Site icon Erasmusgram

İtalya , Bologna’da Erasmus Yapmak | Röportaj Konuğumuz Gupse Özer

İtalya’nın Bologna şehrinde  Erasmus yapan Gupse ile İtalya’da Erasmus hakkında merak edilen sorular hakkında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.  Gupse’nin tecrübeleri ışığında verdiği samimi cevaplar ve bize ayırdığı zaman için çok teşekkür ederiz. Keyifli okumalar dileriz.

Erasmusgram: Merhaba Gupse, bize kendinden bahsedebilir misin ?

Gupse Özer: Merhaba Erasmusgram ailesi, ben Gupse Özer 23 yaşındayım İzmirliyim ve Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden 08.2020 tarihinde mezun oldum . Eğitim sürecimin 2018-2019 akademik yılını üçüncü sınıf öğrencisi olarak İtalya’nın Bologna şehrinde tamamladım, şu anda da yüksek lisans başvuruları için hazırlanmaktayım.


Erasmusgram: Neden Erasmus yapmak istedin ? Erasmus yapmak için motivasyonun ne oldu ?

Gupse Özer: Erasmus Hareketliliğine katılma nedenlerimin en başında, Uluslararası İlişkiler bölümünün derslerinin Avrupa ve Avrupa Birliği ile ilişkili olması geliyordu . Ben de bu derslerin temellerini gerçekten orada bulunan bir üniversiteden eğitim alarak oluşturabileceğimin farkındaydım. Aynı zamanda bir bilginin benimsenebilmesi için o bilginin merkezinde bulunmak gerektiğini düşünüyordum bu da benim en büyük motivasyonum olmuştu.


Erasmusgram: Neden İtalya/ Bologna’yı tercih ettin ?

Gupse Özer: Başvuru dönemi başlamadan önce aslında niyetim Erasmus sınavına ve mülakatına girerek seviyemi görebilmekti ancak fakültemin anlaşmalı olduğu üniversiteleri incelerken Bologna Üniversitesi’ni görmemle bu şansı hemen değerlendirmeliyim diye düşündüm çünkü Bologna Üniversitesi dünyanın en eski üniversitesi olma özelliğiyle benim için ön plana çıkmıştı. Buna ek olarak bilim dünyasından birçok değerli ismi bünyesinde yetiştirmiş olması da tercih sebeplerimden bir diğeriydi. Aynı zamanda başvuru döneminden önce ikinci dil olarak kendime İtalyancayı seçmiştim ve kurs alıyordum yani bu dile yabancı değildim. Tüm bu sebeplerden dolayı farklı bir ülkeyi düşünmeksizin tercih listemi İtalya merkezli oluşturmuştum.


Erasmusgram: Konaklamayı nasıl sağladın ? Yurt fiyatları ve ev fiyatları nasıldı ? Hangisini tercih edersin ? Bologna’da hangi üniversitede eğitim alıyorsun ? Bologna’da eğitim yapmak isteyen arkadaşlara tavsiye eder misin ?

