Site icon Erasmusgram

İtalya’da Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Başvuru ve Kabul Şartları

İtalya’da Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Başvuru ve Kabul Şartları

Dünyanın saygın üniversitelerinden hatırı sayılır bir kısmı İtalya’da bulunmaktadır. Avrupa’nın en eski üniversitesi kabul edilen Bologna Üniversitesi yine İtalya’dadır.

İtalya’nın köklü üniversitelerine dünyanın dört bir yanından binlerce uluslararası öğrenci lisans, yüksek lisans, erasmus ve doktora eğitimleri için başvurmaktadır.

Ülkemizden İtalya’ya giden öğrenci sayısında son yıllarda büyük bir artış gözlenmektedir. İtalya üniversitelerinde sadece İngilizceyle Tıp, Mimarlık, Mühendislik, Diş Hekimliği, Psikoloji, Eczacılık gibi 300’e varan bölümde lisans eğitimi almak mümkündür.

Dünyanın en köklü üniversitelerinden birinde okuyup tüm Avrupa’da geçerli mavi diplomaya sahip olarak çalışma fırsatı sunması İtalya’yı dünya çapında cazip kılmaktadır. Bu üniversitelere başvurmak için de bir takım koşullar aranmaktadır.

İtalya’da Lisans Programına Başvuru ve Kayıt Süreci Nasıldır?

Ülkemizdekinden farklı olarak İtalya’da lisans eğitimi 3 yıl sürmektedir. Ön lisans mezunları için henüz lisans tamamlama programları mevcut değildir.

Özel üniversiteler yetenek ve alanlarındaki yeterlilik ölçütlerine göre öğrencilere çeşitli burs fırsatları sağlarken devlet üniversitelerinde burslu okuma imkânları da mevcuttur.

İtalya’da lisans programı için başvurular her yılın Mayıs ayı ortalarına kadar devam etmektedir. İtalyanca eğitim alacak öğrencilerin başvurularını yaptıktan sonra her sene Haziran ayında İtalyan Konsolosluğu’nca düzenlenen dil sınavına girmeleri gerekir.

Tıp, veterinerlik, mühendislik gibi kimi bölümler için sınav şartı aranır ve bu bölümlerde öğrencinin merkezi sistem tarafından düzenlenen sınava girmesi gerekmektedir.

Tasarım, çizim benzeri üniversite bölümlerinin öğrencilerden portföy istemesi olasıdır ve her öğrenci için ayrı bir sınav düzenleme uygulamaları da mevcuttur. Her senenin Eylül ayında ise bölümlere giriş sınavları düzenlenmektedir. 

Başvuru için talep edilen belgeleri ise şu şekilde sıralamak mümkündür;

DV – Dichiarazione di Valoro in Loco ismi verilen Akademik Uygunluk ve Yeterlilik belgesi

Başvuracağınız programa ve kuruma göre farklılık gösteren ön kayıt formu. 

Sanat ve müzik eğitimi veren kurumlara (AFAM) başvuran öğrencilerin Model A-bis; diğerlerinin ise Model A formunu doldurmaları gerekmektedir

Kimlik Kartı ve en az 3 sene geçerliliği bulunan pasaport
Pasaportta kullanılan biri imzalanmak üzere 2 adet fotoğraf
Lise diploması
Üniversite başvuru formu
Detaylı ders ve sınav açıklamalarını içeren transktript belgesi
Niyet mektubu
Referans mektubu
İngilizce ve İtalyanca dillerinden en az birinde yeterlilik
Tasarım, mimarlık veya şehir planlaması programlarına başvuracaklar için portföy

İşlemler AB dışından gelen öğrenciler için değişiklik arz etmektedir. AB üyesi olmayan bir ülkeden geliyorsanız başvuru sürecinizin daha uzun ve detaylı olması mümkündür.

İtalya’da bir üniversiteye başvuru yapmadan şartları önceden kontrol etmeniz yararınıza olacaktır. AB üyesi olmayan ülkelerden gelen öğrencilerin İtalyan Büyükelçiliği veya İtalyan Konsolosluğu’na başvuru yapmaları gerekmektedir.

Öğrenciler tarafından takip edilmesi gereken adımlar şu şekildedir;

Eğitim almak istediğiniz üniversiteyle irtibata geçerek, başvuru için uygun olup olmadığınızı ve giriş koşullarını öğrenin  

Kurum size uygun olduğunuz konusunda geri dönüş yaptığında yaşadığınız ülkedeki İtalyan Büyükelçiliği veya İtalyan Konsolosluğu’na belgelerinizle beraber ön başvuru talebinde bulunun

Büyükelçilik ön başvurunuzu teslim alarak bütün belgelerinizi sizin adınıza ilgili üniversiteye gönderecektir

Hatırlatma! Başvuru için gerekli bütün belgelerin tercüman tarafından İtalyanca’ya çevrilmiş ve bir yetkili tarafından tasdik edilmiş olması gerekmektedir.

İtalya’da Yüksek Lisans Öğrenim Programlarına Başvuru ve Kayıt Süreci Nasıldır?

Dünya çapında saygınlığı olan İtalya üniversitelerinden birinde yüksek lisans yapmak iş hayatı için de oldukça prestijli bir kazanım olarak görülmektedir.

İtalya’da yüksek lisans eğitimi almak için gerekli şartlar aşağıdaki şekilde özetlenebilir;

İtalya’nın önde gelen devlet üniversitelerinde eğitim almak için öğrencilerin İngilizce seviyesinin IELTS üzerinden alt sınırı 6.5 puandır

GPA not ortalamasının mümkün olduğu kadar 2.5 sınırının üstünde olması önerilir
MBA Programlarına girmek isteyen öğrencilerin en az 2 yıl iş deneyimi bulunması istenir
Özgeçmiş ve referans
Mimarlık, sanat, tasarım ve şehir planlaması eğitimi alacak öğrenciler için portföy en mühim unsurdur

Yüksek lisans için başvuru tarihleri her üniversiteye göre değişiklik göstermektedir. Bu tarihlerden bazıları; Bologna Üniversitesi için 3 Mayıs, Padova Üniversitesi için 28 Şubat, Pisa Üniversitesi için 15 Temmuz şeklindedir.

İtalya’da Doktora Öğrenim Programlarına Başvuru ve Kayıt Süreci Nasıldır?

İtalya üniversitelerinde yüksek lisans yapabilmek için birincil koşul denkliktir. İtalyan üniversitelerindeki yüksek lisans programlarına denk olan bir yüksek lisans programını tamamlamış olmanız gerekmektedir.

Dil yeterliliği hususunda aranan şartlar ise yüksek lisans programları için aranan şartlarla benzerlik arz etmektedir.

Yüksek lisans süreciniz boyunca size danışmanlık yapacak bir profesörce kabul görmenizin ardından belgelerinizle ilgili üniversiteye başvurunuzu yapmanız gerekmektedir.

Kurum tarafından yapılan inceleme sonrasında uygun görülmesi halinde başvurunuz kabul edilecektir.

 

ÖNEMLİ: Whatsapp ve Telegram kanallarımıza katılarak fırsatlardan anından haberdar olmak için ister misiniz?

Erasmusgram WhatsApp Kanalımıza Katılmak için Tıklayınız

 

Erasmusgram Telegram Kanalımıza Katılmak için Tıklayınız
Exit mobile version