Site icon Erasmusgram

Almanca Öğrenmenin 8 Eğlenceli Yolu

Yabancı bir dil öğrenmek gerçekten sinir bozucu ve zaman alıcı olabilir. Ancak bunu daha tolere edilebilir. Eğlenceli ve daha kolay hale getirmenin birçok yolu vardır.

Burada, yaklaşık 2,5 yılda  Goethe C1 sertifikasına kadar baştan Almanca öğrenmenize çok yardımcı olan yöntemleri paylaşacağız

1- Ücretsiz Dil Uygulamaları

Herhangi bir dil öğrenme yolculuğunun başlangıcında, onu desteklemenin eğlenceli bir yolunu bulmak zordur, ancak bazı uygulamalar bu boşluğu doldurmaya yardımcı olur. Sırada beklediğinizde veya toplu taşıma kullandığınızda kullanımı kolaydır.

Bu, zamanın hızlandığını ve her gün küçük bir şeyler öğreneceğinizi hissettirir. Bunun için çoğunlukla Memrise’ı kullanabilirsiniz, çünkü dersleri indirmek ve çevrimdışı kullanmak mümkün. Kullandıkları “Memes”, olayları daha hızlı hatırlamayı eğlenceli hale getiriyor. Ayrıca kullanımı çok eğlenceli olan Duolingo da var.

2- Başlangıç Seviyesi Kitapları

Kursla veya çevrimiçi uygulamalarla bir süre temel bilgileri öğrendikten sonra, başlangıç seviyesindeki hikaye kitaplarını anlamak çoğunlukla mümkün. Aynı zamanda bir çocuk kitabı da olabilir.

Kelimeleri kullanımları ile birleştirerek kelime öğrenmeye yardımcı olur ve zihni dil yapısına alt bilinçli olarak hazırlar. Elbette ilk başta biraz sinir bozucu olabilir, her zaman sözlükteki kelimelere bakmak ama o kelimenin ne anlama geldiğini tahmin etmek ve bakmadan önce bir süre düşünmek harika bir egzersiz.

3- Youtube Kanalları

Tavsiye etmek gerekirse özellikle harika bir youtube kanalı var ve adı Easy German. Almanya’da dolaşıyorlar, sokaktaki insanlarla ortak konular hakkında röportaj yapıyorlar ve en iyi yanı, her diyalogda hem İngilizce hem de Almanca altyazıların olması ise avatnaj. Hatta daha yavaş konuştukları ve başlangıç seviyesindeki konular hakkında konuştukları Super Easy German adlı özel bir çalma listeleri bile var.

4- Filmler / Diziler

İzlemeyi sevdiğiniz dizilerin veya filmlerin dublajlı versiyonlarını bulmak çoğunlukla mümkün. Bunun için bilinen en iyi web sitesi Kinox.com. Altyazı bulmak kolay değil ama bir çözüm var:

Subtitleviewer. Telefonunuzdan kullanabileceğiniz ücretsiz bir uygulamadır ve temelde izlemek istediğiniz filmi / diziyi ararsınız ve altyazıyı sizin için ortaya çıkarır. Dolayısıyla, Almanca izleyecek bir şey bulduğunuzda ancak herhangi bir altyazınız olmadığında, bu uygulama şovla aynı hızda oynatılacak bir altyazı sağlayarak diyalogları takip etmenizi sağlar. Ancak altyazılı herhangi bir şey izlemenin dili öğrenmeye yardımcı olmadığını savunan insanlar da var (örneğin What Ive Learned’den alınan bu video). Bu yüzden alt başlığa bakmadan önce anlamaya çalışın veya en azından Almanca altyazı kullanın

5- Bir Dil Partneri Bulmak

Yerlilerle konuşma pratiği yapmak için, bunu ücretsiz olarak sağlayan uygulamaları bulmak mümkündür. Anadilinizi öğrenmek isteyen yerli insanlarla dil değiş tokuşunun mümkün olduğu Hellotalk var.

