Site icon Erasmusgram

Hukuk Alanında Eğitim Alacak En İyi Üniversiteler

Hukuk alanında gerek ülkemizde gerek dünyada sektörel bazlı bir gelişme ve genişleme yaşanmaktadır. Bu gelişmeyle birlikte Dünya çapında hukuk eğitiminde en iyi üniversiteler de merak konusu olmaktadır. Bu sıralamaya yer vermeden önce bu sıralama yapılırken hangi kriterlerden yararlanıldığından bahsetmek isterim.

Dünya çapında tanınmışlık (farklı ülkelere mezunlar gönderme ve akademik kadroda farklı ülkelerden akademisyenler bulundurma), fakültenin geçmişi, araştırma etkinlikleri ve bu bağlamda kullanılan bütçeler, inovasyon çalışmaları, akademik kadro; adlar ve unvanlar, üniversitedeki akademisyenlerin gerçekleştirdiği yayımlar ve konferanslar, alınan uluslararası saygınlığa sahip ödüller, sosyal sorumluluk; toplumsal sorunlar karşısında korkusuzca sorumluluk üstlenme ve sivil inisiyatif geliştirme gibi kriterlerden bunlardan bazılarıdır.

Bu kriterlere göre aşağıdaki gibi bir sıralama oluşmuştur;

1.) Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi; ABD (1817)
2.) Oxford Üniversitesi Hukuk Fakültesi; İngiltere (1096)
3.) Cambridge Üniversitesi Hukuk Fakültesi; İngiltere (1209)
4.) Yale Üniversitesi Hukuk Fakültesi; ABD (1824)
5.) New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi; ABD (1835)
6.) Stanford Üniversitesi Hukuk Fakültesi; ABD (1893)
7.) London School of Economics Hukuk Fakültesi; İngiltere (1895)
8.) Melbourne Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Avustralya (1857)
9.) California Üniversitesi Berkeley Hukuk Fakültesi; ABD (1894)
10.) Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi; ABD (1858)

Bu sıralamaya göre sadece ilk onda değil, ilk elli de ülkemizden hiçbir hukuk fakültesi maalesef ki bulunmamaktadır. ABD ilk onda altı hukuk fakültesini bulundurarak başı çekmektedir. Onu üç fakültesini bulundurarak İngiltere takip etmektedir.

Bu bilgilere dayanarak Amerika’da veya Avrupa’da iyi bir hukuk eğitimi almayı düşünen öğrencilerin öncelikli olarak iyi derecede İngilizce bilgilerinin olması gerekir. Avrupa’da hukuk okumak isteyen uluslararası öğrenciler için kıta genelindeki İngiltere, Almanya, Hollanda gibi ülkelerde kariyer seçenekleri oldukça fazladır. Hakim, savcı, avukat ve danışman olarak çalışabileceğiniz gibi Avrupa’nın ve dünyanın en prestijli Oxford, Cambridge, Bologna gibi eğitim
kurumlarında akademik kariyer yapma şansı da bulursunuz. Aynı zamanda Avrupa’da hukuk yüksek lisansı yaparak eğitim alacağınız ülkelerde akademik olarak da kariyer yapma fırsatı elde edebilirsiniz.

Avrupa’daki üniversitelerden bazıları hakkında biraz bilgi verelim:

1096 yılından beri eğitim verdiği düşünülen Oxford Üniversitesi, Amerika’da yer alan Harvard Üniversitesi’nden sonra dünyanın en dikkat çekici eğitim kurumlarından biridir. Toplamda 38 kolejden oluşan Oxford’da eğitim alabilmek için çoğu zaman bir dizi sınav ve mülakattan geçirilen öğrenciler, Nobel ödüllü akademisyenlerinde yer aldığı dersler ve araştırmalarla kendilerini geliştirme imkanı bulurlar. Avrupa’da hukuk yüksek lisansı yapmak isteyen uluslararası öğrenciler için üniversite dünyanın en eski ve itibarlı burslarından biri olan Rhodes Bursu imkanı sunar.

Cambridge Üniversitesi, İngiltere’nin en köklü eğitim kurumlarından biri olmasının yanı sıra, özellikle Isaac Newton, Stephen Hawking gibi bilim adamları ve Emma Thompson gibi dünyaca ünlü sinema oyuncularından oluşan ünlü mezunlara sahiptir. 1209 yılında kurulan üniversite; araştırma, yenilik ve uzmanlık gibi konularda dünyanın en iyileri arasındadır. 300’den fazla master derecesine sahip Cambridge, hukuk alanında lisansüstü diploma ve sertifika programları sunmaktadır.

Hollanda’nın 1575 yılında kurulan en eski üniversitelerinden olan Leiden, 150’den fazla lisans ve 250’den fazla yüksek lisans programları ile uluslararası öğrencilere hizmet vermektedir. Yenilikçi ve yaratıcı akademik eğitim sistemleri ile dünya sıralamalarında 32. sırada yer alır. Avrupa hukuku, insan hakları hukuku, uluslararası hukuk, çocuk hakları gibi alanlarda hem lisans hem de lisansüstü eğitim veren üniversite aynı zamanda İngilizce eğitim programları da yer almaktadır.

İskandinavya’nın en büyük ve İsveç’in en eski dördüncü eğitim kurumu olan Stockholm, 1878 yılında bir devlet üniversitesi olarak kurulmuştur. Uluslararası ticaret hukuku, Avrupa ekonomik hukuku gibi alanlarda Avrupa’da hukuk yüksek lisansı derecesine kayıt olacak yabancı öğrencilere hizmet veren üniversite için en az TOEFL testinden 90, IELTS testinden ise 6.5 not ortalamasına sahip olmanız gerekir.

Avrupa’da hukuk okumak isteyen uluslararası öğrenciler için üniversiteler ve hükümetler çok sayıda burs imkanı sunar. Bu imkanlardan bazıları;

• Almanya’da eğitim almak isteyen öğrenciler için ülkedeki devlet okullarının ücretsiz eğitim verdiğini söylemek gerekir. Aynı zamanda ülke, genel olarak hukuk alanında yüksek lisans yapacak uluslararası öğrenciler için DAAD Master’s Scholarship bursuna sahiptir. Bunun yanında hukuk doktora öğrencileri ve araştırmacılar içinse Max Planck Kurumu Araştırma Bursları yaygındır.

• Hollanda’da yüksek lisans düzeyinde hukuk alanında öğrenim görecek öğrenciler için Amsterdam Hukuk Fakültesi Başarı bursu ve Groningen Üniversitesi Bursları, Avrupa genelinde yaygındır. 12 bin euroya kadar maddi destek sağlayan burslar AB üyesi olmayan öğrenciler için mevcuttur.

• İngiltere’de hukuk eğitimi almayı düşünenler için, Cambridge Üniversitesi Henry Arthur Hollond Hukuk Bursu lisans öğrencilerine ve Birmingham Üniversitesi LLB Bursu yüksek lisans öğrencilerine sunulmaktadır.

Yazar: Bengisu Erzurumlu

Exit mobile version