Site icon Erasmusgram

Elon Musk’a Göre Herkesin Mutlaka Okuması Gereken 12 Kitap

Elon Musk, dünyada şu ana kadarki en büyük girişimcilerden birisi olarak adını tarihe yazdırdı.

Zeki olmasının yanı sıra en büyük özelliklerinden birisi ise yılmadan çalışması ve ısrarcı bir kişiliğe sahip olmasıdır. Yaptığı en büyük başarılarının sırrının sorulması üzerine ise o konuyla alakalı bütün kitapları okuduğunu, araştırdığını söylüyor.

Elon Musk kendi kütüphanesindeki kitaplarında, Elon’ı Elon yapan tarzını oluşturan kitaplar vardı. Bu kitaplar genel olarak bilim kurgu üzerine kitaplar, fantastik romanlardan oluşmaktadır. Elon Musk’ın etkisi altında kaldığı ve ilham aldığı karakterleri içeren kitapları sizler için sıralıyoruz.

1- Structures – J.E. Gordon

Elon Musk için bu kitabın önemi SpaceX’in temellerini atacak kadar kıymetlidir. Bu kitabın kattığı değer ile SpaceX baş tasarımcı görevini üstlendi. Bunun nedeni olarak ise kimseye olan güvensizliğiydi.

2- Yüzüklerin Efendisi – J.R.R. Tolkien

Güney Afrika’da yaşadığı süre zarfında bilim kurguya ve fantastik romanlara karşı ilgisini artırdığını ve okuduğu romanlardaki kahramanların etkisiyle dünyayı kurtarma vizyonunun şekillendiğini söylüyor.

Yüzüklerin Efendisi romanı da Elon Musk’ın yaşamını değiştiren ve yön veren kıymetli romanlardandır.

3- Otostopçunun Galaksi Rehberi – Douglas Adams

Romanı okuduğunuzda bilim-kurgu ile komediyi iç içe göreceksiniz. Musk, verdiği bir demeçte çocukluk yıllarında varoluşçuluk üzerine yaşadığı sorunlardan bahsediyor. Otostopçunun Galaksi Rehberi romanında karşılaştıkları ile bunu başaramadı fakat bu durum onu üstesinden gelinmeyecek durumlarda da daha fazla çalışması gerektiğini öğretti.

Musk, bu kitap ile birlikte olgunlaşan düşüncelerinin temelini attığını ifade ediyor

4- Şüphe Tüccarları – Naomi Oreskes ve Erik M. Conway

2013’te katıldığı seminerde bu kitabı tavsiye etmişti. Bu kitabı farklı kılan nokta ise saklanan birçok gerçeğin kaleme alınması ve tüm çıplaklığı ile dile getirilmesiydi.

5- Benjamin Franklin – Walter Isaacson

Elon Musk, Benjamin Franklin’den ilham almıştır. Benjamin Franklin’den ilham almasının en büyük nedenlerinden birisi ise, her şeye sıfırdan başlaması ve etrafındaki insanlardan daha farklı olmasıdır.

Elon Musk da Benjamin Franklin gibi sıfırdan başlayarak Güney Afrika sınırlarını aşarak Kanada’da eğitimini alacak ve Stanford gibi büyük bir üniversitede doktorasını yapacaktı. Elon Musk’a göre iyi bir girişimci olmak istiyorsanız bu romanı mutlaka okumanız gerekiyor.

6- Yaşam 3.0: Yapay Zeka Çağında İnsan Olmak –  Max Tegmark

Yapay zeka hakkında olumsuz düşünceleri olan Elon Musk, bu kitap sayesinde olumsuz düşüncelerini olumlu bir hale dönüştürerek yapay zekanın insanlık için olumlu bir güç olacağını düşündü.

7- Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies – Nick Bostrom

Kitabın yazarı Nick Bostrom’ın , yapay zekanın insan zekasını geçmesi durumunda neler olabileceğinden bahsediyor. Elon Musk da yapay zekaya çok fazla yatırım yapmış ve oldukça başarılı şirketleri yöneten bir girişimci.  Yapay Zeka ile ilgili şirketlere de destek veren yatırım yapan bir girişimci. Bu konuda kendisini geliştirmesinda bu kitabın katkısının fazla olduğundan bahsediyor.

8- Sıfırdan Bire – Peter Thiel

Elon Musk için bu kitabın önemi oldukça fazla. Hatta şöyle bir bilgi verelim. Elon Musk PayPal’ı halka arz ettiği dönem bunu ilk Peter ile paylaştı. Yazdığı bu kitap ile Elon Musk’ın yaşamında önemli bir yere sahip oldu.

9- Batı Uygarlığının Çöküşü – Naomi Oreskes, Eric M. Conway

Katıldığı konferansta bu kitapla ilgili şu sözü kullanmıştır.  “iklim değişikliğini inkâr eden sigara ölümlerini inkar etmeye çalışan aynı kişi”. Elon iklim değişikliğine karşı milyonlarca dolar hibe vererek bu konudaki tutumunu daha önce de göstermişti Elon bu kitaptan etkilendi ve çevresine tavsiye etmiştir.

10- Vakıf Serisi – Isaac Asimov

Elon Musk bildiğimiz üzere uzay araştırmaları üzerine ilgisi ve odağı yüksekti. Bu duruma gelmesinde en önemli etkilerden birisi ise okuduğu bilim-kurgu romanlardı. Verdiği röportajlarda da gerçekleştirdiği araştırma ve çalışmaların kökeninde bu kitap serisinin etkisi olduğunu vurgulamıştır.

11- Son İcadımız – James Barrat

James Barrat tarafından kaleme alınan bu kitap, Elon Musk’In yapay zeka ile ilgili düşüncelerini daha netleştirdi ve bakış açışının değiştirdi. Mutlaka okunması gereken bir kitap diyerek de kitap hakkındaki düşüncelerini açıkça belirtmiştir.

 

 

12- Ay Zalim Bir Sevgilidir – Robert A. Heinlein

Robert Heinlein’in kaleme aldığı bu ödüllü roman, aktif hayal gücünüzü geliştirecektir. Musk tarafından sık sık övülen bu kitap mutlaka okunması gereken kitaplar arasında yerini alıyor.

Daha fazla fırsata erişmek için Telegram kanalımıza katılabilirsiniz. Katılmak için tıklayınız

Exit mobile version