Gupse Özer: Konaklama ile ilgili şunları söyleyebilirim. Bologna Üniversitesi’nin maalesef kendi yurdu yoktu, bunun yerine ev kiralayabileceğiniz danışma ofisleri (SAIS) vardı ama her öğrenci için aynı ilanlar gösterildiğinden evler ve odalar çok hızlı kiralanıyordu. Gitmeden önce uygun olduğunu düşündüğüm bazı evler ve odalar bulmuştum fakat istenen ücret miktarı ( depozito + 2 aylık kira ) bursla giden bir öğrenci için fazla gelmişti . Oda kiraları aylık olarak kişi başı yaklaşık 350-400€ diyebiliriz, o zamanlar göremediğim bir yer için bu parayı gözden çıkaramamıştım çünkü dolandırıcılar maalesef böyle kanalları kullanarak size ulaşabiliyor. Bu yüzden Bologna’ya vardığımda 2 hafta hostelde kaldım ve nispeten uygun fiyatlıydı. Bol maceralı hostel günlerimin ardından tesadüf eseri tanıştığım bir Türk aracılığıyla geçici süreliğine oda kiraladım. Kiraladığım odada 2 kişi, dairenin tamamında ise 4 kişi kalıyorduk ve kişi başı aylık 350€ ödüyorduk. Bir ay boyunca evde kaldıktan sonra özel yurda geçtim çünkü kalmış olduğum binanın ve dairenin koşulları iyi değildi . Geçtiğim özel yurt ise Bologna’nın genel yapısının aksine yeniydi ve donanımlıydı (internet,spor salonu,kütüphane ) bu sebepten dolayı da fiyatı diğerlerine oranla daha fazlaydı. Aylık olarak 475€ ödüyordum ve 2 kişi bir odayı paylaşıyorduk . Daha önce bahsetmiş olduğum gibi ben Bologna Üniversite’sinde eğitim aldım ve eğer mali olarak sadece bursla gitmeyi düşünmüyorsanız, kesinlikle Bologna Üniversitesi’ni  deneyimlemenizi tavsiye ederim.


Erasmusgram: Bologna hakkında bilgi verir misin? Öğrenci şehri miydi?

Gupse Özer: Kızıl Şehir olarak ünlenmiş olan Bologna sosyal yapısı itibariyle  bir öğrenci şehriydi çünkü farklı ülkelerden Erasmus Programı dahil olmak üzere gelmiş olan büyük bir grup öğrenciye ev sahipliği yapıyordu. Ulaşım açısından toplu taşıma araçları belirli saatler arasında çalışıyordu ama kolayca indirilen bir bisiklet kiralama uygulaması ile yakınınızdaki tüm boş bisikletlere ulaşabiliyorsunuz. Sokakta adım attığınız andan itibaren restoranlar,kafeler ve eğlence mekanları etrafınızı sarıyor desem abartmış olmam sanırım. Doğada zaman geçirmek isteyenler için ise şehrin bir çok bölgesinde yer alan parklara ve bahçelere gitmelerini öneririm. Seçeneklerin fazla olduğu bu şehirde kendinize ve arkadaşlarınıza dilediğiniz bir ortamda zaman ayırabilirsiniz. İklim açısından kışı gerçekten soğuktu ancak bir yerlere gidebilmek için bisiklete bindiğiniz an hemen ısınmaya başlıyorsunuz J.  Diğer mevsimler zaten İzmir’le neredeyse aynı olduğu için ben bu konuda herhangi bir zorluk yaşamadım. Bologna şehri İtalya’nın tam ortasında olmasa da konumu itibariyle diğer ülkelere seyahat etmek çok kolaydı. Tek bir otobüsle havaalanına gidebiliyorsunuz ve diğer ülkelere de aktarmasız uçuşlarla ulaşabiliyorsunuz. Bu durum gezmeyi ve keşfetmeyi sevenler için kolaylaştırıcı bir unsur oluyor.


Erasmusgram:: Bologna’da sevdiğin mekanlar neresiydi?

Gupse Özer: Çok fazla favori mekanım vardı ama içlerinden en ön planda olan, doğal atmosferi sebebiyle Parco Villa Angeletti olmuştu. Burası Bologna’nın parklarından sadece bir tanesi, geniş yeşil alanından dolayı size küçük piknikler ve arkadaş buluşmaları için gürültü olmayan sakin bir ortam sunuyor. İkinci favori mekanım ders saatlerimin dışında, sürekli ders çalışmak için gittiğim ve uygun fiyatlı olan Bottega Portici’yi söylemek isterim. Diğer bir favorim ise lezzetli İtalyan yemeklerini tadabilme imkanı elde edebileceğiniz bir yer olan Neaera Lounge Bar. İtalya’ya gidip dondurma yememek olmaz tabii o yüzden son bir yer adı olarak da Crimeria Scirocco diyerek bu başlığı tamamlıyorum.


Erasmusgram: Bologna’da kültürel yerler var mı ? Var ise önereceğin yerler var mı ?

