Site icon Erasmusgram

Estonya’da Erasmus Yapmak

ESTONYA’DA ERASMUS YAPMAK

Merhaba ben Görkem.22 yaşındayım. Çukurova Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümü 2020 mezunuyum. Erasmus öğrenimden 2.sınıf güz dönemi faydalandım. Erasmus süreci hakkında birçok farklı bilgi dolaşıyor ve Estonya gibi uzak olan ülkeler hakkında ise genellikle süreç hakkında bilgi bulmak zorlu olabiliyor. Özellikle ben Tallinn’i seçerken önümde referans olarak bir tane Youtube kanalı bulunuyordu ve kalacak yerimizi da onlarla aynı yerden seçmiştik. Youtube kanalının adı ise “Hayallerimde Ben” isimli bir kanal ve kanal çok açıklayıcıydı. Ancak onun dışında bizi yönlendirebilecek bir kaynağımız yoktu bu nedenle hem bizim üniversitemizde süreç nasıl işliyor hem de genel olarak Estonya ve Erasmus süreci nasıl işliyor bunları cevaplamak ve sizlere yardımcı bir kaynak olmak çok
isterim.

Öncelikle Erasmus yapmak benim en büyük hayallerimden biriydi. Öncelikle İngilizceyi lisede dil bölümü seçmeden kendi kendime öğretmeyi hedef olarak belirledim. Sürekli olarak sevdiğim grupların, kitapların, dizilerin ve filmlerin kamera arkalarını veya röportajlarını izleyerek İngilizceyi öğrendim diyebiliriz. Daha sonra sürekli olarak gezi programlarını izliyordum ve kendimi o sokaklarda gezerken hayal ediyordum ki bu benim en büyük motivasyonlarımdan biriydi. İngilizceyi öğrenmekte ki bir başka motivasyonum ise bilgiye kolay ulaşabilmekti. Merak ettiğimiz bir konuyu araştırırken bulunan İngilizce kaynakların detaylı olması ve çokluğu nedeniyle sürekli İngilizce ile iç içe olmaya çalıştım. Lise de bölümümü dil olarak seçtikten sonra asıl serüven başladı diyebiliriz.

Öncelikle, Çukurova Üniversite Dış İlişkiler sayfasında bulunan bazı açıklamaları belirtmek isterim ve
hemen sonuna da sitenin linkini bırakacağım.

Bu belgelerden bazıları şunlardır:

Erasmus öğrenim süreci öncelikle dış ilişkilerde yayınlanan online başvuru ile başlıyor. Öncelikle karşınıza çıkan online formu eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekiyor. Daha sonra online başvurunuzu onayladıktan sonra size sayfa bir başvuru kodu gösterecektir. Onun resmini çekmenizi öneririm çünkü daha sonra belgeyi çıkartmak veya görüntülemek istediğinizde o kod ile başvurunuzu görüntüleyeceksiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra belgenizin çıktısını alıyorsunuz. Daha sonra güncel resminizi başvuru formunuza yapıştırmanız gerekli, öğrenci işlerinden güncel transkriptinizi imzalatarak ve mühürleterek teslim almanız gerekmektedir. Bu belge ile dış ilişkilerden randevu alıyorsunuz ve o gün içerisinde ya da ertesi gün belgelerinizi teslim ediyorsunuz. Bundan sonra ise
yabancı diller fakültesinin hazırlayacağı erasmus sınavını beklemeniz gerekmektedir. Sınavın iki aşaması bulunmaktadır. Önce yazılı sınav daha sonra ise sözlü sınava tabi tutuluyorsunuz. Yazılı sınav 75 puan üzerinden, sözlü sınav 25 üzerinden değerlendirilir.

 

NOT: Yapılan dil sınavlarından alınacak olan Erasmus Dil Sınav notu 2 yıl geçerli sayılacaktır.(İngiliz Dili Eğitimi bölümü hariç). Son 2 yıl içerisinde Erasmus Dil Sınavına girdiyseniz ve aldığınız puanı kullanacaksanız lütfen formda belirtin.

