Site icon Erasmusgram

Hollanda Çalışma İzni Nasıl Alınır? Hangi Evraklar Gereklidir?

Hollanda Çalışma İzni Nasıl Alınır? Hangi Evraklar Gereklidir?

Ülkemiz vatandaşlarının özellikle işçi göçü anlamında en çok tercih ettiği ülkelerden biri de Hollanda’dır.

Nitekim diğer pek çok Avrupa ülkesi gibi bu tür uluslararası çalışanlar konusunda olumlu politikalar geliştiren bir ülke olarak Hollanda, bazı yükümlülükleri yerine getirmek kaydıyla farklı vatandaşlıklardan çalışanlara oldukça iyi kabul edilebilecek koşullar altında çalışma imkanı sunmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olan bireylerin Hollanda’da çalışabilmek için bu doğrultuda vize başvurusunda bulunması gerekmektedir.

Ayrıca bununla beraber oturma izni başvurusunda bulunmanız gerekmesi de muhtemeldir, çünkü genel olarak Hollanda’da oturma izni olmayanların çalışma başvurularının çoğu zaman reddedildiğini söylemek mümkündür.

Hollanda’da çalışma izni alabilmek için neler gerektiğine dair daha fazla detaya yazımızın devamını inceleyerek ulaşabilirsiniz.

Hollanda Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Hollanda çalışma izni başvurusu için gerekli olan yükümlülükler ve evraklar kısa süreli seyahatlere kıyasla önemli farklılıklar göstermektedir.

Öncelikle yukarıda da belirttiğimiz gibi Hollanda’da çalışma izni başvurusunda bulunabilmek için öncelikle oturma iznine sahip olmanız gerekmektedir. Hollanda’nın nüfus politikalarına göre oturma izni alamadığınız takdirde çalışma izni alabilmeniz söz konusu değildir.

Eğer daha önceden Hollanda’da oturma iznine sahip değilseniz iki başvuruyu aynı anda yapabilmeniz mümkündür. Nitekim her iki başvuru için gerekli olan evrakların genel olarak birbirleriyle aynı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Bu nedenle oturma izni başvurusu için ekstra zaman harcamanız gibi bir durum söz konusu değildir.

Hollanda Çalışma İzni Başvurusu

Hollanda çalışma izni başvuruları için irtibata geçilmesi gereken kurum, Türkiye sınırları içerisinde yer alan Hollanda konsolosluğudur. Bu anlamda çalışma izni başvurusunda bulunmayı düşünen vatandaşların talep edilen belgelerle birlikte Hollanda konsolosluğuna başvuru yapması gerekmektedir.

Ancak mevcut durum itibarıyla oturma iznine sahip bir biçimde Hollanda’da yaşamınızı sürdürüyor olmanız halinde başvurularınızla Hollanda sınırları içerisinde yer alan kurumlar ilgilenecektir.

Nitekim böyle bir ayrıma gidilmesi, Hollanda’da oturma iznine sahip olan farklı vatandaşlıklara sahip bireylerin çalışma izni başvurularında çok daha hızlı sonuç almasına yardımcı olmaktadır.

Oturma izni olmayanların ise Hollanda konsolosluğuna geçici ikamet vizesi adı verilen MVV başvurusunda bulunması şarttır. 

 

Bu başvurunun olumlu sonuçlanması için ise genel olarak şu koşullar aranmaktadır:

Serbest, ücretli olmak kaydıyla stajyer ya da ücretli iş,

Aupair çalışma,
Aile oluşturmak maksadıyla daha önceden oturma iznine sahip olan eş ya da partnerle birlikte kalma,
Ebeveyninden ayrı kalan çocukların bir araya gelebilmesi amacıyla aile birleşimi,
Benzer bir biçimde reşit olması fark etmeksizin çocuğundan ayrı durumda olan ebeveynlerin çocuğunun yanında kalma talebi,
Evlatlık olarak ikamet,
Tıbbi tedavi.
Konsolosluklara doğrudan başvuru yapmanın yanı sıra tavsiye işlemi gerçekleştirmek için de başvuru yapılabilmektedir.
Bu doğrultuda hali hazırda Hollanda’da ikamet eden bir kimsenin sizin adınıza oturma izni tavsiyesi için Hollanda Göçmen ve Vatandaşlık Dairesi kurumuna başvuru yapması gerekmektedir.

Bu kurum, ülkeye giriş yapmak isteyen kimsenin başvurusunu incelediği gibi ona kefil olan kimsenin de yeterliliğini incelemektedir.

Bu doğrultuda kurumun gerekli gördüğü fazladan evraklar talep etmesi de mümkündür.

Hollanda Çalışma İzni Alabilmek İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

Hollanda’da çalışmak ya da kendi işini kurmak isteyen vatandaşların başvuru için öncelikle Hollanda konsolosluğu ile kontakt kurarak randevu alması gerekmektedir. Başvuruda gerekli olan evraklar ise şu şekilde sıralanabilir:

Pasaport: 10 içerisinde edinilmiş ve en az başvurunun onaylanmasından 3 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır.

Vize başvuru formu: Formda verilecek bilgilerin onay sürecinde büyük önem taşıdığını söylemek mümkündür. Bu açıdan her detayı eksiksiz bir biçimde belirtmek gereklidir.

2 adet biyometrik fotoğraf,

Evli kimseler için evlilik cüzdanı ya da belgesi, boşanmış kimseler içinse boşanma detaylarını ihtiva eden evraklar,
Dil yeterlilik belgesi,
Oturma izni mevcutsa oturma kartı,
Vukuatlı nüfus kayıt örneği,

Hollanda’da anlaşmış olduğunuz şirketle yapılmış olan iş sözleşmesi: Aynı zamanda bu evrak, işletme tarafında Hollanda’da yer alan ilgili makamlara da iletilmelidir.

Serbest iş hakkında detaylı bilgi: Eğer bir işletme dahilinde değil de serbest çalışmayı planlıyorsanız iş alanınız hakkında geniş bilgiler vermeniz beklenir.

Nitekim çalışma izni onayı alabilmeniz mesleğinizin Hollanda sınırları içerisinde kabul gören bir meslek olması büyük önem taşımaktadır.

Eğitim ve meslek bilgilerinize dair belgeler,

Maddi durumunuzu belgeleyen evraklar,

Ticaret Odası kaydı.

Daha fazla fırsata erişmek için Telegram kanalımıza katılabilirsiniz. Katılmak için tıklayınız

Exit mobile version