Site icon Erasmusgram

Erasmusgram’dan Haberdar Olduğu Gönüllülük Projesine Katılan Ulaş ile Röportaj Yaptık

Erasmusgram: Merhabalar Ulaş, biraz kendinden bahsedebilir misin?

Ulaş Alagöz: Merhaba, ben Ulaş Alagöz 21 yaşındayım, doğma büyüme İstanbulluyum ve Erciyes Üniversitesinde Havacılık Yönetimi öğrencisiyim.

Erasmusgram: Katıldığın projeden nasıl haberdar oldun?

Ulaş Alagöz:Uzun zamandır sayfanızı takip ediyorum ve bir gün instagramdan dolaşırken Makedonya/Üsküp’te kısa dönem bir proje olduğunu gördüm ve normalde çok fazla proje yayınlıyorsunuz ama okul nedeniyle katılamıyordum. Bu Üsküp projesini de okulların uzaktan olması nedeniyle değerlendirebileceğimi düşündüm ve internet sitenize girip başvurdum.

Erasmusgram: Katıldığın gönüllülük projenin konusu neydi? Projeden bahseder misin?

Ulaş Alagöz: Benim katıldığım projenin konusu genç engellilerle ilgili bir projeydi. Daha çok farklı engelliliğe sahip olan gençleri aynı konu ve aktivite çerçevesinde birleştirmeyi amaçlıyorduk. Ama maalesef pandemi dolayısıyla, aktivite ve oyunlarımızı ev sahibi kuruluşumuzla birlikte ofiste hazırlıyorduk, ardından online olarak engelli gençlerle uyguluyorduk.

 

Erasmusgram: Neden ESC (Avrupa Dayanışma Programı) Gönüllülük projesine katılmak istedin? Gönüllülük için motivasyonun ne oldu?

Ulaş Alagöz: Benim her zaman hayallerimde farklı kültürler keşfedip, farklı yerleri gezmek var ve hayatım boyunca hayallerimi gerçekleştirmeye devam edeceğim. Gideceğim ülkenin kültürü, dili hakkında çok şey öğrenmek istiyordum. Aynı zamanda projenin konusu çok dikkatimi çekti çünkü çevremizde çok fazla engelli insan var ve bu insanlara yardım etmek, onlarla birlikte vakit geçirmek güzel bir duygu.

Erasmusgram: Projelere başvuru yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar nedir? Projelere başvuru yapmak isteyenlere tavsiyelerin var mı?

Ulaş Alagöz: Başvuru yapmak isteyenlere en önemli önerim; Eğer gerçekten çok istiyorsanız o projeyi başvurun. Mesela o projedeki gönüllülük görevini üstlenebilecekseniz ya da insan ilişkilerinde zorlanmaktan korkmuyorsanız başvurmanızı öneririm. Eğer bunları karşılayamayacaksanız ve sadece yurt dışında olmak için başvuruyorsanız çok zorlanabilirsiniz. Başvuru formunda, projenin sizden istediği bilgilere göre motivasyon mektubunuzu oluşturursanız ve CVniz de o projeye uygunsa, projeye katılabilme olasılığınız yüksek.

Erasmusgram: Gönderici kuruluşun ve ev sahibi kuruluşun kimdi? Sana proje boyunca destek oldular mı? Proje için gönderici kuruluş ve ev sahibi kuruluşun etkisi var mı?

Ulaş Alagöz: Kesinlikle projede gönderen ve ev sahibi kuruluşun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü benim gönderen kuruluşum, SİVİL TOPLUM DESTEKLEME DERNEĞİ, bizimle gerçekten çok ilgilendi. Projedeki bütün ihtiyaçlarımıza kadar her şey hakkında bizden kendisini bilgilendirmemizi istiyordu ve her konuda bize yardımcı oldu. Aynı zamanda gönderen kuruluşumuz her hafta bizden rapor istiyordu ve bunun hakkında her cuma günü online toplantı yaparak, istek ve sorunlarımız hakkında konuşuyorduk. Ev sahibi kuruluşumuz, Center for Youth Activism KRIK, bize proje boyunca engelli gençlerle aramızda bir aracı oldu ama çoğu zaman ev sahibi kuruluşumuzdan bağımsız çalışıyorduk

Erasmusgram: Hangi ülkede/şehirde projeye katıldın? Projede Ne kadar süre bulundun?

Ulaş Alagöz: Makedonya-Üsküpte projeye katıldım ve proje 59 gündü.

Erasmusgram: Masrafların karşılandı mı? Konaklama nasıldı? Aldığın cep harçlığı yetti mi?

Ulaş Alagöz: Evet masraflarım tamamen karşılandı ve bahçesi olan 3 katlı bir binada, bahçe katında kalıyorduk. Eşyalar biraz eski olsa da rahatsız değildi. Aldığım cep harçlığı benim için gerçekten yetti ve hatta kendime birçok hediyelik eşya alma fırsatım da oldu. Makedonya’nın ekonomik durumdan dolayı paramı yettirebildiğimi düşünüyorum. 😊

Erasmusgram: Proje boyunca yerel dil desteği aldın mı?

Ulaş Alagöz: Evet aldım. Bir dil öğrenmek tabii ki 2 ayda olacak şey değil ama Kiril alfabesine zaten merakım olduğu için, alfabeyi daha iyi anlayabiliyorum artık. Sokaklarda yürürken sürekli tabela okumaya çalışıyorduk ve bu gerçekten geliştiriyordu. Makedoncadaki çoğu kelime İngilizceden ve Türkçeden geldiği için çok zorluk da çekmedik.