Gupse Özer: Bologna şehrinin tarihi geçmişi çok eskilere dayanmaktadır bu sebepten dolayı keşfedilmesi gereken çeşitli yapılar bulunuyor. Ben yalnızca birkaç öneride bulunup kalanını gitmek isteyen arkadaşlarıma bırakıyorum . İlk olarak Piazza Maggiore herkesin ortak buluşma alanı olarak biliniyor, ne yaparsanız yapın kendinizi mutlaka günde bir iki kez çevresinden geçerken bulacaksınız . Diğer önerim ise şehrin merkezinde uzunluğuyla dikkatinizi çekecek olan ikiz kuleler yani İtalyanca olarak Le Torri ‘dir. Bu kulelere küçük bir meblağ karşılığında çıkabilir ve Bologna’nın kızıl büyüsüne kapılabilirsiniz.


Erasmusgram: İtalyanca öğrenmek kolay mı ? Üniversitede dil kursları var mı ?

Gupse Özer: İtalyanca öğrenmek, eğer ilginiz varsa kolay çünkü kulağa hitap eden bir dil ve bence hafızada diğer dillere göre daha kalıcı bir özellik gösteriyor. Bologna Üniversitesi gelen tüm Erasmus öğrencilerine isteğe bağlı olarak kurs seçenekleri sunuyor ve bu kurslara hem güz hem de bahar dönemi süresince  katılmak mümkün. Genel içerik olarak okul size günlük hayata dair bir İtalyanca öğrenimi veriyor, yani beklentiniz ileri seviye bir dil eğitimi almak olmasın ancak bireysel çabalarınızla birlikte sonucu sizi tatmin edecek bir seviyeye getirmek de elbette mümkün.


Erasmusgram: İtalya’nın eğitim sistemi nasıldı? Türkiye ile kıyaslandığında ne gibi farklılıklar gördün ?

Gupse Özer: İtalya’daki eğitimi eğer sosyal bilimler özelinde değerlendirmem gerekirse, şunları söyleyebilirim: Eğitim sistemi Türkiye’ye kıyasla daha fazla yoruma ve kişinin araştırma kabiliyetine dayanıyor çünkü sizden sınav yerine akademik bir makale yazmanız bekleniyor ve bunun için kısıtlı bir zamanınız oluyor ayrıca yazacağınız konu hakkında yeterli donanıma sahip olmak da sizin sorumluluğunuzda. Okulda verilen eğitimde de konu anlatımının yanı sıra fikirlerinizi rahatça beyan edebileceğiniz bir tartışma ortamı hakim. Türkiye’de ise genel olarak sınava ya da teste dayalı bir eğitim anlayışı olduğu için kendi nezdimde bu durum ezberci bir sistemi yaratıyor. Sonuç olarak, İtalya’daki eğitimin kişisel gelişim açısından daha verimli olduğunu düşünüyorum.


Erasmusgram: Her ay için ne kadar hibe aldın ? Verilen hibe İtalya’da yaşamak için yetiyor mu ? Aylık harcaman ortalama ne kadardı ? İtalya’da hayat pahalı mı ?

Gupse Özer: 1000€ dönünce almak üzere, toplam 5000€ bütçeyle eğitimimi tamamladım. 400€ ise aylık olarak aldığım hibemin miktarıydı. Mali açıdan her ay 400€ alıyor olmak benim için maalesef yetersiz kaldı çünkü sadece yurduma 475€ ödüyordum, kalan tüm harcamalarımı ise ailem karşılıyordu. Ev, oda ya da yurt ile ilgili kriterlerinizi veya isteklerinizi azaltırsanız tabii ki daha uygun bir fiyatla karşılaşırsınız. Market fiyatları arasında ‘Lidl’ ,şehirde bulunan diğer marketlerden daha ucuzdu, ben de evde yemek yapan biri olarak haftada 2 gün market alışverişine çıkıyordum çünkü dışarda yemek çok daha maliyetli oluyordu (1 porsiyon yemek ortalama 10€). Kendi kişisel harcamalarım da dahil olmak üzere aylık masrafım 600€ civarındaydı. İtalya’da diğer Avrupa ülkelerine göre hayat biraz daha pahalı sonucuna ulaşmak mümkün.