Yazılı sınav örneği yabancı diller fakültesinde bulunmaktadır. Sınavdan önce birkaç kez göz gezdirip, çözmenizi öneririm. Özellikle essay yazma bölümünün önemini dile getirmek isterim. Yazılı sınav sonuçları o gün akşam veya ertesi gün açıklanmaktadır nedeni ise iki gün sonra yapılacak olan sözlü sınava girmeye hak kazananların iki kişi halinde yapılacak olan eşleştirmeler ve saatlerinin belirlenmesidir. Yayınlanan listeden sonra sizler sabah iki öğretmen eşliğinde 10 dakikalık bir konuşma sınavına giriyorsunuz. Sınav süreci bu şekilde sona erdikten sonra sizlerin genel not ortalamanızın yüzde ellisi ile sınav sonucunuzun yüzde ellisini birleştirerek sizlere listeyi yayınlıyorlar.

Sıralamanız açıklandıktan sonra sizlere tercih yapabileceğiniz 3 seçenek veriliyor. Tercihlerimizi yazmamızı bizden aynı gün içeresinde istediler o nedenle gitmek istediğiniz ülkeyi ve okulları önceden araştırmanızı tavsiye ediyorum.

Benim ilk tercihim Estonya, Tallinn Üniversitesiydi. Herkes tercihlerini yaptıktan sonra sizlere bu konuyla ilgili bir toplantı yapılıyor ve herkesin yerleri açıklanıyor, sonrasında yetkili hocalarınızla sürece başlıyorsunuz. Öncelikle öğretmenleriniz yerleştiğiniz okullara sizler hakkında e-posta atıyorlar ve kabul mektubu cevabınız gelir gelmez sizin süreciniz başlıyor. Okulla mailleşmeniz gereken bir çok konu oluyor. Çünkü okulların da dış ilişkileri sizlere belgeler yolluyorlar ve sizlere Tallinn’den bir yardımcı tutor mail yoluyla ulaşıyor.. En önemli kısımlardan biri ise learning agreement dediğimiz dersleri seçme süreci başlıyor. Bizler öğretmenlerimiz ile derslerimiz yazdık ve karşı okula mail olarak attık.

Estonya

Tallinn Üniversitesi bu konuda çok profesyonel ve tecrübelilerdi. Tallinn bize önceden learning agreement da bulunan kendilerine ait kısımlarını doldurup göndermişlerdi. Biz orda filolojiye denk gelen dersleri almıştık ve tabi bir adet masterdan öğretmenlik hakkımda dersimiz vardı. Siz de bu süreçte vizeye kadar belgelerinizi toparlamaya başlıyorsunuz. Öncelikle ziraat bankasından hibeniz için Euro hesabı açtırmanız gerekiyor. Bir sağlık sigortası şirketinden erasmusa gideceğinizi belirterek sağlık sigortasını çıkartmanız ve okuldan bölüm kurul karanızı çıkartmanız gerekli ki zaten bu belge pdf olarak dış ilişkilerin dokümanlar kısmında bulunuyor,sizler sadece gerekli yerleri doldurup bölüme veriyorsunuz.

Pasaportunuz yoksa hemen pasaport başvurusunda bulunmanızı tavsiye ediyorum.

Pasaportunuz çıktıktan sonra online olarak Ankara’da bulunan Estonya elçiliğinden randevumuzu aldık. Randevunuzu almadan önce hibeler açıklanıyor okulunuzdan ve eğer asil listesinde iseniz okula mail atarak hibe belgenizi istemeniz gerekli çünkü o belge sizin gideceğiniz ülkedeki finansal olarak  desteğinizin göstergesidir yani vizenin temel taşıdır. Okula gidip o belgemizi de aldıktan sonra hibe sözleşmenizi imzalıyorsunuz ve daha sonra uçak biletlerimizi aldık ve rezervasyon belgemizde dosyamıza yerleştirdik. Benim size tavsiyem edindiğiniz her belgeyi elinize geçtikte dış ilişkilere iletmenizdir. Çünkü vizeyi almak sürecin en son kısımlarından biridir. O zamana kadar belgelerinizi birer ikişer şekilde dış ilişkilere iletmenizi tavsiye ederim. Çünkü orda her öğrencinin dosyası
bulunmaktadır. Belgeleriniz tam olmalıdır.

