Site icon Erasmusgram

Fransa Çalışma İzni Nasıl Alınır, Hangi Evraklar Gereklidir?

Fransa Çalışma İzni Nasıl Alınır, Hangi Evraklar Gereklidir?

 

Fransa, ülkemiz vatandaşlarının daha iyi koşullarda çalışabilmek adına göç etmeyi tercih ettiği Avrupa ülkelerinden biridir.

Pek çok Avrupa ülkesinin uluslararası işçi göçleri konusunda esnek politikalar izlediği göz önüne alındığında, çeşitli koşulları yerine getirmek kaydıyla bu tür bir göç gerçekleştirmeniz son derece kolaydır.

Bu anlamda Fransa da uluslararası çalışanlara yeşil ışık yakan Avrupa ülkeleri arasında yer almaktadır. Fransa çalışma izni, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı taşıyan bireylerin Fransa’da çalışma talepleri doğrultusunda alabilmek için başvuruda bulundukları bir vize türüdür.

Nitekim Fransa’da oturma izni başvurusu yapmadan önce de çalışma izni başvurunuzun onaylanmış olması gerekmektedir. Fransa’da çalışma izni vizesi başvurunuzun olumlu sonuçlanabilmesi içinse yerine getirmeniz gereken bazı önemli yükümlülükler bulunmaktadır.

“Fransa çalışma izni nasıl alınır?” sorusuna daha ayrıntılı cevaplar bulabilmek için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Fransa Çalışma İzni Nasıl Alınır?

 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olan bireylerin Fransa’da çalışma izni alabilmek için bu sınıftan vize başvurusunda bulunması gereklidir. Ülkeye adım atmadan önce bu vize başvurunuzun olumlu bir biçimde sonuçlanması şarttır. Nitekim Fransa’da oturma izni başvurusu için de öncelikle çalışma izni başvurunuz olumlu sonuçlanmalıdır.

Bu bağlamda Fransa’da çalışmayı planlayanların yerine getirmesi gereken bazı yükümlülük olduğunu belirtmek gerekir.

Bu yükümlülükler yalnızca çalışan tarafla ilgili değil aynı zamanda Fransa’da bulunan işveren açısından da bağlayıcıdır. Bu açıdan yalnızca sizinle ilgili evrakların değil, iş anlaşması yaptığınız Fransa’daki işletmenin de evrakları tam olarak ilgili kuruma iletilmelidir.

Ayrıca işçi ve işveren arasında resmi makamlarca onaylanmış bir iş sözleşmesinin de bulunması şarttır. Çalışma izni başvurusunu gerçekleştirebilmek için bu iş sözleşmesini de ibraz etmeniz gerekecektir.

90 günü aşmayacak bir çalışma izni başvurusu için Fransa Çalışma Bakanlığı’ndan alınacak bir belgeyle ülkeye giriş yapabilmeniz mümkündür. Alınması çok daha kısa ve kolay olan 90 günlük izin belgesi, kısa süreli çalışmalar için gereksiz bir vize alma zahmetinden sizleri kurtarmaktadır.

Bu tür dönemsel çalışmalarda, işin tamamlanamaması gibi durumlara paralel olarak çalışanlara vize süresini uzatma hakkı da verilmektedir.

Fakat vize süresini uzatabilmek için işverenin çalışana Fransa’da geçirdiği süreyi belgeleyen ve ayrıca Fransa’da bulunmanızı gerektiren işin tamamlanabilmesi için vize süresinin arttırılmasını talep eden ekstra evraklar vermesi gerekmektedir.

Bu evraklar Fransa Çalışma Bakanlığı tarafından onaylandığı takdirde 3 aylık kısa süreli çalışma izniniz aynı dönem uzunluklarıyla yeniden uzatılabilir.

Ancak 90 günü aşan uzun süreli çalışma planlarınızı gerçekleştirebilmeniz için yapmanız gereken uzun süreli vize başvurusudur. Benzer bir biçimde Fransa Çalışma Bakanlığı’na yapılacak bu başvuru sırasında anlaşmış olduğunuz Fransa’daki işverenle karşılıklı imzaladığınız iş sözleşmesini de ibraz etmeniz gerekmektedir.

 

İş sözleşmesi ve gerekli evrakları sunmanızın ardından Fransa Çalışma Bakanlığı bir onay süreci işlemi yürütmektedir.

Onaylama geldikten sonra ise Türkiye sınırları içerisinde yer alan Fransa konsoloslukları ile irtibata geçerek uzun süreli vize işlemlerini başlatabilmeniz mümkündür. Ayrıca ailenizle birlikte Fransa’ya gitmek istiyorsanız sunmanız gereken belgelerin arttığını da vurgulamak faydalı olacaktır.

Fransa Çalışma İzni İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

 

2 adet biyometrik fotoğraf: Fotoğrafların ölçüleri 3.5 x 4.5 olmalıdır.

 

Pasaport: Başvuru sahibinin pasaportu 10 yıl içerisinde edinilmiş ve güncel olarak kullanılabilir durumda olmalıdır. Bu bakımdan çalışma izni başvurusunun onayından sonra en az 3 ay geçerlilik süresi olması beklenir. Eğer pasaportunuz bu şartları yerine getirmiyorsa çalışma izni başvurusundan önce pasaport işlemlerini halletmeniz çok daha isabetli bir tutum olacaktır.

Vize başvuru formu: Kişisel bilgilerin yanı sıra çalışma ve eğitim bilgilerinizi de içermektedir. Evrak tesliminden sonra yeniden düzenleme şansınız olmayacağı için dikkatli bir biçimde doldurmanız önemlidir.

Fransa’da anlaşmış olduğunuz işletme ve çalışacağınız pozisyon hakkında bilgiler: Bu belgede yapacağınız işin ve çalışacağınız kurumun detaylı bir biçimde betimlenmesi beklenmektedir. Ayrıca belgeyi çalışacağınız firma üzerinden imzalı ve kaşeli bir biçimde almanız çok daha faydalı olacaktır.

 

Özgeçmiş,

 

Daha fazla fırsata erişmek için Telegram kanalımıza katılabilirsiniz. Katılmak için tıklayınız

Exit mobile version