Site icon Erasmusgram

Almanya – Köln’de Erasmus Stajı Yapmak | Röportaj Konuğumuz: Aleyna Tanrıverdi

Merhaba Aleyna, bize kendinden bahsedebilir misin ?

Aleyna : Merhaba ben Aleyna Tanrıverdi.  1995 yılında Zonguldak’ta doğdum. Hayatta en zevk aldığım şeylerden biri araştırmak, öğrenmek oldu. Eğitim hayatıma Bahçeşehir Üniversitede devam ediyorum.

Bahçeşehir Üniversitesinde Fizyoterapi ve rehabilitasyon  lisans eğitimimin yanında çift anadalım olan beslenme ve diyetetik bölümünüde  tamamladıktan sonra 2 lisans bölümüden başarılı ile mezun oldum.

Şimdi ise Bahçeşehir Üniversitesinde Kayropraktik bölümünde Master eğitimime  devam etmekteyim. Mesleğini çok seven, yardımsever, çalışmaktan mutluluk duyan özgüvenli ve azimli biriyim. Kısaca farklılıklara bayıldığımı ve yeniliklere ise açık biri olduğumu söyleyebilirim.

Erasmus stajı nedir ? Erasmus stajı hakkında bilgi verir misin ?

Aleyna:  Erasmus stajı eğer okuduğunuz bölümü seviyorsanız  bence Dünya’nın en güzel şeyi. Erasmus stajı hareketliliğine katılan bir öğrenci, Avrupa ülkesinde, öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde eder. Yaklaşık olarak 3 ile 12 ay arasını kapsayan bir sürede gerçekleştirebilme şansınız olur.

Programa katılabilmek için öğrencilerin öğrencisi oldukları yükseköğretim kurumuna başvurmaları ve Erasmus kapsamında staj yapmak üzere seçilmeleri gerekmektedir. Programdan yararlanabilmek için okulunuzun duyurularını takip etmenizi öneririm. Belli zamanlarda açılan başvuruları kaçırdığınız takdirde bir sonraki başvuruları beklemeniz gerekecektir. 

Erasmus staj başvurusunu nasıl yaptın ? Staj yerini nasıl buldun ? 

Aleyna: İlk olarak okulunuzun Erasmus ofisi birimi ile ve akademik koordinatörünüzle iletişime geçmenizi öneririm. Size en sağlıklı bilgilendirmeyi yapacaklardır. Erasmus koordinatörünüz ile görüştükten sonra gerekli belgeleri hazırlamalısınız. Ben erasmus staj başvurumdan önce gitmek istediğim ülkede kendi alanım ile ilgili bir çok kurum ile online olarak iletişime geçtim.

Kendimi ifade eden bir yazı ile birlikte Cv mi mail ile kendilerine ilettim. Birkaçından kabul aldım ve aralarından benim için daha uygun olanı tercih ettim. Kabul mektubumu yurt dışındaki gitmek istediğim kurumdan alıp okuluma teslim ettikten sonra kendi yükseköğretim kurumumun Erasmus birimine staj başvurumu gerçekleştirdim.

Bu süreçte size verebileceğim en önemli bilgi, her üniversitenin farklı bir işleyişe sahip olduğu, işlemlerinizi tamamlarken üniversitenizle sürekli iletişim halinde kalmanız olacaktır.

Staj için vize süreci hakkında bilgi verir misin ?

Aleyna: Erasmus stajı için hazırlamanız gereken tüm evrakları tamamlayıp vize randevu tarihinizde pasaportunuz ile birlikte teslim etmeniz gerekir. Size tavsiyem staj başlangıç tarihinize yani gidecek olduğunuz tarihe 1-2 hafta kala değilde daha öncesinden vize randevusu başvurusunda bulunmanız olur.

Çünkü yoğunluktan dolayı bazen vize randevu tarihleri tarafınıza geç atanabiliyor bu nedenle ne kadar erken randevu alırsanız sizin için o kadar iyi olacaktır.

Hangi ülkede Erasmus stajı yaptın ? Staj süresi ne kadardı ? 

Aleyna: Almanya Köln’ de 2 ay staj yaptım.

Verilen hibe Almanya’da yaşamak için yetiyor mu ? Aylık harcaman ortalama ne kadardı ? Almanya’da hayat pahalı mı ?

Aleyna: Ülkeye göre birlikte hibe miktarları değişim gösteriyor. Eğer aşırı gezmiyorsanız ve konaklama masraflarını katmazsak diğer ihtiyaçlarınız için yeterli oluyor. Almanya’ da hayat için eğer genellemem gerekirse ne çok pahalı ne de çok ucuz diyebilirim.