Vize kısmına gelecek olursak, bizler online olarak randevumuzu alıp başvurumuzu yaptıktan sonra belirtilen tarihte Ankara’ya gittik.

Vize randevusu günü benim elimde bulunan belgeler;

Sizler tabii son gelişmelerden dolayı değişen belgeleri yeniden kontrol etmelisiniz.

Benim vizem 3 gün içerisinde çıkmıştı. Daha sonra hemen onun da fotokopisini okula götürdüm ve süreçte en son gitmeden önce OLS(Online Dil Sınavı) ye giriyorsunuz. Bu hibe almanız için gerekli olan bir sınavdır, online bir sınavdır ve gereklidir. Tabiki sizin gitmenizi engelleyecek veya hibenizi  engelleyecek bir sınav değildir, sadece o belge gerekli olduğu için girmeniz gereken bir sınavdır.

Sizlerin dış ilişkilere en son gitmeden önce teslim etmeniz gereken belgeleriniz ise şunlardır:

1. Kabul Belgesi (Fotokopi)
2. Öğrenim Anlaşması (Fotokopi)
3. Vize ve pasaport Fotokopisi
4. Seyahat Sağlık Sigortası (Fotokopi)
5. Son Transkript Belgesi (Orijinal)
6. Bölüm Kurul Kararı
7. Online Dil Sınavı’na Girilmesi ( OLS – Çevrimiçi Dil Sınavı ) 8. Ziraat Bankası Avro Hesap Numarası (
Balcalı Şubesi)
9. Hibe Sözleşmesi (Orijinal)

Tüm bunlar tamamlandıktan sonra sadece gideceğiniz günü beklemeniz ve eğer eksikleriniz varsa o
zamana kadar tamamlamanız gerekmektedir.

Konaklama süreci ise biz 3 kişi hostelde kaldık. Hostelimizin adı Zinc Hosteldi. Ben hostele mail attım ve onlarda bana oda fiyatını ve oda seçeneklerini attı. Daha sonra biz odamızı seçtik, belgeleri pdf olarak yolladılar bizlerde imzaladıktan sonra Akbank aracılığı ile hostele gitmeden önce bir aylık ön  ödeme kiramızı yatırdık. Diğer arkadaşımıza ise yurt çıkmıştı o yurtta konakladı. Sizler okula başvurduğunuzda yurt başvurusu hakkında size bilgi veriyorlar ve eğer yurt çıkmazsa konaklama için sizlerin sorularına cevap veriyorlar ve önerilerde bulunuyorlar. O arkadaşımızın bulunduğu yurt tam olarak okulun yanındaydı ve onlar iki kişi kaldılar. Çok güzel bir yurttu. Bizim hostelimiz de tam olarak Erasmus yurduydu diyebiliriz. Çoğunluk Erasmus öğrencisiydik ve hostelimiz tam olarak Old Town dediğimiz şehrin kalbindeydi.

Erasmus ESN aktivitelerinde ise, Tallinn en aktif olan şehirlerden biriydi. Hemen etkinlikler  planlandı,
ESN kartlarımızı çıkarttık ve sürekli olarak tanışma gezilerine ve şehir gezilerine katıldık.  Tabi ki ilerleyen zamanlarda bir çok ülkeye geziler de gerçekleştirdiler. Bizler oldukça memnun kaldık ESN aktivitelerinden.

Tallinn harika bir öğrenci şehridir. Bir çok kişi şehir uzak veya soğuk diye biraz çekinir yazarken ancak  kesinlikle böyle düşünmeyin. Şöyle ki bizler İtalya’da daha fazla üşüdük ve soğuğa dayanamadık bu  sırada Tallinn’de akşamları elbise veya tek kat giyinerek üşümeden hasta olmadan dışarıya  çıkabiliyorduk. Tallinn’de okul sizlere sim kartı veriyor, okulun oryantasyon gününde ve oryantasyon için tüm öğrencilere sunum yapılıyor. Tallinn de her yerde ücretsiz internet var. Zaten teknolojik  olarak çok gelişmiş ülke olduğunu bilerek gidiyorduk.