Erasmusgram: Erasmus yaparken İtalya’da karşılaştığın zorluklar oldu mu ? Olduysa bahseder misin ?

Gupse Özer: İtalya’da bulunduğum süre zarfında bir takım zorluklar yaşadım bunlardan birincisi çok fazla öğrenci olması nedeniyle kalacak yer bulmakta zorlanmam oldu çünkü Bologna’da bu konu ile ilgili seçenekleriniz kısıtlı. Hali hazırda var olan binalarda ise eski yapılar olmalarından kaynaklı rutubet problemi ile karşılaşıyorsunuz . İkinci olarak ise üzülerek bahsedeceğim ırkçılık sorunu bulunuyor. Özellikle ev arama sürecimde yalnızca Türk olduğum için ya da AB üyesi bir ülkeden gelmediğim için ev kiralamak istemeyenlerle, telefonu bu sebepten dolayı yüzüme kapatanlarla karşılaştım. Buna rağmen İtalyanların tümü için bu şekilde bir yargıya varmak yanlış olur çünkü özellikle ülkenin güneyinden olan arkadaşlarım çok sıcakkanlı ve misafirperverdiler. Bunlar haricinde de karşılaşabileceğiniz zorluklar ise normal hayatın akışında karşımıza çıkacak türdendi.


Erasmusgram: İtalya’ya gidecek olan arkadaşlara gezmek için önereceğin yerler neresidir?

Gupse Özer: İtalya’da gezmek için hepimizin çok iyi bildiği ve popüler olan bazı yerler var ancak buralar her ne kadar nefes kesici güzellikte olsalar da, ben tercihimi daha az bilindik olduğunu düşündüğüm Como Gölü , Lucca , San Gimignano ve Verona’yı tavsiye ederek değerlendireceğim. Bence bilindik yerler haricinde buraları görmek de size çok farklı bir İtalya deneyimi yaşatabilir.


Erasmusgram: Erasmus senin İngilizceni geliştirdi mi ?

Gupse Özer: Erasmus deneyimim İngilizcemi özellikle akademik anlamda çok geliştirdi fakat Bologna’da yaşayan yerli nüfus genel olarak İngilizce bilmiyordu ya da bilse bile konuşmak istemiyordu bu yüzden günlük hayatımda İtalyancamın daha fazla geliştiğini düşünüyorum.


Erasmusgram:: Erasmusta mutlaka yapmalısınız ve yapmamalısınız dediğin 3 şey ?

Gupse Özer: Kendinizi keşfedin, mutlaka yapmalısınız kategorisinde söylemek istediğim ilk şey bu olur. Hiç bilmediğiniz bir yerde yaşarken daha fazla şeye cesaret edebilmek ve kendi ayaklarınız üzerinde durabilmek kişisel gelişim açısından bence çok değerli tecrübeleri oluşturuyor. İkinci olarak, dil konusunu kendinize çok dert etmeyin, bazı şeyleri sürekli duydukça zaten zihninizde kavramsal olarak yer ediyor ve anlama güçlüğü yaşamamaya başlıyorsunuz. Yapmamalısınız diyebileceğim şey de  herhalde eğitim sürecini hafife almayın demek olur çünkü  ders aldığınız hocalara göre, Erasmus öğrencisi olmak notlandırılma bakımından herhangi bir üstünlük sağlamıyor.

 


Erasmusgram: Bize vakit ayırdığın için çok teşekkür ederiz.

Gupse Özer: Bu platformda bana yer verdiğiniz için asıl ben size bir teşekkür borçluyum. Okuyup zaman ayıran herkese şimdiden teşekkür ediyorum ve hayatınızda bol şans diliyorum. Daha fazla bilgi edinmek isterseniz ‘’gupseozer’’ kullanıcı adıyla Instagram’dan bana ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın!

 

Exit mobile version