Site icon Erasmusgram

Erasmus+ Gençlik Değişimi Nedir? Tüm Detaylar Burada

Hepimizin mutlaka duyduğu; katıldığımız veya çevremizden birilerinin mutlaka faydalandığı Erasmus+, Avrupa Birliği’nin en büyük ve en bütçeli hibe programıdır.

Erasmus+ nedir?

Erasmus+ 2021-2027 yıllarında gerçekleşen   eğitim, gençlik ve spor alanlarını barındıran Avrupa Birliğinin hibe programıdır. Erasmus+ Programı; kişilerin yeni beceriler elde etmesini, kişisel gelişimlerini sağlaması ve istihdam fırsatlarının artmasını hedeflemektedir.

Ana başlık altında toplanan Erasmus+ programın dalları olarak  eğitim, gençlik ve spor ile ilgili alt programlar mevcuttur. Bu alt programlar arasında en fazla duyduğumuz Yükseköğrenim Öğrenci Hareketliliğidir. Üniversitedeki değişim programı Erasmus’ tur.

Halbuki  Erasmus+ programı yalnızca “okul” Erasmus’undan ibaret değildir.  Erasmus+ çatısı altında çok fazla program mevcuttur.

Erasmus+ Gençlik Değişimi Nedir?

Erasmus+ Programının çatısı altında organize edilen Gençlik Değişimi (Youth Exchange)  farklı ülkelerden ve kültürlerden gelen gençlerin, belirlenen konu ile ilgili ( her projenin bir konusu vardır) fikir ve görüş alışverişi imkanı sağlar.

Gençlerin faydalandığı fakat eğitim ve yabancı dil şartı aranmadığı, kısa süreli (projeye göre değişkenlik gösterebiliyor 5-21 gün arasında değişkenlik gösterir) faaliyet süresinde, grup olarak katılım sağladığınız proje hareketliliğidir.

Yükseköğrenim Öğrenci Hareketliliğinde Erasmus yapmak için birçok şartı yerine getirmeniz gerekmektedir. Erasmus dil sınavında başarılı olmak, not ortalamanızın belirli bir puan üstünde tutmak ve eğitim şartı zorunluluğu gibi şartları vardır. Fakat Gençlik Değişimi projelerinde böyle zorunluluklar bulunmamaktadır.

Gençlik değişimi projelerini; gençlik grupları (minimum 5 gencin kurduğu) veya gençlik dernekleri gibi organizasyonlar organize eder.

Not: Gençlik değişimi projesine katılmak için  gönderici kuruluş / dernek üyesi olma şartı yoktur. Fakat katılımcının proje konusu hakkında bilgisi olması lazım.

Gençlik değişimi projesinde bulunduğunuz zaman; diğer program ülkeleri ya da komşu ortak ülkelerden gelen katılımcılar ile belirli bir konu hakkında  atölye çalışmaları, eğitimler, grup çalışmaları ve outdoor aktivitelerinde yer alırsınız.

Gençlik değişimi projesine katılmak için hangi şartlar aranmaz?

Öğrenci olma şartı aranmaz.

Eğitim seviyesi şartı aranmaz.

Dil seviyesi şartı aranmaz. ( fakat kendinizi faaliyetlerde ifade edecek kadar bilmeniz önemli)

Gençlik değişimi için yaş aralığı var mıdır? Kaç kişi katılıyor? Proje süresi ne kadardır? Hangi masraflar karşılanıyor?

18-30 yaş arasında olan herkes gençlik değişimi projelerinde yer alabilir. Her ülkeden takım lideri bulunur. Takım liderinin yaş sınırı yoktur.

Grup liderinin görevi; grup ile ev sahibi arasındaki iletişimi sağlamak ve herhangi bir soru veya problem olduğu takdirde bunun iletişim koordinasyonunu sağlamaktır.

Gençlik değişimi projelerinde  en az 2 program ya da komşu ortak ülkeden ortakların (gençlik grubu, gençlik derneği vb.) bir araya gelmesiyle gerçekleşir ve grup liderleri haricinde en az 16 en fazla 60 katılımcı projede yer alabilir.

Projenin faaliyet süresi 5-21 gün arasında değişkenlik gösterebilir.

Proje kapsamında; seyahat masrafları, konaklama, yerel ulaşım, yemek, vize ve projeye bağlantılı harcamalarınızın masrafları karşılanır.

Erasmus+ kuralları gereği projeden 2 gün önce ve 2 gün sonra için bilet alabilirsiniz. Yani 2 gün önce ve sonrasında projenin gerçekleştiği ülkeyi, şehri gezebilirsiniz. Örneğin 3 Mart – 10 Mart arasında gerçekleşecek proje için 1 Mart için gidiş 12 Mart için dönüş bileti alabilirsiniz. Bu tarihlerde aldığınız biletlerinizin masrafları karşılanır. Fakat projenin başladığı ve bittiği gün projenin gerçekleştiği yerde olmanız gerekir ve tam katılım sağlamanız lazım.

 

Projelere katılım şartları nelerdir?

Projelere katılmak için, gönderici kuruluşların sayfalarını takip edebilirsiniz. Erasmusgram olarak kurumların yayınladığı projeleri paylaşıyoruz. Erasmusgram’ı takip ederek de fırsatlara erişim sağlayabilirsiniz. Projenin konusu dikkatinizi çekiyor ise ve projeye uygun olduğunuzu düşünüyorsanız projenin son başvuru tarihine dek başvurunuzu yapmanız gerekir. Proje başvuruları genelde form üzerinde yapılmaktadır. Europass CV ve motivasyon mektubu da istenebilir.

 

Başvurular arasında seçilecek katılımcılar sadece form üzerinden de belirlenebilir. Kurum eğer sadece formu yeterli görmezse, telefonla mülakat yapabilir, Skype görüşmesi talep edebilir.

Başvurunuzu yaparken yazdığınız bilgilerin kanıtlanması talep edilebilir. Bu yüzden belgelendirme veya Skype’da kanıtlanabilirliği olan şeyleri yazmalısınız. Kısaca dürüst olmanız da fayda var.

Başvurunuzu yaparken projeye katılma sebebinizi, motivasyonunuzu, projenin neden ilginizi çektiğini ve yapacağınız katkıları detaylı bir şekilde yazınız.

Daha fazla fırsata erişmek için Telegram kanalımıza katılabilirsiniz. Katılmak için tıklayınız

Exit mobile version