Site icon Erasmusgram

ESC Projeleri Hakkında Genel Bilgi

ESC Projeleri

European Solidarity Corps (ESC), masrafları karşılanan kısa ve uzun dönem olarak ikiye ayrılan bir gönüllülük programıdır.

Hem Avrupa Birliği üyeleri hem program ve partner ülkeleri için oluşturulan programdır. Türkiye bu program kapsamındadır.

Gönüllüler, öğrenme deneyimleri aracılığıyla kişisel, eğitimsel ve mesleki gelişimlerinin yanı sıra çağdaş gerçekliğin daha iyi anlaşılması için beceriler geliştirir veya kazanırlar. ESC tarafından desteklenen projeler iki ila on iki ay arasında sürebilir. Toplamda 1 kısa ve 1 uzun dönem yapma hakkınız vardır. Toplam 14 aya kadar yapabilirsiniz.

Hangi yaş aralığı ESC projelerinde yer alabilir?

17 yaşında ESC’ye kaydolmak mümkündür, ancak 18 yaşından büyük olana kadar bir projeye başlamak mümkün değildir. Avrupa Dayanışma Programı projeleri 31 yaşına kadar olan kişilere açık olacak. Grup ESC projelerinde ise yaş sınırlaması yoktur.

ESC projesine nasıl başvurulur?

ESC portalı üzerinden  kayıt sürecini tamamladıktan sonra, katılımcılar seçilebilir. Ayrıca kurumların paylaştığı projelere cv ve motivasyon mektubu üzerinden başvuru yapılabilir.

 

ESC Projelerinin Hedefleri Nelerdir?

Gençler arasında hoşgörüyü teşvik etmek
Sosyal uyumu güçlendirmek
Aktif vatandaşlık kültürünü güçlendirmek
Gençler arasında dayanışma, karşılıklı anlayış gibi değerleri geliştirmek

Yaygın eğitimin örgün eğitim kadar iyi olduğunu doğrulamak

European Solidarity Corps, projenin yer aldığı yerel topluluklara fayda sağlamanın yanı sıra, gönüllülerin yeni beceriler edinmelerine ve dolayısıyla kişisel, eğitimsel ve profesyonel bir bakış açısıyla gelişmelerine olanak tanır.

ESC faaliyetleri, çeşitli alanlarda yer alabilen gönüllü projelerdir: Çevre, sanat, kültür, sosyal hizmetler, gençlik, sivil koruma, kalkınma işbirliği, kültürel mirasa ilgi, spor vb.

 

Ekonomik koşullar

ESC, Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkesinden birinde, Avrupa ekonomik bölgesinin 3 ülkesinde (İzlanda, Norveç ve Lihtenştayn) ve programın ortak ülkelerinde (Türkiye gibi)  gerçekleştirilebilir.

Uzun vadeli ESC projeleri 2 ila 12 ay arasında sürerken, kısa vadeli projeler birkaç haftadan 2 aya kadar sürebilir.

ESC projelerine katılan gönüllüler, seyahat masraflarının (bir limite kadar) geri ödenmesi yapılır yani seyahat masrafları proje kapsamında karşılanır ve miktarı ülkeye göre değişen aylık bir cep harçlığı alırlar.

 

Yemek, konaklama, sigorta ve yerel dil desteği proje tarafından sunulmaktadır. Gönüllü ayrıca gidiş ve varış ve ara ve son değerlendirme konusunda eğitim oturumlarına katılır.

Projede  kazanılan becerilerin geliştirilmesi ve sertifikalandırılması, proje sonunda bir Youthpass sertifikası düzenlenerek verilir.

ESC’nin Paydaşları

Gönüllü: Masrafları karşılanarak kısa veya uzun süreli bir gönüllülük projesine katılmak isteyen 18-30 yaş arası kişilerdir.

Ev sahibi kuruluş: Gönüllüye ev sahipliği yapan, projesinde yer aldığınız ve projesinde faaliyetler yaptığınız sivil toplum  kuruluşudur.

 

Destekleyici kuruluşu (Gönderen kuruluş): Gönüllüye eğitim, izleme ve değerlendirme süreci boyunca eşlik eden gönüllünün ülkesine ait bir kuruluştur.

Öğrenci olma şartı var mı?

Öğrenci olma şartı yoktur. Öğrenci veya öğrenci olmama gibi bir şart aranmıyor.

 

Daha fazla fırsata erişmek için Telegram kanalımıza katılabilirsiniz. Katılmak için tıklayınız

Exit mobile version