Site icon Erasmusgram

Almanya’da Çalışma İzni Nasıl Alınır? Hangi Evraklar Gereklidir?

Almanya’da Çalışma İzni Nasıl Alınır? Hangi Evraklar Gereklidir?

 

Almanya, geçmişte bu yana yabancı kökenli işçilerin daha iyi koşullar altında çalışabilmek üzere göç ettiği ülkelerin en önemlilerinden biri konumundadır. Nitekim ülkemizin geçmişinde de pek çok işçi göçünün son durağı olan Almanya, günümüzde de sağladığı şartlarla çalışanların ilgisini toplamaya devam etmektedir.

20 Mart 2020 tarihinde Alman hükümeti tarafından yürürlüğe konulan yeni iş gücü yasası da, özellikle nitelikli işçilerin ülkeye girişini daha kolay bir hale getirmeyi hedeflemektedir.

Geçmişte çok daha katı bir profil çizen göç politikasına karşılık Almanya’nın, özellikle ekonomik anlamda Avrupa’nın lider güçlerinden olmayı sürdürebilmek adına 1 milyon vasıflı işçiye ihtiyaç duyduğu söyleniyor.

Bu doğrultuda Almanya’da çalışma izni nasıl alınır sorusunu sizler için detaylı bir biçimde inceledik.

Almanya’da Çalışma İzni Nasıl Alınır?

 

Ülkemiz vatandaşlarının Almanya’da çalışma iznine sahip olabilmesi alması şart olan vize türü Almanya çalışma vizesi şeklinde isimlendirilmektedir. Ülkeye giriş yapmadan önce bu vizeye sahip olmanız gereklidir. Bu doğrultuda vizeyi edinmek için başvuru yapılacak kurumlar ise ülkemizde yer alan Alman konsoloslukları ya da büyükelçilikleridir.

Ancak vize başvurusunda bulunabilmeniz için geçerli bir gerekçe gösterebilmeniz de şart koşulmuştur. Dolayısıyla çalışma vizesi başvurusundan önce Almanya’da bulunan bir işletme ya da şirketle anlaşmış olmanız ya da onların size yönelik bir iş teklifi sunmuş olmaları gereklidir.

Nitekim kendi iletişim olanaklarınızı zorlayarak bir iş bağlantısı elde ettiyseniz, bu iş de Alman yetkililerin daha önceden belirlemiş oldukları kriterlere uyum sağlamalıdır.

Bunlara ek olarak, eğer ikinci vatandaşlık olarak Avrupa Birliği ya da Avrupa Ekonomik Alanı topluluklarına üye bir devletin vatandaşı iseniz, Almanya çalışma vizesi için ayrıca başvuru yapmanıza gerek yoktur. Ayrıca bu topluluklara üye ülkelerin yanı sıra İsviçre vatandışlığı için de aynı koşul geçerlidir.

Üniversite Mezunlarının Almanya’da Çalışma İzni Alabilmesi İçin Gereken Şartlar

 

Türk vatandaşı olarak Almanya’da üniversite eğitimi almaktaysanız mezuniyetinizden sonraki 18 ay içerisinde çalışmaya başladığınız takdirde oturma ve çalışma iznine kolaylıkla sahip olabilirsiniz. Ancak mezun olduktan sonra Türkiye’ye döndüyseniz Alman konsoloslukları yalnızca 6 aylık bir vize imkanı sunmakta ve bu 6 ay içerisinde Almanya’da bir iş bulmanızı beklemektedir.

Bu süreçte bir iş bulabildiğiniz takdirde yabancılar şubesine başvurarak oturma ve çalışma izni alabilmeniz mümkün hale gelmektedir. Ancak şunu da hatırlatmak gerekir ki, çalışacağınız sektörün bilişim ya da mühendislik olmaması halinde istenen koşullardan biri de dil yeterliliğidir.

Dolayısıyla başvuruda bulunabilmek için dil yeterliliğinize dair bir belge de sunmanız gerekmektedir.

Lisans öğreniminizi Türkiye’de ya da Almanya dışında bir ülkede görmüş olmanıza karşılık Almanya’da çalışma vizesine başvurabilmek için ise, öncelikle bu üniversitenin Alman üniversiteleriyle denklik arz etmesi istenmektedir. Mesleki eğitim söz konusu olduğunda da lisans programları için geçerli olan denklik ilkesi geçerliliğini korumaktadır.

Bu koşul sağlanıyorsa ikinci olarak çalışmak istediğiniz alanın Alman Çalışma Ajansı adı verilen kurum tarafından güncel pozitif liste içerisine dahil edilmiş olması gerekir. Ayrıca başvurduğunuz iş ilanının da aynı şekilde bu kurum tarafından iş borsasına verilen bir ilan olması da şarttır.

Almanya Çalışma İzni Başvurusu İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

 

Almanya’da çalışacağınız süre 90 günün üstüne çıkmayacaksa Schengen vize başvurusu yapmanız da mümkündür. Ancak 90 günü aşan başvurular da ise D Tipi Ulusal Vize başvurusunda bulunmanız gerekir. Bu başvuru için gereken evraklar ise şu şekilde sıralanabilir:

Başvuru formu: Kişisel bilgilerinizi içerecek bu form Almanca doldurulmalıdır. Formu Almanya konsolosluğunun web sitesi üzerinden edinebilirsiniz.

Pasaport: Başvuru yapacağınız sırada pasaportunuzun en az 1 yıl boyunca geçerli olması beklenir. Pasaportunuz yoksa öncelikle il ya da ilçe emniyet müdürlüklerine başvurarak pasaport işlemlerini yapmaya başlamalısınız.

2 Adet biyometrik fotoğraf,

Nüfus cüzdanı fotokopisi,

Vukuatlı nüfus kaydı,

Eğer varsa daha önce gerçekleştirilmiş evlilikler, çocuklarınızın kimlik bilgileri, evlilik öncesi soy isim ve boşanma gibi medeni hukuk kapsamındaki detaylar,

Ebeveynlerinize dair bilgiler,

İkametgah,

Sağlık sigortası: Güncel ve en az 3 ay boyunca geçerli olması gereklidir.

Almanca tercümeleriyle birlikte özgeçmiş, iş sözleşmesi, diploma ve buna benzer evraklar,

İş teklifi aldığınız işverinin ismi, adresi, çalışma yeri ve iş tanımı gibi bilgiler,

Yıllık maaşınızın Euro cinsinden değerini gösteren bir belge.

Exit mobile version