Site icon Erasmusgram

İtalya Çalışma İzni Nasıl Alınır? Hangi Evraklar Gereklidir?

İtalya Çalışma İzni Nasıl Alınır, Hangi Evraklar Gereklidir?

Pek çok Avrupa Birliği üyesi ülkeye aralarında Türkiye’nin de olduğu dünyanın farklı ülkelerinden iş gücü göçü yaşanmaktadır. İtalya da ülkemizden ve dünyadan iş gücü göçü yaşanıla AB ülkelerinden biridir.

İtalya’da çalışmak amaçlı ikamet için gerekli belgeye İtalya Çalışma İzni Vizesi denmektedir. Avrupa Birliği üye ülkelerinin yanı sıra İsviçre de çalışma izni vizesi uygulamasından muaftırlar.

Ülkemiz de dahil olmak üzere diğer ülke vatandaşları ise bu vize uygulamasına tabidirler. Çalışma izni vizesi D tipi vize olarak da bilinmektedir. Bir diğer ismi ise uzun süreli vizedir. Çalışmak maksadıyla 3 ayı aşkın sürelerde İtalya’da bulunmak durumunda olan kişilerin bu ülkede çalışabilmesi için İtalya Çalışma Vizesi başvurusunda bulunmaları zorunluluğu vardır.

İtalya’da uzun süreler yaşamak ve çalışmak niyetinde olanlar oturum izni başvurusunda bulunmalıdırlar. Oturum izni başvurularının olumlu neticelenmesi halinde bu ülkede yasal şekilde oturma ve çalışma hakkı kazanmış olurlar.

Hâlihazırda Türkiye’de bir iş sahibi olunması durumunda İtalya çalışma izni daha rahat çıkarılmaktadır. İtalya üniversitelerinde yükseköğrenim görmüş olmak kaydıyla ülkede kalarak eğitiminize uygun şekilde çalışma izni başvurusunda bulunmanız da mümkündür.

İtalya Çalışma İzni Nasıl Alınır?

İşverenin İtalya’da iş faaliyetleri yürütmek için sözleşme yapmasının ardından işçi alımları ile ilgili İtalya yetkili makamlarına başvuruda bulunması gerekir. Öncelikli olarak iş faaliyetinin yürütüleceği ve ikametin sağlanacağı yerin valiliğine bağlı Sportello Unico Immigrazione adı verilen Tek Gişelik Göçmenlik Ofisi’ne başvurulması gerekmektedir.

Bu devlet kurumu İtalya’daki yabacı çalışanlardan sorumlu olan birimdir. Başvurularda işveren – işçi arasındaki sözleşmenin bir kopyası bulundurulmalıdır. Başvurunun olumlu sonuçlanması durumunda söz konusu ofis tarafından bir izin belgesi düzenlenir.

Bu süreçlerin tamamlanmasının ardından ülkemizden İtalya’ya çalışmak içi gidecek kişilerin İtalyan Büyükelciliği’ne ya da İtalyan Konsolosluğu’na uzun süreli vize isteminde bulunmaları gerekmektedir.

Bir İtalyan firmasıyla sözleşmesi olan kişilerin ülkeye girişlerinin ardından 8 gün içerisinde ikamete en yakın emniyet müdürlüğünden oturum izni için talepte bulunmaları gerekir.

İtalya Çalışma İzni Almak İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

İtalya’da çalışma izni alabilmek için başvuru yapmadan önce tamamlamanız gereken evraklar şu şekildedir;

Uzun süreli vize başvuru formu

Vize talep dilekçesi

2 adet biyometrik fotoğraf

Pasaport

T.C. kimlik fotokopisi

Seyahat sağlık sigortası (30.000 Euro teminatlı olmalı)

İtalya’daki işverenle yapılan iş sözleşmesi

Finansa durumu gösteren belgeler – Son 3 aya ait banka hesap özeti, banka cüzdanlarının aslı ve fotokopileri

Mal varlığı belgeleri – Tapu, araç ruhsatı, kira sözleşmesi vb.

İtalya’daki işverenin Çalışma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne verdiği “sorumluluk beyanı” fotokopisi

İtalya’da çalışacak kişinin işin gereklerini yerine getirecek yetkinlikte olduğunu gösteren belgeler (diploma, kurs sertifikaları veya ilgili iş alnına dair önceki iş deneyimlerini gösteren belgeler)

Personel ve İtalya’daki işveren arasında yapılan İş sözleşmesi fotokopisi

İtalya Çalışma Bakanlığı’ndan alınan çalışma izni belgesi

İş ve Oturum İzniyle İlgili Ek Bilgiler

Bir yılın üstünde çalışma ve oturum izni alanların ülkeye entegrasyon kapsamında İtalyanca kursuna yazılmak gibi oturum izni açısından mühim bilgileri İtalya İçişleri Bakanlığı ile paylaşmaları gerekmektedir. 6 ay olan dönemsel çalışma izinleri 3 ay süreyle uzatılabilmektedir.

İtalya çalışma izni belirli bir iş pozisyonuna özel verildiği için işin tanımı ve pozisyonuyla alakalı değişikliklerin göçmen ofisine bildirilmesi gerekmektedir. İtalya’da yabancı bir çalışanın işini kaybetmesi durumunda oturum izni hemen iptal olmamaktadır.

Oturum izni boyunca İtalya’da kalabilir ve işsiz olarak kayda geçirilir. Çalıştığınız sürece gerekli belgelerle oturum izninizin uzatılması mümkündür. 

8 yıla kadar uzayan oturum süreci sonunda İtalyan vatandaşlığına geçme imkânı ortaya çıkmaktadır. Tüm bu başvuru ve prosedürlerin yanında eğitim durumunuz, hangi mesleği yaptığınız ve ülkenin güncel iş gücü talebi de iş izni almanızda önemli etmenlerdir.

Şirket Açarak Çalışma İzni Nasıl Alınır?

“Lavoro Automono” adı verilen çalışma vizesi ile İtalya’da şirket açarak çalışma izni alınması mümkün olmaktadır. Şirket yetkilileri tarafından çalışma ve oturma izni başvurusunda bulunulmalıdır. Yeni kurulacak şirket için gerekli evrakın tamamlanmasının ardından İtalyan Konsolosluğu’na teslim edilir.

İş izni ve yeni kurulan şirketle alakalı tüm prosedürlerin gerçekleştirilmesi ve başvurunun onaylanmasının ardından İtalya’da yasal olarak ticari faaliyet yürütmek mümkün hale gelmektedir.

Exit mobile version