Erasmus stajını hangi alan üzerine yaptın ? Staj yaptığın yer neresiydi ?

Aleyna: Ben stajımı anadalım olan fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümümden yaptım. Almanya Köln‘ de bulunan bir klinikti.

Stajda neler yaptın? Stajdaki görevinden bahseder misin?  

Aleyna: Stajda bölümümle ilgili örneğin manuel terapi, egzersiz vs gibi Türkiye’deki eğitimimde öğrenmiş olduğum uygulamaları tecrübe etme imkanı buldum.

Staj yerimde bir çok fizyoterapist vardı ve ben hem kendilerine yardımcı oluyor hem Almanya‘ da bu meslek nasıl yapılıyor bunu öğreniyordum gerçekten çok keyifliydi.

Staj yaparken gezme fırsatın oldu mu?

Aleyna: Evet gezdim inanır mısınız? Iyi ki de gezmişim diyorum şuan çünkü ne yazık ki şuan bir çok imkanımız pandemi dolayısıyla kısıtlandı hayatımızda ama çok yakında eski düzene geri döneceğimize inanıyorum  

Peki nereleri gezdim? Almanya’daki bir çok yere gittim. Fransa özellikle Paris’i çok merak ediyordum ilk işim Eyfel kulesini görmek ve fotoğraf çekinmek oldu inanılmaz bir gün geçirdim. Sonra da Hollanda‘da Amsterdam tabi kii. Gittiğimde hava biraz soğuk olsa da rüya gibiydi.

Almanyada sağlık alanında staj yapılmasını öneriyor musun?

Aleyna: Kesinlikle hatta büyük harflerle kesinlikle diyeceğim bir soru bu. Farklı ülke, farklı kurallar, farklı bir yaşam, farklı bir eğitim, farklı bir kültürde olan bir ülkede staj yapmak bana çok fazla tecrübe kattı

Stajda kullanılan dil İngilizce mi Almanca mıydı ? Dil konusunda zorluk çektin mi ?

Aleyna: Stajda İngilizce de almanca da konuşabiliyordunuz o konuda hiç zorluk yaşamadığımı söyleyebilirim fakat ben Almanya’ ya gitmeden önce A2.1 seviyesinde bir almanca kursu almıştım bunun oradayken çok faydasını gördüm çünkü kliniğe gelen her kişi İngilizce bilmiyordu o noktada almanca bilmeniz sizin kendi yararınıza olacaktır.

Almanca’yı öğrenmek kolay mı? 

Aleyna: Almancayı öğrenmek bence kolay değil, kişiden kişiye göre değişir tabi ama ben şahsen kolay bir dil olduğunu düşünmüyorum   Fakat çalışırsak yapamayacağımız hiçbir şey yok öyle değil mi? Önemli olan bir yerden başlamak

Neden Almanya / Köln’ü tercih ettin ? 

Aslında tercihim klinikten yana oldu klinik Köln‘ de olduğundan dolayı orayı tercih ettim ama iyi ki Köln olmuş diyorum çünkü Köln öyle güzel bir yerki gençler kesinlikle orada olmalı. Sürekli bir eğlence, karnaval, festival, fuarlar hemen hemen her hafta sonu farklı bir etkinliğe gidebileceğiniz bir yer kesinlikle

Konaklamayı nasıl sağladın ? Yurt fiyatları ve ev fiyatları nasıldı ? Hangisini tavsiye edersin ?

Aleyna: Konaklamayı Almanya‘ ya gitmeden Türkiye‘ den hallettim açıkcası bu konuda klinik ve abim destek oldu. Fiyatlar sürekli güncelleniyor. Ev kiraları ve yurt kiralarının aşırı uygun olduğunu söyleyemem. Köln diğer Avrupa şehirlerine benzer nitelikte ne çok pahalı ne de çok ucuz bir şehir. Bulunduğunuz semte göre aslında hangisi sizin bütçeniz için daha uygunsa onu tercih etmelisiniz, 

Köln hakkında bilgi verir misin ? öğrenci şehri miydi ?

Aleyna: Köln tam bir öğrenci ve eğlenmeyi sevenlerin (benim gibi) şehri. Bu kadar canlı, bu kadar aktif bir şehir beklemiyordum. Sizi görsel olarak değil, ruhuyla vuran şehirlerden biri. Bu şehir; kültür, sanat, ticaret, bilim gibi konularda oldukça gelişmiş  bir yer.

Farklı etkinliklere ve eğlenceli festivallere  bu şehirde sıklıkla yer veriliyor ve bu size cazip geleceğinden eminim.  Köln’ün her yere yürüyerek rahatlıkla ulaşabilecek bir şehir olduğunu söylememi bekliyorsunuz tabi ama malesef. Bu durum sorun değil çünkü buranın gerçekten inanılmaz geniş bir toplu taşıma ağı var.