Erasmusgram: Projede sen haricinde başka birileri var mıydı? Arkadaşlık ortamın nasıldı?

Ulaş Alagöz: Projede, SİVİL TOPLUM DESTEKLEME DERNEĞİNİ temsil eden dört kişi olarak geldik, Ardından bir ay sonra, Türkiyedeki başka bir kuruluş ile gelen iki gönüllü daha oldu. Arkadaş ortamı olarak çok iyiydik. Farklı dallarda, bölümlerde yeteneklerimizi ve bilgilerimizi paylaşıyorduk. Ev içinde hep birlikte iş bölümü yapıp, hep birlikte eğleniyorduk.

 

Erasmusgram: Gönüllülük projesine katılmak ingilizceni geliştirdi mi? Etkisi oldu mu?

Ulaş Alagöz: Evet, İngilizcemi, Ev sahibi kuruluş ile birlikte sürekli olarak toplantılar ve etkinlikler yaparak geliştirdim. Hep birlikte organizasyon yaparken hatta gezerken bile İngilizce konuşmak, günlük konuşma dilimi gerçekten geliştirdi. Aynı zamanda Makedonyada çok güzel arkadaşlıklar edindim ve çok iyi Makedon arkadaşlara sahip oldum. Makedon arkadaşlarımla ingilizce olarak iletişim kurabildiğimiz için konuşurken artık daha özgüvenli konuşabiliyorum.

Erasmusgram: Makedonya/Üsküp’te sevdiğin mekanlar neresiydi? Gitmek isteyenlere tavsiyelerin var mı?

Ulaş Alagöz: Bu en güzel sorulardan biri olabilir. 😊 Makedonyada çok güzel yerler keşfettik ve özellikle meşhur köftelerini, Destan adlı restaurantta deneyebilirsiniz. Aynı zamanda fast food olarak, Meydandaki rekort caddesindeki leziz Teteks hamburgeri tadabilirsiniz. Eğer bar tarzı bir yer tercih etmek isterseniz, Kotur bar hem daha sakin hem de gençler için daha tercih edilen bir mekan. Gece hayatının çok canlı olduğu söyleniyor ama biz denk gelemedik çünkü yasaklar vardı.

Erasmusgram: Proje boyunca karşılaştığın zorluklar oldu mu? Olduysa bahsetmek ister misin?

Ulaş Alagöz: Çok fazla zorluk yaşamadık ama evden ofise gitmek gerçekten zor geliyordu çünkü ofise gitmek için yokuş çıkmamız gerekiyordu ve bunu her gün yapıyorduk. 😊  Onun dışında Makedon dinarı çok karışık bir para birimi, hesaplama yapmak zor oluyordu.

Erasmusgram: Haftada kaç gün/kaç saat gönüllülük yaptın? Boş zamanın oluyor muydu? Projeye katılırken gezmek mümkün mü?

Ulaş Alagöz: Sadece hafta içi gönüllülük yapıyorduk ve her gün ofiste aktivite hazırlamak zorundaydık. Ortalama sabah 10’dan öğlen 14’e kadar ofiste oluyorduk ve geri kalan zaman tamamen bizim oluyordu. Neredeyse her gün şehrin farklı bir bölgesini keşfediyorduk. Projeye geldiğimiz 2. Hafta Ohrid şehrine gezi düzenledik ve eylül ayı olduğu için Ohrid gölüne girme şansımız olmuştu. Çok otantik ve tarihi bir şehir Ohrid ve kesinlikle ziyaret etmenizi öneririm. Daha sonraları, sonradan gelen iki gönüllüyle beraber hep birlikte Arnavutluk gezisi yaptık. Benim projem bittikten sonra Makedon arkadaşlarımla birlikte Bitola(Manastır), Struga, Tetova, Pirlepe şehirlerini gezme fırsatım oldu.

 

Erasmusgram: Gönüllülük senin için ne ifade ediyor?

Ulaş Alagöz: Ben gönüllülük içten gelene bir şey olduğunu düşünüyorum. Çünkü gönüllülük adı üstünde gönülden gelerek çalışan kimsedir. Bu yüzden çalıştığım projede engelli gençlerle online bile olsa içten bir şekilde gönüllülük yapmaya özen gösteriyordum. Ve tabii ki önümdeki yıllarda da uzun bir gönüllülük projesine katılmayı düşünüyorum.

Erasmusgram: ESC Gönüllülük projesine katılmak senin için bir şeyleri değiştirdi mi?

Ulaş Alagöz: İnsan yeni kültürlerle, yeni yaşam tarzlarıyla ve yeni bilgi birikimleriyle karşılaşınca ister istemez kendini geliştirebiliyor. Bu proje benim ilk defa yurtdışına çıktığım bir durumdu ve farklı topluluktaki insanların görüşleri ve kültürleri tabii ki beni etkiledi ve düşüncelerimi değiştirdiğini düşünüyorum. Ve ilk defa engelli gençlerle bir gönüllülük yaptığım için onlarla nasıl iletişim kurabileceğim anlamında daha bilinçli oldum.

Erasmusgram: Bize vakit ayırdığın için teşekkür ederiz

Ulaş Alagöz:Asıl Ben ropörtaj için teşekkür ederim, Erasmusgram. 😊

Exit mobile version