Finlandiya

İnsanları gerçekten çok sevecen ve yardımseverdi. Şehrin tarihi ve doğal güzellikleri göz kamaştırıcıydı. Diğer şehirlere ulaşımı zor diye düşünmeyin lütfen çünkü bizler çok fazla yere rahat bir şekilde ulaşabildik. Finlandiya hemen 1 saat gemi gezisi uzaklığında ve biletimizi black friday indirimden 5 euroya gidiş dönüş almışlığımız vardır.

Finlandiya

Estonya

Ryanair ile direk Almanya’ya gidebildik, ondan önce Litvanya, Letonya ve Polonya’ya otobüs ile gittik.
Almanya’dan, Belçika’ya ordan Amsterdam’a, daha sonra Paris’e, sonra İtalya’ya oradan da uçak ile tekrardan Tallinne dönebildik.

Amsterdam

Amsterdam

Brüksel

Polonya

O yüzden ihtiyacınız olan güzel ve bütçeye uygun bir gezi planlamasıdır.

Biz üç kişi yaptık uzun süreli gezimizi ama bu süreçte her biletimizi çok detaylı araştırarak ve  konaklama yerlerimizi ise otobüs saatlerine denk getirecek saatlere ayarladık. Sadece gittiğimiz şehrin  diğer kesimlerine de gideceğimiz yerde hostelde konakladık. O nedenle Estonya ulaşım konusunda çekinmeniz gereken bir ülke değildir.

Almanya

 

Hibe olarak bizim aldığımız ücret aylık 300 Euro’ydu. Tabi ki ücreti bizlere toplu olarak yatırdılar. Hibe
size sağlanan önemli bir yardımdır ancak hibeler siz gider gitmez hemen hesabınıza yatırılmıyor  yaklaşık olarak bir ay kadar bir süre sonra hesaplarımıza hibelerimiz ulaşmıştı. Bu süreçte uçak bileti, konaklama için ön ödeme, vize, pasaport vb. gibi masrafları da cebinizden karşılamak durumda kalıyorsunuz. Hibenin öncelikle %80 kadarını yatırıyorlar, kalan %20 kısmı ise siz döndükten sonra hesabınıza yatırıyorlar. O nedenle hibeniz dışında maddi olarak bir desteğiniz bulunmalıdır çünkü yapılan hibe yardımı sizlerin tüm ihtiyaçlarınızı maalesef karşılayamıyor.

Tallinn kültürü ve dili açısından kesinlikle sorun yaşamayacağınız bir şehirdir. Çünkü bulunduğumuz sınıf ve konakladığınız yer tamamen başka ülkelerden gelen sizler gibi öğrencilerle doluydu. Kendinizi yabancı hissetme gibi bir durum kesinlikle söz konusu olmuyor çünkü hem üniversite hem de ESN sürekli oryantasyon yapmaktaydı. Orada okuyan öğrenciler tabi ki İngilizce’ye hakimlerdi bunu yanı sıra halk da İngilizce’ye gayet hakimlerdi.

Bizlerin gittiği dönem Halloween, Christmas vb. gibi güz dönemine denk gelen etkinlikleri, tatilleri ve partileri kapsıyordu ve eğlence hayatı gerçekten çok keyifliydi. Sürekli olarak Erasmus partileri düzenleniyordu. Çok aktif bir eğlence hayatı bulunuyordu. Bunun yanı sıra Old Town meydanında  Christmas Market kuruluyor,buz pateni ve sinema gecesi gibi etkinlikler de düzenli olarak düzenleniyordu.

Erasmus benim için, kendimi kültürel ve eğitimsel olarak çok geliştirdiğim, bir çok farklı ülkeden çok  güzel insanlarla tanıştığım, ve en önemlisi hayallerimize, emek verince ve çabalayınca ulaşabileceğimizi gösteren, kendi ayaklarımızın üzerinde durabilmeyi bize öğretmede çok yardımcı olan değerli bir tecrübeydi.

Trakai

 

 

Sizlere ve Erasmusgram sayfanıza, bu fırsatı bana verdiğiniz ve zamanınızı ayırdığınız için çok teşekkür ederim.

 

 

Exit mobile version