Metro, tren, tramvay, otobüs, bunların hepsi bir şekilde birbirine bağlanıyor ve gitmek istediğiniz yere en hızlı şekilde ulaşabiliyorsunuz.

Size küçük bir not : Eğer Köln‘ de staj yapmayı planlıyorsanız karnaval ve festival tarihlerine denk gelebilirseniz staj dışında geçirdiğiniz vakti daha keyifli geçirebilirsiniz

Köln’de sevdiğin mekanlar neresiydi ? 

Aleyna: Bu soruyu şöyle  bir iki dakika düşündüm hangisini seçeceğime karar veremedim   Neumarkt’ı sanırım çünkü alışveriş yapmayı çok seven biriyim oraya her gittiğimde ya kendimi kaybediyordum ya da kayboluyordum ☺☺

Köln’de kültürel yerler var mı ? var ise önereceğin yerler var mı ?  

Aleyna: Yukarıdaki sorularda da bahsettiğim gibi Köln zaten kültür şehri bence. İlk görmeniz gereken kesinlikle Kölner Dom. Buranın büyüklüğüne inanamayacaksınız. Bir sonraki durak  Köln  Ren Nehri’ne doğru yürüdüğünüzde karşınıza çıkan Hohenzollern Köprüsü tabi kii.

Tam oradan telefonunuzla en güzel şehir manzarasını yakalayabilirsiniz. Bu köprünün diğer bir özelliği ise aşk kilitleri bu kısımda mutlaka dikkatinizi çekecektir. Diğer bir durağımız tam bir çikolata aşığı olan ben için tabi ki çikolata müzesi belli saatlerde açık oluyor keyifli vakit geçireceğinizden eminim.

Bunun dışında olan bütün karnaval, fuar ve etkinlikleri takip etmenizi öneriyorum.

Köln’de staj yapmak isteyenlere tavsiyelerin nelerdir? 

Aleyna: Buraya geldiğinizde mutlaka navigasyonu telefonunuza indirin. Gelmeden önce hangi tarihte hangi etkinlik var mutlaka göz atın ve burada staj yapacak diğer öğrenciler ile gruplardan iletişime geçmeye çalışın..

Eğer benim gibi sağlık alanında okuyorsanız veya insanlarla bol iletişim kurmanız gereken bir mesleğiniz var ise gelmeden önce ülkenin ana diline birazda olsa hakim olmanız hayatınızı kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.

Son günlerinize gelmeden doya doya vakit geçirmeye çalışın. Bu harika şehrin her noktasında ayrı bir fotoğraf çekinin ve bol bol anılar biriktirin. 

Son olarak , eklemek istediğin var ise memnuniyetle dinleyelim

Aleyna: Sorular o kadar keyifliydi ki yazarken yaşadıklarım tekrar gözümün önünden su gibi geçti. Bazen farkında olmadan öyle kaptırmışım ki kendimi ne yapmışım böyle destan yazmışım dediğim sonrasında kısalttığım yerler oldu

Her saniyesini soluksuz anlatmaya çalıştım umarım okuyacak olan tüm arkadaşlara faydalı olabilir. 

Arkadaşlar ; Kendinize güvenin. Kariyeriniz için elinizden ne geliyorsa daha fazlasını yapmaya çalışın. Almanya’ya gitme amacım aslında ülke sınırlarını geçmek değil kendi sınırlarımı aşabilmekti. Sizlerde sınırlarınızı aşın. Siz çok güçlüsünüz ve eğer isterseniz başaramayacağınız hiç bir şey yok. Hayallerinizi ertelemeyin başvurun olmazsa diğer sene bir daha deneyin sadece pes etmeyin ve hayallerinizden ne olursa olsun vazgeçmeyin.

Erasmus benim için çok güzel bir imkandı umarım sizler benim yaşadığım bu deneyimin dahada iyisini yaşabilirsiniz. Unutmayın ulaşabileceğinizi hissettiğiniz her şey aslında size aittir. Hissedin ve olumlu düşünün.

Aklınıza takılan ufacık bir soru için her zaman instagram adresimden veya mail adresimden bana ulaşabilirsiniz diyerek sözlerimi en sevdiğim söz ile bitirmek istiyorum. ‘‘Hayal edebiliyorsanız yapabilirsiniz.‘‘

Sevgilerimle,

Aleyna Tanrıverdi

Instagram adresim : @aleynattanriverdi

Mail adresim : aleynattanriverdi@gmail.com

Bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.

Aleyna: Ben teşekkür ederim, çok keyifliydi. Nice başarılarımız olsun!

Exit mobile version