Ayrıca yerli insanları kendi dillerinde sohbet etmeleri için arayabileceğiniz Lingbe var. Çoğunlukla ücretli işlevleri olan Italki de vardır, ancak soru sormak, arkadaş bulmak veya metin düzeltmeleri almak için topluluklarına ulaşmak ücretsizdir.

6- Oyunlar

Öğrenmenin bir başka eğlenceli yolu da oyun oynamaktır. Oyun oynamanın İngilizce öğrenmeme nasıl yardımcı olduğunu anlayınca, bunu Almanca için de denemeye karar verebilirsiniz. Sims serisi, kelimeleri doğrudan deneyimleyerek eylemler veya nesnelerle ilişkilendirmenin harika bir yoludur. Ayrıca Witcher serisi gibi RPG oyunlarını oynamanız da önerilir, çünkü diyalogları ile eşleşen altyazıları var (dublajlı filmlerin çoğu altyazısında bulunmaz) ve dinleme yeteneklerine de çok yardımcı oluyor.

İsterseniz bir başkasının sizin için oyun oynamasını da izleyebilirsiniz ve bunun için bir Alman youtube kanalı var: Gronkh.

7- Radyo / Podcast’ler

Ölü zamanı değerli kılmak  favoriniz olsun. Toplu taşıma kullandığın ve zamanın boşa gittiğini biliyor musun? Bundan nefret ediyorsan ve mümkün olduğunca bundan yararlanmaya çalışıyorsanız eğer  işte sahnede dinleme uygulamaları geliyor. Giderek artan zorluk, yolda dinlemek için birçok seçenek var.

-İlk olarak, Youtube’da Shrek veya Madagaskar gibi birçok çocuk filminin radyoplay (veya Almanca: hörspiel) versiyonları vardır ve bunları çevrimiçi Youtube’dan mp3’e dönüştürme araçlarını kullanarak indirmeniz mümkündür, böylece bunları dinleyebilirsiniz.  Elbette ilk başta herhangi bir şeyi anlamak zordur, ancak amaç zihninizin o dili duymaya alışmasını sağlamaktır. Sonuçta, kolay olmadan önce her şey zor. Zamanla kelimeleri alıp anlamak çok daha kolay olacak. Bu yüzden önceden izlediğiniz bir şeyle başlamak daha iyidir.

-Ardından Spotify’da ücretsiz olarak sunulan birçok sesli kitap seçeneği geliyor. Mevcut kitaplara göz atmak zor ama bunun için Spooks adlı bir uygulama var, bu da dinlemek isteyeceğiniz kitapları bulmanızı kolaylaştırıyor.

-Bir seviyeden sonra bir radyodan gelen haberleri de dinleyebilirsiniz, bunun için haberlerin de aktarımını da içeren DLF24 uygulaması önerilir. DW web sitesinden daha yavaş bir versiyon dinlemek mümkündür.
-Spotify’da genellikle bir transcipt içermeyen ancak bir süre sonra kelime dağarcığını genişletmek için yararlı olan birçok podcast de var. En iyi şey, herhangi bir podcast’in daha iyi anlamak için yavaşlatılabilmesidir.

8-  Haberler

Almanca’da özellikle ileri düzey kelimeleri öğrenmeye yardımcı olan birçok haber sitesi vardır. Spiegel Online’ı uygulama formunda kullanmayı sevebilirsiniz ve bir kelime bilmediğimde, hikayenin ne hakkında olduğunu anında anlamanız için çok yardımcı olan Google Translate’in değişken çeviri seçeneği var.

Google Translate’in de telefon kamerasındaki kelimeleri tanıyıp anında çevirebileceğini biliyor muydunuz? Çoğu zaman tam çeviri değildir, ancak gördüğünüz bir şeyi yazmak istemediğinizde kullanışlı hale gelir.

Kaynak: Eser İşler

Exit mobile version