilen olaya “İtalya’da nasıl tıp eğitimi almaya hak kazandım?”

Öncelikle belirtmeliyim ki ingilizceyi iyi seviyede biliyorsanız orada yapılan üniversite sınavı çok daha kolay kazanabilir bana göre. Çünkü maalesef Türkiye’deki üniversiteye geçiş sınavlarında çok fazla okunacak bölümle ilgili bir sınav yapılmıyor, daha genel tüm bilgileri kapsayacak sınav yapılıyor bu da bir sürü haksızlığa yol açıyor. Sırf puanı iyi geldi diye asıl tutkusu olan resim okumak yerine tıp ya da mühendislik seçen o kadar çok insan var ki… Bu çok çok yanlış bir şey!

Bu arada İtalya’da herhangi bir eğitim almanız için illa yurt dışı eğitim ajanslarından yararlanmanıza gerek yok, şimdi anlatacaklarımla kendiniz de şansınızı deneyebilirsiniz. (Sizlere yurt dışı eğitim ajanslarının bile bilmeyeceği taktikler vereceğim.)

Adım 1

Eğer para durumunuz müsait ise öncelikle tıp sınavlarına başvurmadan önce kesinlikle İtalya’da ki herhangi bir şehirdeki (küçük bir şehir olursa daha ucuz olur) italyanca kurslarına başvurun ve kayıt yaptırın ama bunu öyle bir ayarlayın ki en az 6 aylık en fazla 1 yıllık olsun.

İtalya’da ki herhangi bir italyanca kursuna kayıt olduğunuzda en az 6 aylık “permesso di soggiorno” yani oturma iznini 6 aylık yada 1 yıllık almaya hak kazanıyorsunuz ki bu sizin tam tıp sınavına girdikten sonra tercih döneminize denk gelmeli ki “AVRUPA BİRLİĞİ VATANDAŞI” statüsünde olup o şekilde tercih yapmanıza olanak sağlasın.

Şimdi biliyorum kafalarınız karıştı muhtemelen, diyorsunuz ki bu statü bize ne gibi fayda sağlar.? Öncelikle zaten İtalya’da üniversite eğitiminize başlamadan önce tecrübe kazanmanızı o dili öğrenmenizi bu sayede hem IMAT (ingilizce dilinde okumak için olan tıp sınavı) hem de İtalyanca dilinde okumak için olan sınava girmenizi ve şansınızı arttırmanızı sağlar. Çünkü italyanca tıp sınavına giren kişi sayısı aşırı az (yabancı kontenjanından) ve EU vatandaşı olarak sayıldığınız için oturma iznine sahip olduğunuzdan, sınav sonuçları açıklandığında o zaman 6 farklı üniversite tercihi yapabiliyordunuz. Ancak non-EU vatandaşı olarak, Türk kimliğiniz ile sınava girerseniz o zaman sadece tek bir 1 tercih hakkınız bulunuyor. Bu da kazanma şansınız çok fazla azaltıyor.

Adım 2

https://www.universitaly.it/index.php/ bu sayafaya girip kayıt oluyorsunuz ama bilgileriniz kesinlikle doğru olmalı çünkü bu platform Türkiyedeki aslında osym.gov.tr gibi IMAT sınavına da italyanca giriş sınavına da buradan başvuru yapıyorsunuz (tıp- diş hekimliği ve veterinerlik sınavları için ). Gerçi bu siteden diğer bölümlerin sınavlarına da bakıp yaralanabilirsiniz, mühendislik,mimarlık vs… Hatta bu https://www.universitaly.it/index.php/cercacorsi/universita?lingua_corso=en linkten hangi üniversitelerin eğitim dillerinin ingilizce olduğu, kaç yıl sürdüğü ve sınavla mı sınavsız mı aldığını görebilirsiniz.

Adım 3

Eğer IMAT’i tercih ettiyseniz ve sınav tarihinde Türkiye’de olmanız gerekiyorsa korkmayın çünkü dünyanın nerdeyse çoğu şehrinden IMAT sınavına girebiliyorsunuz (İstanbul dahil). Ancak İtalyanca sınavına maalesef sadece seçtiğiniz İtalya’daki bir şehirde girebiliyorsunuz.

