Site icon Erasmusgram

Hibesiz Erasmus Yapılabilir mi? Tüm Detaylar Burada

Öğrenciler,  hibe almadan da (üniversiteden maddi destek) erasmus yapabilir.

Hibesiz öğrenciler, diğer başvuranlarla birlikte genel değerlendirmeye tabi tutulur ve hibeli öğrencilerle aynı değerlendirme sürecinden geçerler.

 

Hibesiz öğrenci, bütçe hesaplamalarına dahil edilmez ve kendilerine herhangi bir maddi destek sağlanmaz. Hibesiz katılım, öğrencinin seçim sürecine katılmalarını engellemez.

 

Yedek statüsündeki ve hibesiz katılmak isteyen öğrencilerin dilekçeyi doldurup Erasmus ofisine iletmesi gerekir.

 

Hibesiz Erasmus yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus Erasmus yapılan ülkenin Euro kullanıp kullanmamasıdır. Euro kullanılan ülkede Erasmus yapılırken Türkiye’den TL bazından destek alıyorsanız bu sizi zorlayabilir. Özellikle Euro kullanan ülkeler veya Kuzey ülkelerinde para biriminden dolayı giderlerin fazla olması en önemli sorun.

 

Diğer durum ise eğer yurtta kalacaksanız yurt ücretini, ortalama aylık masrafları ve kişisel harcamaları da göz önünde bulundurarak ortalama bir hesap çıkartıp bir dönem Erasmus yapacaksanız bu miktar üzerinden  bir karar verebilirsiniz.

 

Daha önce Erasmus yapmış bir arkadaşınız ve çevrenizden birisinden ortalama giderler ile ilgili fikir alabilirsiniz.

Hibesiz Erasmus düşünüyorsanız  (Euro kullanılmaması açısından önemli kriter) en ideal ülkeler arasında Polonya, Macaristan, Romanya ve Çekya yer almaktadır.

 

Bahsettiğimiz ülkelerde Erasmus için aylık 500-600 Euro civarında ücret yeterli olabilmektedir. Tabii ki bu durum sizin kişisel ekstra harcamalarınız dışındadır.

 

Euro kullanan ülkelerde ise (Almanya, Fransa vs) bu miktar aylık 800 Euro bandında olabiliyor.

 

Ayrıca Hibesiz Erasmus konusu haricinde  Erasmus yapmak için en ucuz 7 ülke hakkında yazımıza erişmek için tıklayınız

 

Daha fazla fırsata erişmek için Telegram kanalımıza katılabilirsiniz. Katılmak için tıklayınız

Exit mobile version