Site icon Erasmusgram

İtalya , Padova’da Erasmus Stajı Yapmak | Röportaj Konuğumuz Kübra Nur Taşletimur

İtalya’nın Padova şehrinde Erasmus stajı yapan Kübra Nur, Erasmus stajı deneyimlerini ve merak edilen soruları tüm samimiyetiyle cevapladı. Bu keyifli röportaj için çok teşekkür ederiz. Sizlere de keyifli okumalar dileriz.

Erasmusgram: Merhaba Kübra Nur, bize kendinden bahsedebilir misin ?

Kübra Nur Taşletimur: Merhabalar! Ben Kübra Nur Taşletimur. 24 yaşındayım,  odyoloğum. Adanalıyım fakat Tekirdağ Çorluda yaşıyorum. Farklı kültürleri görmeyi, değişik yiyecekleri tatmayı, güzel fotoğraflar çekmeyi,  farklı bilmediğim bir şehri dolaşmayı bazen de kaybolmayı seviyorum. Erasmus stajıyla bunların hepsini bir arada yapma fırsatı buldum.


Erasmusgram: Erasmus stajı nedir ? Erasmus stajı hakkında bilgi verir misin ?

Kübra Nur Taşletimur: Erasmus+ hareketliliği kapsamında İngilizce dil sınavını geçen öğrencilere verilen yurtdışı staj hakkıdır. Ancak öğrenimden farklı olarak Erasmus stajında staj yerimizi ve kalacağımız yeri kendimiz ayarlamamız gerekiyor. Eğer isterseniz yurtdışındaki bi iş yerinden  erasmus olmadan da staj ayarlayabilirsiniz fakat erasmus hareketliliği ile gitmek hem vize kolaylığı  hem de hibe sağladığı için daha mantıklı.


Erasmusgram: Erasmus staj başvurusunu nasıl yaptın ? Staj yerini nasıl buldun ?

Kübra Nur Taşletimur: Ben staj yeri ararken ilk olarak ingilizce CV oluşturdum. Staj yapmak istediğiniz ülkeye uygun bir CV olması önemli. Daha sonra üniversite hastanelerine mail yoluyla göndermek üzere cover letter yazdım. Fakat benim cover letterım çok uzun ve çok detaylıydı çoğu kişinin okuduğunu bile sanmıyorum o yüzden bence kısa ve öz bir cover letter yeterli olacaktır. Ben öncelikli olarak ingilterede staj yapmak istiyordum o yüzden  en az 100-200 yere yollamışımdır. Hatta Oxford gibi büyük üniversite hastanelerinden olumlu geri dönüş aldım fakat bir sonraki sene içindi ama benim o yıl staj bulmam gerekiyordu. Tam umudumun kesildiği bir zamanda gittiğim bir kongredeki italyan CEO ile görüşüp şirketinde staj yapmak istediğimi söyledim ve  kabul etti. Ve benim italya maceram böylece başlamış oldu. Staj yerim güzeldi az çalışanlı küçük bir şirketti.


Erasmusgram: Staj için vize süreci hakkında bilgi verir misin ?

Kübra Nur Taşletimur: Ben yeşil pasaportlu olduğum için vize almama gerek yoktu ama vize alan arkadaşıma italyan konsolosluğu zorluk çıkartmadı zaten erasmusla gittiğiniz için ücret de ödemiyorsunuz sadece biraz evrak işi var.


Erasmusgram: Hangi ülkede Erasmus stajı yaptın ? Staj süresi ne kadardı ?

Kübra Nur Taşletimur: İtalya Padovada yaptım. 2.5 ay staj yaptım. Fakat dilerseniz 12 aya kadar staj süresini uzatabiliyorsunuz. Hibe süresi de okuldan okula değişiyor. Bizim hibe hakkımız 6 aydı.

 


Erasmusgram: Her ay için ne kadar hibe aldın ? Verilen hibe İtalya’da yaşamak için yetiyor mu ? Aylık harcaman

ortalama ne kadardı ? İtalya’da hayat pahalı mı ?

Kübra Nur Taşletimur: Her ay için 600 euro hibe aldım fakat %80’i gitmeden önce %20’si dönünce verildi. Sadece hibe ile gidilirse yaşanılabilir fakat başka ülkeleri gezmek için yeterli olmayabilir çünkü hibenin tamamını almıyorsunuz. İtalya diğer avrupa ülkeleriyle kıyaslarsak ne çok pahalı ne çok uygun bir ülke. Zaten fiyatlar da şehirlerden şehire değişiyor. Ev kiram 250 euroydu gıda harcamam da 100 euro civarıydı.


Erasmusgram: Erasmus stajını hangi alan üzerine yaptın ? Staj yaptığın yer neresiydi ?

Kübra Nur Taşletimur: Sağlık alanında elektrofizyoloji üzerine Hedera biomedics şirketinde yaptım.


Erasmusgram: Stajda neler yaptın ?

Kübra Nur Taşletimur: Elektrofizyolojik cihazlar üreten, pazarlayan bir firmada çalıştım. Ürünleri tanıdım, cihazların özelliklerini öğrendim.

Erasmusgram: İtalya’da sağlık alanında staj yapılmasını öneriyor musun?

Kübra Nur Taşletimur: Evet. Özellikle gittiğim şehir olan Padovada Padova üniversitesi tıp fakültesi çok köklüdür. Hatta teatro anatomica diye mimari açıdan ünlü bir anatomi salonu vardır. Ayrıca çok ünlü bilim adamlarının yetiştiği bir üniversitedir.