Bu arada bahsetmek istediğim ufak ama baya bilgilendirici bir konu daha var

Università Cattolica Del Sacro Cuore diye çeşitli lisans ve yüksek lisans programları sunan çok güzel bir ücretli okul var yani vakıf üniversitesi bizdeki bu üniversite kendi sınavını yapıyor TIP için ve eğitim dili ingilizce, aynı zamanda da İSTANBUL’dan üniversitenin belirlediği bir kurumda sınavına girebiliyorsunuz sınavı cidden IMAT ve diğer italyanca dilindeki tıp sınavına göre kolay; şöyle düşünün yani Türk birinin YÖS sınavına girmesi gibi… Aynı zamanda sınava kayıt olduktan sonra online olarak deneme sınavları da çözebiliyorsunuz interaktif bir şekilde. Bildiğim kadarıyla ilk 5 ya da 10 a bursa veriyor hatta ilk 3 ya da ilk iki %100 burs olmalı. Ama para durumunuz müsaitse yıllık 25 bin euro olması lazım burssuz da girebilirsiniz tabiki.

Adım 4

Sınavlara girip kazandıktan sonra gerisi çok kolay çorap söküğü gibi geliyor hele ki  benim 1. Adımda bahsettiğim şekilde yapıp önceden italyanca kursuna gittiyseniz italyadaki, hiç yabancılık çekmeden okulunuza başlayabiliyorsunuz. Barınma işini birkaç şekilde halledebilirsiniz, kazandığınızı öğrendikten sonra üniversitelerin varsa yurtlarına başvuru yapabilir ya da ilk ay için airbnb, wimdu , only-apartments ya da yerel ağ olan bizim sahibinden.com ya da hürriyet emlak gibi immobiliare.it gibi sitelerden yardım alarak ev arayabilirsiniz hatta okulun sosyal ağları üzerinden ilan paylaşıp ev arkadaşı aradığınızı da söylebilirsiniz. Çünkü tek başına eve çıkmak pahalı ve karşılanması güç olabilir.

Adım 5

Okula kayıt olduktan sonra ve ev ya da yurtlara yerleştikten sonra en kısa zamanda oturma iznine başvurmanızı tavsiye ederim çünkü çok geç çıkıyor oturma izni yani bürokrasi diğer avrupa ülkelerine nazaran çok daha yavaş işliyor. Ve elinize ulaşana kadar oturma izniniz Türkiye’ye gelmeyin dönüşte sorun yaşayabilirsiniz. (Bu arada yukarı da söylemeyi unutmuş olabilirim ama Türkiye ile bağlantılı tek koşul sizin ÖSYM sınavından barajı geçmiş olmanızdır.) (Bir de ingilizce eğitim için bazı üniversiteler kendi sınavlarını yapıyor bazıları da IELTS ya da TOEFL istemektedir.)

 

Üniversitenin ilk 2 yılı genellikle teorik ağırlıklı derslerden oluşmaktadır tıpta ve İtalya’da puanlama sistemi 30 puan üzerinden yapılır, 18 üstü geçer not sayılır. Tez ve son sunumlar için ise 110 puan üzerinden yapılır. Benim üniversitemin 6 yıllık öğretim programına da merak edenler https://www.unimi.it/en/education/other_programme_editions/ay-2016/2017/international-medical-school-classe-lm-41-enrolled-2 bu linkten ulaşabilirler.

Şimdi gelelim aylık masraflarınıza,

Açıkçası şu anki güncel fiyatları bilmiyorum ama çok aşırı bir fark olacağını sanmıyorum 5 sene önce ile. Ben 2 arkadaşla yaşıyordum 550 euro veriyordum oda için ama bütün faturalar dahil ancak yukarıda bahsettiğim gibi şehrin daha dışında ya da okul ilan sayfalarında kontrakt imzalayıp falan çok daha uyguna bulabilirsiniz tabi bu milano fiyatı, Roma’da da az çok fiyatlar bu şekildeydi ama daha küçük bir şehrine giderseniz ve eve çıkmak isterseniz bu fiyat 200 euro düşer net bir şekilde. Aynı zamanda aylık giderleriniz de düşer çünkü daha uygun fiyatlı olur orda da restaurant fiyatları vs. ya da ulaşım. Çünkü daima büyük şehirlerde özellikle Roma çok turistik, lokal yerleri bilmezseniz bir pizzaya 20 euro vermek zorunda kalırsınız ki bu aşırı pahalı bir fiyat pizza için 😊 .

Uzun lafın kısası benim aylık giderlerim (ama ben nerdeyse her gün dışarda yiyordum ve içiyordum ) 1500 euroyu buluyordu. Ama 1200 euroya da geçinebilirsiniz bence ucu ucuna da olsa, unutmayın ki ben Milano ve Roma adına konuştum tüm yazım boyunca.

 

İtalya’daki yaşam hakkında daha fazla şey öğrenmek isterseniz bir sonraki yazımı okuyabilirsiniz 😊

 

Yazar: Berna Öykü Özbey

Exit mobile version