Site icon Erasmusgram

Europass CV Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Yurt dışında gönüllülük, staj, eğitim veya iş fırsatlarından faydalanmak istiyorsanız sizden Europass CV istenebilir. Europass CV sizin Avrupa birliği ülkeleri tarafından geçerli olan CV’nizdir. Europass CV ile yeterliliklerinizi göstererek karşı tarafı etkileyebilirsiniz. Kendi özgeçmişinizi sunarak kabul almanızı kolaylaştırabilirsiniz. Eğer CV’nizi yurt dışından bir kurum, şirket vs gönderecekseniz CV’yi mutlaka ingilizce doldurmanız gerekiyor.

Adım adım anlatalım

Adım 1:

Europass sitesine giriş yapmanız gerekiyor , girişte karşınııza çıkacak olan  “CV Oluştur” kısmına tıklayınız. Daha öncesinde hazırladığınız bir Europass özgeçmişiniz  yoksa, “Yeni özgeçmiş oluştur” yazısına tıklayarak devam edebilirsiniz.  Bu adımdan sonra Europass profiliniz yoksa  “Bir Europass profiliniz olmadan, özelliklerin bazılarına erişemeyeceksiniz.

Bu özelliklere erişebilmek için bir profil oluşturun ya da özgeçmişinizi/niyet mektubunuzu oluşturmaya devam edin.” uyarısını alacaksınız. Profilinizi oluşturmadan  diğer kısımlara geçemezsiniz. Adım adım doldurarak devam etmeniz gerekiyor.  CV’nizi hazırlarken ilk aşamada profilinizi oluşturunuz.

Adım 2:

Bu adım da ise  özgeçmişinizi hazırlayacağınız dili seçerek başlayabilirsiniz. Formdaki sorular seçeceğiniz dile göre çevriliyor.  İngilizce hazırlamanızı tavsiye ediyoruz.

Kişisel bilgileriniz, iletişim ve adres bilgileriniz bölümlerini doldurunuz. Adresini Türkçe yazın çünkü adres ingilizceye çevrilmemeli ve o dilde adres bilgisi yazılmalı. Türkiye’de ikamet ediyorsanız mah. sok. gibi ifadeleri kullanınız.

Adım 3:

İş deneyim kısmı. Bu kısımda ise daha önceki iş deneyimleriniz var ise yazmanızı ve hangi pozisyonda çalıştığınızı sonra ise  işvereninizi yani bu pozisyonda çalıştığınız kurum,  şirket, ofis vs yeri yazmanız gerekiyor.

Eğer Gönüllülük projesine başvuru yapıyorsanız  daha önce gönüllülük yaptığınız kurumu, hangi pozisyonda gönüllülük yaptığınızı belirtebilirsiniz bu size avantaj sağlayacaktır. İsteğinize bağlı olarak  ülke ve şehri de ekleyebilirsiniz. Çalıştığınız süreyi de boşluk kısma yazabilirsiniz.

Son kısımda ise  “Ana faaliyet ve sorumluluklar” kısmına gelelim . Bunu doldurmak zorunlu değil fakat  açıklamayı doldurursanız iyi olacaktır.

Bu kısımda önemli olan nokta , yaptığınız işi daha detaylı bir şekilde anlatmak: sorumluluklarınızın neler olduğunu, işle olan bağlantısını detaylarını. Ayrıca yaptığınız iş , gönüllülük vs ilgili fotoğraf, video gibi linkleri de ekleyebilirsiniz.

Son olarak ise aşağıda bulunan sol kutucakta  “Daha fazla detay” kutucuğuna tıklayarak yaptığınız işi daha da detaylandırabilirsiniz.

Birden fazla iş deneyimi eklemek istiyorsanız sayfanın sonunda bulunan “Yeni iş deneyimi ekleyin” kısmına tıklayıp aynı adımları uygulayabilirsiniz.

Adım 4:

Bu adımda ise eğitim ve staj bilgilerinizi ekleyebilirsiniz.

Formda da belirtildiği gibi, bu kısımda mesleki deneyiminize katkıda bulunan üniversite, online kurs, staj vb. deneyimlerinizi yazabilirsiniz. Unvanınızı ve bu deneyimi yaşadığınız kuruluşu yazdıktan sonra bu kuruluşun adresini, bulunduğu şehri ve ülkeyi, varsa web sitesini, ve bu kuruluşta bulunduğunuz süre aralığını anlatabilirsiniz.

Bu kısımları doldurmak zorunlu değil fakat detaylı anlatırsanız avantaj sağlayabilir . Bu kısmı da aynı iş deneyimlerinde bahsettiğimiz gibi “Daha fazla detay” kısmını kullanarak detaylandırabilirsiniz , birden fazla eklemek istiyor iseniz sayfanın sonunda bulunan “Yeni eğitim ve staj bilgisi ekleyin” kısmına tıklayarak ekleme yapabilirsiniz

Adım 5:

Bu kısımda ise  “Kişisel Beceriler” var. Bu sayfada önce anadilinizi ve biliyorsanız bildiğiniz diğer dilleri belirtebilirsiniz, bu dilleri hangi seviyede bildiğinizi de belirtmelisiniz .

Hangi seviyede bildiğinizden emin olmamanız durumu için bir kolaylık da var. Her bölüm için (Anlama, konuşma, yazma) teker teker seviyelere göre tahmini beceri düzeylerinizi açıklamışlar. Bu açıklamalardan sizin için uygun olanı seçebilirsiniz.

 

Dijital beceriler bölümünde ise sağda bulunan listeden ya da solda bulunan arama çubuğundan aratarak becerilerinizi/kullanabildiğiniz programları CV’nize ekleyebilirsiniz. Son olarak ise eklediğiniz becerilerinizi sosyal medya, tasarım gibi istediğiniz gruplara ayırabilirsiniz

 

Europass CV’yi oluşturmak için tıklayınız

Europass CV hakkında videomuzu izlemek için tıklayınız 

Exit mobile version