Erasmusgram: Stajda kullanılan dil İngilizce mi İtalyanca mıydı ? Dil konusunda zorluk çektin mi ?

Kübra Nur Taşletimur: Stajda kullandığımız dil ingilizceydi. Speaking açısından kendime pek güvenmiyordum fakat aşırı bi zorluk da yaşamadım. Sadece keşke daha iyi konuşabilseydim dediğim anlar oldu. Başlarda ingilizceme güvenmediğim için konusmaya iletişim kurmaya çekiniyordum ama daha sonra bu çekingenliğimi aştım.


Erasmusgram: İtalyanca’yı öğrenmek kolay mı?

Kübra Nur Taşletimur: İtalyanca temel birkaç sözcük ve cümle öğrendim çünkü italyan halkın özellikle yaşlı kesimi pek ingilizce bilmiyor o yüzden gitmeden birkaç cümle ezberlemek iyi oldu ama genel olarak ingilizce iletişim kuruyorduk.

 

Erasmusgram: Neden İtalya / Padova’yı tercih ettin ?

Kübra Nur Taşletimur: Staj yaptığım şirket Padovada olduğu için orayı tercih etmiş bulundum ama Padova cidden çok güzel bir şehir. Hem konumu çok iyi ( Venediğe 20-30 dakika) hem ekonomik açıdan uygun  hem de çok tarihi bir şehir sokaklarda yürürken bunu hissedebiliyorsunuz. Mimari yapıları falan tam bir klasik italyan şehri. Ayrıca çok sakin bir şehir.

Erasmusgram: Konaklamayı nasıl sağladın ? Yurt fiyatları ve ev fiyatları nasıldı ? Hangisini tavsiye edersin ?

Kübra Nur Taşletimur: İtalyanlar Facebook’u çok aktif kullanıyorlar. Bu yüzden Padova’daki bir ev kiralama grubuna katıldım oradan ilanlara baktım. Hatta son hafta ayarladım ben evi.  paylaşım yaptım bir iki ev sahibi yazdı bana fiyatta anlaşıp iki gün sonra taşınmıştım. Yurtlar hakkında pek fikrim yok ama eve taşınmak daha mantıklı çünkü evlerde de yurt mantığı var zaten sadece daha az kişi kalıyor. Bizim evde 6-7 kişi kalıyordu mesela. Kiralar da 250-350 euro arası değişiyor.


Erasmusgram: Padova hakkında bilgi verir misin ? öğrenci şehri miydi ?

Kübra Nur Taşletimur: Padovanın yerli nüfusu biraz yaşlı fakat Padova üniversitesi çok köklü ve iyi bir üniversite olduğu için çevre şehirlerden öğrenciler okumak için geliyor. Konserler etkinlikler çok fazla oluyordu. Gece hayatı fazla yok fakat güzel etkinliklerin sayısı oldukça fazlaydı. Bu yüzden hem sakin bir şehir hem de sosyal bir şehir diyebiliriz.

Erasmusgram: Padova’da sevdiğin mekanlar neresiydi ?

Kübra Nur Taşletimur:English spritz adlı organizasyonu çok yararlı buluyordum. Çeşitli milletten gençler bir araya gelip ingilizce konuşuyor sohbet ediyor. Bar Petrarcada her hafta düzenleniyor bu etkinlik. Onun dışında Prato Della Valle en sevdiğim yerlerden biri.

 

Erasmusgram: Padova’da kültürel yerler var mı ? var ise önereceğin yerler var mı ?

Kübra Nur Taşletimur:St. Anthony bazilikası çok büyüleyiciydi. Prato Della Valle ve botanik bahçesi de en ünlü yerlerden.

Erasmusgram: Padova’da staj yapmak isteyenlere tavsiyelerin nelerdir?

Kübra Nur Taşletimur: İtalyada staj yapmak istiyorsanız Padova çok uygun bir şehir. Kuzey sınırına yakında bulunduğu için diğer avrupa ülkelerini gezmek daha kolay. Padova sokaklarında yürürken kemerli italyan mimarileri, arkadan  müzik yapan sokak sanatçıları, heykeller  ve çeşitli sanat eserleri… Bütün bunlara aynı anda şahit olmak çok güzel bir his. Bu yüzden eğer Padovada staj yapmak istiyordanız hiç durmayın bile çok güzel anılar biriktireceğinizden hiç şüphem yok.

Bence fırsatı olan mutlaka erasmus yapmalı. Çünkü her ne kadar klişe gibi gelse de gerçekten de insanın vizyonunu geliştiren harika bir deneyim. Farklı milletten insanlarla tanışmak farklı adetler görmek kendi adetlerinizi kültürünüzü tanıtmak değişik lezzetler tatmak hepsi çok önemli ve güzel şeyler.  Son olarak çoğu insan mezun olunduğu yıl  staja gidilebildiğini bilmiyor. Fakat hakkınız devam ediyor. Bu yüzden ingilizce sınavı geçtiyseniz mezun olsanız bile o yıl gidebilirsiniz.Erasmusgram: Son olarak , eklemek istediğin var ise memnuniyetle dinleyelim.

Erasmusgram: Bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.

Kübra Nur Taşletimur: Ben teşekkür ederim.

 

Exit mobile version