Site icon Erasmusgram

Almanya’da Kasım Ayında Yürürlüğe Girecek Yeni Göç Yasası

Avrupa Birliği dışından nitelikli işçilerin Almanya’ya girişini kolaylaştırmayı amaçlayan yeni göç yasası, Kasım ayından itibaren aşamalı bir şekilde yürürlüğe girmeye başlayacak.

 

Almanya, Temmuz ayında yasayı kabul etti ve yeni “nitelikli iş gücü göçünü geliştirme yasası”, Kasım 2023, Mart 2024 ve Haziran 2024 tarihlerinde üç aşamada uygulanmaya başlayacak

 

Bu yasa, Almanya’nın nitelikli yabancı işçileri çekmeyi ve yerel iş gücü açığını azaltmayı hedefliyor.

Almanya, neden göç politikalarını değiştiriyor?

 

Almanya, birçok diğer Avrupa ülkesi gibi kalifiye işçi eksikliği ile karşı karşıya. İstihdam Araştırmaları Enstitüsü (IAB), 2022 yılında ülke genelinde 1.74 milyon boş pozisyon olduğunu tespit etti. Bu, Almanya’da iş gücü eksikliğinin tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığı anlamına geliyor.

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında, personel eksikliği Münih merkezli araştırma enstitüsü IFO’nun anketine katılan şirketlerin neredeyse yarısını etkiledi ve faaliyetlerini yavaşlattı.

Bu eksiklik, AB dışından nitelikli işçilerle doldurulmayı umuyor. Ancak şu anda mevcut bürokrasi göç sürecini yavaşlatıyor.

 

Çalışma Bakanı Hubertus Heil’in önerdiği stratejinin bir bölümü olarak bu sistem, şu an için Almanya’da iş anlaşması olmayan bireyleri hedeflemektedir.

Puan tabanlı sistem, nitelikler, mesleki deneyim, yaş, Almanca dil becerileri ve Almanya ile olan bağlantıları gibi faktörleri dikkate alacak.

 

Her yıl, hangi sektörlerin işçi ihtiyacına bağlı olarak kotalar belirlenecek.

Programa başvurmak için aşağıdaki dört kriterden üçünün karşılanması gerekecek:

 

Şu anda AB vatandaşı olmayanların çoğu, Almanya’ya taşınabilmeleri için bir iş teklifi almalıdır. İş arayanlar için bir vize zaten mevcuttur, ancak ‘fırsat kartı’, Almanya’da iş bulmayı kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.

 

Vize anlaşması olan bazı ülkelerin vatandaşları, 90 günlük vizesiz giriş izni zaten alabilirler, ancak bu sadece kısa süreli işlerde çalışmalarına olanak tanır.

 

Almanya’da hangi sektörlerde personel eksikliği en fazla etkiliyor?

Almanya, özellikle nitelikli zanaatkârlar, elektrik mühendisleri, bilgi teknolojisi uzmanları, bakıcılar, hemşireler, konaklama ve restoran işletmecileri gibi uzmanlara en fazla ihtiyaç duyuyor.

 

IFO’nun anketine göre, personel eksikliği en fazla hizmet sektörünü etkiliyor, özellikle konaklama ve etkinlik işkolu bu eksiklikten en çok etkilenen sektörlerden biri.

Bu eksiklik, depolama ve taşıma sektörünü, hizmet sağlayıcıları ve imalat sektörünü etkiliyor, özellikle gıda, bilgi işlem ekipmanları, makineler ve metal işleme alanlarında. Birçok perakende mağazası, inşaat firması ve toptancı işletmesi de personel açığı yaşadığını bildiriyor.

 

DW haber kanalına göre, ilgili iş deneyimine sahip bilgi teknolojileri uzmanları, AB mavi kartı başvurusunda bulunabilecekler, üniversite diploması zorunlu olmasa bile.

Hükümetin web sitesinde belirtilen diğer talep gören meslekler arasında doktorlar ve bilim insanları bulunuyor. Daha önce, metal işçileri ve inşaat sektöründe de eksiklik olduğu rapor edilmişti.

 

Nitelikli işçi açığının en düşük olduğu sektörler ise ilaç ve kimya sektörleri. Otomotiv ve makine mühendisliği sektörleri diğer sektörlere göre daha az sıkıntı yaşamaktadır.

Kaynak: Euronews

Daha fazla fırsata erişmek için Telegram kanalımıza katılabilirsiniz. Katılmak için tıklayınız

Exit mobile version