Site icon Erasmusgram

Almanya’da Çalışma Fırsatları – Tüm Detaylar Burada

Almanyada İş İmkanları

Almanyada iş imkanları yıllardır ülkemizdeki öğrencilerin ilgisini çekmektedir. İş imkanları için bu ülke çok sık tercih edilmektedir. 

Almanyada iş imkanları birçok uluslarası öğrenci için son derece önemlidir. Çünkü eğitim destinasyonları arasında en popüler ülkelerden biri olarak dikkat çekmektedir.

Birçok öğrenci Almanyayı tercih ederek bu ülkede eğitim almayı tercih etmektedir. Özellikle burslar ve iş imkanları nedeniyle Almanya ilk akla gelen seçenekler arasındadır.

Diğer Avrupa şehirlerinden daha ekonomik olan bu ülke Türkleri de çok sık ağırlamaktadır. 

Öğrenci vizesi olup Almanya’da çalışmak isteyen gençler haftada 20 saat çalışma imkanına sahip olmaktadır.

Belirlenen yasal çalışma sınırları dahilinde birçok kişi part time iş imkanları, staj ve benzer birçok yarı zamanlı işi tercih edebilmektedir.

Saatlik olarak 10 Euro civarında gelir elde etme şansı bulunan öğrenciler ayda 1000 Euro civarında maaş alabilmektedir. 

450 Euro üzerinde elde edilen kazançlar ise vergiye tabi tutulmaktadır.

20 saatlik çalışan öğrenciler Werkstudent olarak nitelendirilir. Bu iş imkanları öğrencinin yeterliliğiyle ilgilidir. Ancak henüz yeterince deneyimi olmayan adaylar, temizlik, komilik gibi işlerde çalışır.

Bunlara da Aushilfe adı verilir. Hilfswiling adı verilen sistemde ise üniversite bünyesinde çalışmak söz konusudur. 

Öğrenciler İçin Almanyada Kariyer İmkanları

Almanyada kariyer imkanlarının gelişmiş olması ve ülke genelindeki ekonomik koşulların oluşması için yabancı öğrenciler çok sık bu ülkeyi tercih ediyor.

Tıp alanında gelişmiş bir ülke olması nedeniyle mühendis olmak isteyenler ya da Tıp branşlarını tercih etmek isteyenler bu ülkede kariyer imkanlarını geniş bir perspektifte ele alabilir.

Bir mühendisin maaşı ortalama 50 bin ile 70 bin TL arasındadır. Almanyada iş ilanları için sık tercih edilen internet siteleri vardır. Monster, Berufenet, The Local, EURES ve Staufenbiel gibi portallardan iş ilanları takip edilebilir. 

Bir öğrenci olarak Almanya’da çalışmak isteyenler öncelikle garsonluk gibi işler başta olmak üzere üniversitede gönüllü çalışmak gibi deneyim gerektirmeyen işleri tercih eder. Eğitim yılı ilerledikçe iş imkanları da değişiklik göstermektedir. 

Mezuniyete yakınken, part time olarak iyi bir şirkette iş bulmak son derece önemlidir. Çünkü stajla başlayan süreciniz iyi bir kariyerin ilk basamağı olabilir. Tam zamanlı olarak çalışma imkanınızın olduğu şirketler mesleğinizle ilgili olarak tercih edilebilir. 

Hangi Alanlarda İş Bulunur?

Mezun olanlar başta tıp ve mühendislik olmak üzere; hukuk, BT uzmanlığı matematik ve bilgisayar bilimleri, bilim insanlığı gibi birçok iş imkanını bulacaktır.

Başarılı olan birçok kişinin hem burs bulma hem de kariyerini geliştirme şansı da bulunmaktadır. Tabi Almanyada çalışmak için gereken şartlar da değişiklik göstermektedir:

Çalışma vizesi olan herkes çalışabilir.

AB üyesi olmayan kişilerin de iş bulma şansları vardır. Ancak bu imkanların gelişmesi için öncelikli olarak nitelikli bir işçi olmanız gerekir.

Eğitim seviyesi yüksek ve birkaç dil bilen, kültürel açıdan kendini geliştiren birçok kişi iş bulma şansına daha fazla sahiptir. 

Nitelikli eleman olarak çalışma imkanları olduğu gibi esnaf olarak da çalışabilirsiniz.

Ancak bu durumda eğitim hayatınızla ilgili olmayan bir meslek seçtiğiniz için staj ve kalıcı iş için referans gösterme şansınız olmayacaktır. 

Almanya’da Çalışma Şartları

Avrupa Birliği  üyesi olmayan bir öğrenciyseniz yılda 120 tam gün veya 240 yarım gün Almanya’da çalışma şansınız olacaktır.

Üniversitede öğrenci asistanı veya araştırma görevlisi olarak işe başlayabilirsiniz. Ancak diğer işler için gereken kurallara uymanız gerekecektir. Haftada 20 saat çalışabilir, aylık 450 Euro üzerindeki kazançlarınızı vergisini ödemek şartıyla bildirebilirsiniz.

