Site icon Erasmusgram

Erasmus’tan Italyan Vatandaşlığına Uzanan Doğa’nın hikayesi

Merhabalar sevgili Erasmusgram ailesi!

Bugün çoğu insana göre kulağa çok çılgınca gelebilecek ama benim hayatımı değiştirmiş olan Italya Bologna Universitesi’ndeki 8 aylik Erasmus surecimin hikayesini anlatacağım. Adim Doga, 20 yasindayim. Bologna Universitesi’ne yatay gecis yapsam da Erasmus surecimin oncesinde Ege Universitesi Ingiliz Dili ve Edebiyati 2. Sinif ogrencisiydim. 2. Sinif Erasmus’a gitmek icin erken bir yil gibi gorunuyor olabilir ama yeterli not ortalamaniz oldugu surece bir sorun olacagini sanmiyorum, benim not ortalamam 3.80 civarindaydi.

 

Bologna’yi tercih etmemin sebebi Italya’da kalip bir Italyan gibi yasamak istemeyi cok istememdi, kucuklugumden beri hep bir Italya tecrubesi hayal ediyordum, Bologna, Milano ve Venedik arasinda konumu gayet stratejik olan tamamen ogrenci dostu bir sehir, bu yuzden fiyatlar gozunuzu cok korkutmasin.

Konaklama olarak bir Erasmus evini tercih ettim. Toplam uc odanin icerisinden tek kisilik oda icin faturalar dahil 400 euro odedim, cok ucuz degil ama alanimi baska biriyle paylasmak fikrine cok sicak degildim. Yurt olarak fiyatlar 1000 Euro’dan basliyordu ve cok fazla da secenek yoktu, o yuzden evde kalmak bana daha mantikli geldi.

Bologna Universitesi Avrupa’nin kurulmus olan ilk universitesi ve cok koklu bir egitime sahip. Gerek hocalari gerekse ogrencileriyle gercekten insani kendine hayran birakan bir seviyede. Derslerimin hepsi Ingilizceydi ve hocalar size yardimci olmak icin hazir bekliyorlar resmen, hepsi cok sicaklardi. Italya’ya gelmeden once gerek duymam diye hic Italyanca calismamistim, ama siz gelmeden once A2 seviyesinde olabilirsiniz, o kadar da zor bir degil ve bence kolaylikla birkac ayda o seviyeye gelirsiniz.

Erasmus sureci okuldan okula degisiklik gosterse de Ege Universitesi’nde Erasmus basvurunuzu yaptiktan sonra 2 kademeli bir sinav asamasindan geciyorsunuz. Ilk asamada yazili 100 soruluk bir sinavdan gectim, 98 dogrum vardi. Ikinci asama mulakat seklinde oluyor, Okuldan hocalarimizin bulundugu 3-4 kisilik bir hoca grubu size cesitli sorular soruyorlar. Erasmus’ta alacagimiz hibe (ben toplam 2500 euro aldim.) yeterli olur mu, neden Italya, neden Bologna Universitesi seklinde sorular soruluyor. Benim o gun sesim kisikti ama sansima bir sorun olmadi sinavi gecmekte. 😊

Vize konusuna gelecek olursak, bordo pasaportum var ve gereken tum belgelerin listesi size veriliyor. Ben iDATA’dan randevumu alip gereken belgeleri goturmustum ve vizem sadece birkac gun icerisinde cikmisti. (Ucak bileti, kalacak yerin faturasi, banka hesabinda belirli miktarda para vs.)

Ucaktan ilk indigimde neye ugradigimi sasirmistim resmen. Elimde 3 bavul, ne yapacagimi bilemez hale gelmistim. Italya’ya 31 Ocak tarihinde varmistim ve esimle Subat 17’de tanismistik 😊
Italya gercekten ruya gibi bir ulke. Guneyinden Kuzeyine her yeri muhtesem. Alplerden tutun Amalfi’sine kadar hayatimda gordugum en guzel yemek kulturuyle ve insanlarinin sicakligiyla bana Izmir’i aratmadi.

Vardiktan cok kisa sure sonra karantinaya girdik. Korona gercekten cok zor gecti burada. Mart ve Nisan’i tamamen karantinada gecirdim, ama bu beni asla yildirmadi. Karantinada esim bana surekli Italyanca calistirdi ve derslerimi cok guzel sekilde gectim. Ogrendigim Italyanca’yla da yatay gecis icin TOLC-SU adinda Italyanca genelkultur ve seviye testine girdim, bu belgeyi de yatay gecis basvurumda kullandim.

Karantina sonrasinda onlemlerimi de alarak bol bol gezdim ve sadece 8 ayda hayatim degisti. Evlendik ve ben Italya’dan sinirsiz oturum aldim. Vatandasligimi da 2 yil sonra elde etme hakki kazanacagim. Suanda Italyan ve Turk ogrencilerime Ingilizce ozel ders vererek part time calisiyorum ve esim dovmeci oldugu icin sayesinde de dunyayi geziyorum.

Size verebilecegim en buyuk tavsiye kesinlikle cesur olmaniz, eger Erasmus sansiniz varsa kesinlikle gitmeye calisin. Erasmus olmazsa yuksek lisans icin kesinlikle yurt disina cikin. Maddiyati dert etmeyin cunku su akip yolunu buluyor. Ailem orta halli ve ben bursumu olabildigince kendime yetirebilmeye calistim. Ne kadar yetiyor ki diye sorabilirsiniz, yetmiyor. 😊 (Ev kiram 400 euroydu ve ben aylik 500 euro harcamaya calisiyordum 😊 ) Her ne kadar calismak yasak olsa da gecici birkac part time iste calisip biraz para biriktirebilirsiniz. Bologna’da pek yerlesik Turk olmasa da her milletten, irktan, dinden insanla tanisip cultural exchange yasamaniz sizi bambaska bir seviyeye tasiyacaktir.


Cok uzun uzun yazip sizi sikmak istemedim ama umarim vermek istedigim mesaji ve erasmus surecimi az da olsa anlatabilmisimdir. Hepinize hayatinizda bol bol sans diliyorum! Kendinize cok iyi bakin ve saglicalikla kalin! Erasmusgram’a bana bu sansi verdigi icin ne kadar tesekkur etsem azdir.

Doğa’nın instagram hesabı: https://www.instagram.com/doa.erkan/

Doğa’nın YouTube kanalına erişmek için tıklayınız

Exit mobile version