Site icon Erasmusgram

İngiltere’de Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Başvuru ve Kabul Şartları 

İngiltere’de Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Başvuru ve Kabul Şartları 

Türkiye’deki yetersiz eğitim programları nedeni ile yurtdışında eğitimin önemi giderek artmaktadır. Çünkü yurtdışında eğitim almak kariyer hayatında yükselmek isteyen insanları bir adım öne geçirmektedir.

Yurtdışı eğitimi dendiğindeyse akla ilk gelen ülkelerden birisi kuşkusuz İngiltere olmaktadır. İngitere’de bulunan yüzlerce yıllık geçmişe dayanan köklü üniversiteler, İngiltere eğitimini yüksek bir standartta kılmaktadır. 

İngiltere’de eğitim ile kariyer hayatı için önemli adımlar atan insanlar İngilizce’de de yetkinleşerek çalışma alanlarında da geniş kaynak erişimine ulaşım sağlarlar.

Fakat her ülkede olduğu gibi İngiltere’de de lisans, yüksek lisans ve doktora başvuru ve kabul şartlarını içeren süreçler bulunmaktadır. Bu süreçlerden ve gereken koşullardan yazımızın ilerleyen kısımlarında bahsedeceğiz. 

İngiltere Lisans Programına Başvuru ve Kayıt Süreci

İngiltere ve Türkiye’deki eğitim sistemleri birbirinden farklıdır. Bu yüzden Türkiye’de lise mezunu olan öğrenciler, İngiltere’de lisans eğitimi almak isterlerse bazı koşulları yerine getirmek durumundadır.

Bu süreç içerisinde ilk olarak, öğrenciler hangi üniversiteye ve bölüme başvuracakları konusuna karar vermelidir. Bunun için öncelikle bilimsel hazırlık (foundation) ve İngilizce hazırlık kurslarına katılarak kendilerini hazılıklı bir hale getirmelidirler.

Bir yıl süren bu hazırlık süreci genel olarak alınacak olan lisans derecesine ilişkin yapılmaktadır. Bu yüzden hazırlık sürecinde başarılı olunduğunda doğrudan bir üniversitenin lisans programına geçiş sağlanabilir. 

İngiltere lisans programına başvuru ve kayıt süreci için yerine getirilmesi gereken koşullar şu şekilde sıralanabilir:

 

İngiltere Yüksek Lisans Öğrenim Programına Başvuru ve Kayıt Süreci

Akademik kariyer planlayan ya da kariyerinde yükselmek isteyen kişiler için yüksek lisans yaparak alanında uzmanlaşmak önemli bir adımdır.

Özellikle yüksek lisansını İngiltere gibi eğitimde lider bir ülkede yapmak, kariyer hayatında bireylerin bir adım öne geçmesini sağlayan bir atılımdır. Bu yüzden İngiltere’de yüksek lisans yapmak isteyenler, süreci daha iyi yönetebilmek adına eğitim koşullarını iyi bilinmelidir. 

İngiltere yüksek lisans programları ortalama 1 yıl sürmektedir. Bunun 9 ayı eğitimden, 3 ayı tez sürecinden oluşmaktadır. İngitere yüksek lisans öğrenim programına başvuru ve kayıt süreci için yerine getirilmesi gereken koşullar şu şekildedir:

Öncelikle yüksek bir ortalama ile bir lisans programından mezun olmuş olmak gerekmektedir. Ortalama ne kadar yüksek olursa kabul şansı o kadar artar.

İngilizce dilinde yeterliliğini gösteren bir sınav sonucu gerekmektedir. Örneğin, IELTS sınavı gibi. Bu sınavdan en az 6.0 veya 6.5 almanız gerekmektedir.

Eğer dilde yeterliliğiniz yoksa, öncesinde İngilizce dil kursuna ya da üniversitelerin pre-master programlarına katılabilirsiniz.

Lisans hocalarınızdan ve eğer iş deneyiminiz varsa müdürlerinizden referans mektubu yazmalarını isteyebilirsiniz.

Son olarak da kendinizi, hedeflerinizi, varsa deneyimlerinizi anlatan bir niyet mektubu yazmalısınız.

 

İngiltere Doktora Öğrenim Programına Başvuru ve Kayıt Süreci

İngiltere doktora programında, Türkiye’den farklı yapıda bir eğitim süreci işlemektedir. Doktorada direkt olarak araştırma dönemine girilir. Bu yüzden İngiltere’de doktora öğrenim program süresi 3 yıldır.

İngiltere doktora öğrenim programına başvuru ve kayıt süreci için gerekli bazı koşullar vardır. İngiltere doktara başvuruları için önemli olan ilk adım, Research Proposal denilen ve doktora çalışmasının yol haritasını oluşturan çalışma alanıdır.

İngiltere’de doktora yapmak için yine İngiltere’de yüksek lisans yapmış olmanız kabul edilme ihtimalinizi arttırır. Aksi taktirde başvurunun kabul edilmesi ihtimali biraz daha düşük olacaktır.

Yüksek lisansının dışında lisans eğitimini en az 2.7-4.0 arası ortalama ile tamamlamış olmanız gerekmektedir. Doktora başvurusunda önemli olan bir diğer şart ise İngilizce dil becerisini kanıtlayan bir sınavdan yeterli puanın alınmasıdır.

(Örneğin, en az 7.0 IELTS puanı gerekmektedir.) Bunların dışında doktora bursu almak oldukça zor olduğu için doktora yapacak olan öğrencilerin okul ve yaşam giderlerini kendilerinin karşılaması gerekmektedir. 

 

İngiltere’de doktora öğrenim programına başvuruda bulunmak isterseniz, temin etmeniz gereken belgeler kısaca şunlardır;

 

Lisans ve yüksek lisans transkriptleri
Akademik referans
Niyet mektubu
Tez önerisi 

Daha fazla fırsata erişmek için Telegram kanalımıza katılabilirsiniz. Katılmak için tıklayınız

Exit mobile version