Ayrıca serbest meslek kapsamındaki çalışmalar için de birçok pratik çözüm bulabilirsiniz. 

Eğer, Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin vatandaşıysanız ve burada eğitim görmek istiyorsanız Alman öğrencilerle aynı haklara ve Alman iş piyasasına ücretsiz erişim imkanına sahipsiniz demektir.

Bu yüzden hem çalışma hem de vize konusunda bir sorununuz olmayacak demektir. Okurken haftada 20 saate kadar çalışabilirsiniz.

Zorunlu staj süreleri çalışma sürecine dahil edilmediği için zorunlu staj dışındaki çalışma şekilleriyle çalışmalarınızı garanti altına alabilirsiniz. 

İş bulmak için, iyi bir Almanca bilgisine sahipseniz ve eğitiminiz sırasında staj yapmışsanız, kariyeriniz açısından bu çok faydalıdır. Kalıcı olarak çalışabileceğiniz bir iş bulmanız son derece kolay olacaktır. 

Almanyada En Popüler Şirketler

Almanyada iş imkanı sağlayan en popüler şirketler BMW, Bosch, Siemens,  Alianz, Volkswagen gibi büyük firmalardır. Mezun olduktan sonra Almanyada çalışmak isteyenler, iş imkanlarının artması ve kariyerin daha sağlam bir şekilde ilerlemesi için stajla başlayan bir süreçle talep gösterilebilir. 

Siemens, BMW, Opel, Mercedes, Volkswagen, Continental, Porsche, Audi gibi dünya devlerinin merkezi Almanya’dır.

Mühendislikle ilgili bir bölümde okuyorsanız bu firmalardan birinde staj yapmak sizin için altın değerinde olacaktır.

Başarılı olursanız kalıcı olarak da şirkette çalışma imkanına sahip olabilirsiniz. Özellikle Almanya’nın tercih edildiği lokasyonlar için AB ülkelerinin genelinde iyi bir kariyer elde imkanınız mümkün olacaktır. 

Bir doktor ya da diş hekimi yıllık 80 bin Euro kazanç elde edebilmektedir. Bununla birlikte Türklerin en çok tercih ettiği üniversitelerden birinde çalışmak isteyenler çok daha popüler olan zanaatkarlık işlerini de tercih edebilir.

Kuaförlük, makyözlük gibi işlerde de çok iyi kazançlar elde etme imkanı vardır. 

Mavi kart alarak çalışma imkanı da vardır. Bunun için yılda en az 42 bin Euro değerinde bir iş teklifi almış olmanız gerekmektedir.

Aksi durumda Mavi Kart başvurusunun olumlu sonuçlanması söz konusu olmayabilir. 

Almanya’da Üniversiteye Kabul Edilme Şartları

Eğer eğitiminize bu ülkede devam etmek istiyorsanız, Almanya’da üniversiteye kabul edilme şartları konusunu inceleyebilirsiniz.

Her dönem için kayıt ücretini ödeyerek kaydınızı yenilemeniz gereken üniversiteden kabul onayı geldikten sonra aşağıdaki adımları izlemeniz gerekecektir:

Üniversitenin istediği belgeler, diplomalar ve transkriptlerin çevirili ve onaylı suretleri

Kayıt ücretleri üniversiteye göre değişmektedir. Ortalama 150 € ile 250 € arasındadır.

Ulaşım için tercih edeceğiniz Semesterticket için yaklaşık 180 € tutarındadır ve 6 ay boyunca geçerlidir. Kayıt sonrası geçici bir sertifika alacaksınız. Bununla öğrenci hayatınızı oluşturmak için gereken yasal adımları başlatabilirsiniz. 

Almanya’ya Yerleşmek İçin Gereken Adımlar

Öncelikle konaklama sorununu çözmeniz gerekecektir. Almanya’da öğrenciler için konaklama seçenekleri oldukça çeşitlidir.

Bunları belirlemenizin ardından konaklamak için gereken süreci oluşturabilirsiniz.  Şehirdeki nüfus idaresine giderek bildirim yapmanız gerekmektedir. Bunun için kalacağınız adreste yaşadığınıza dair bir kayıt oluşturulması gerekir. 

Almanya’da resmi çalışma saatleri haftada 38 saat olarak belirlenmiştir.

Vize, geçici oturma izni, yerleşim izni, uzun dönem AB oturum izni ve AB mavi kart imkanları bu ülkede oturma izni almanızı sağlar.

Akademisyenseniz ya da bir şirketten çalışmak için teklif almışsanız son derece kolay bir şekile çalışma izniniz de halledilecektir. Bu yüzden Almanya’da öğrencilik ve iş hayatında başarılı bir siciliniz varsa kolaylıkla yer edinebilirsiniz. 

Bu konuda detaylı bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur.

Exit mobile version