Site icon Erasmusgram

A’dan Z’ye Work and Travel Vize Alma Süreci! Hangi Tür Vize Alınmalıdır?

A’dan Z’ye Work and Travel Vize Alma Süreci! Hangi Tür Vize Alınmalıdır?

          Work and Travel programı ülkemizde oldukça yaygın bir programdır, genel olarak özetlendiğinde 4 ay boyunca çalışmak ve gezmek için vakit sağlanmaktadır. Bu program Amerika hükümeti tarafından oldukça benimsenmiştir, bu ve benzeri programlar için ayrı bir vize türü belirlenmiştir.

 

Hangi Tür Vize Alınmalıdır?

Amerikan hükümeti tarafından program için belirlenmiş vize türü J-1 vizesidir. Bu vize sadece Work and Travel programı ve staj programları gibi benzer programlar ile Amerika’ya gidenler içindir. Bu vizenin genel adı J-1 vizesidir, bu vize ile Amerika’ya gidilen programlar dahilinde türü değişmektedir. Vize süresi devam ettiği sürece ülkeye giriş çıkış yapılabilir.

 

Süreç Nasıl İşler?

          Program için bir acenta tercih edildikten sonra evraklar hazırlanır ve iş seçimi yapılır. Vize süreci öncesinde iş seçimini olumlu tamamlayıp sözleşme imzalanmış olması gereklidir. İş seçimi sonrasında randevu tarihleri açıldığında internet sitesi üzerinden vize için randevu tarihi alınır. Amerikan j-1 vizesi almak için yüz yüze görüşme yapmak zorunludur. Konsolosluk seçildikten sonra görüşme tarihinde seçilen Amerikan Konsolosluğuna gidilerek yüz yüze görüşme yapılır. Bu görüşmeler genel olarak 3-4 dakika arası sürmektedir ve görüşme sırasında vize alma işleminizin başarısız olduğuna veya başarılı sonuçlandığına karar verilir. Türkiye j-1 vize alma konusunda %90 üzerinde başarı sağlamakta olan bir ülkedir. Bu oran şirketler ve katılan öğrenciler dolayısıyla her sene değişmektedir.

 

J-1 Vizesi Almak İçin Neler Gereklidir?

-Ds 2020 (acenteniz tarafından sağlanacaktır)

-Ds 160 formu(online başvuru)

-Vize ücretinin yatırıldığını gösteren SEVIS

-Pasaport(dönüş tarihinizden sonra en az 6 ay daha geçerliliği olmak zorundadır)

-Fotoğraf

-İngilizce Öğrenci Belgesi

-Kapalı zarfta ve ağzı mühürlü olarak alınan transkript

+Amerikan konsolosluğu bu belgeleri yetersiz görürse ek belge talep etme hakkına sahiptir.

 

 

Vize Alırken Başarı Oranımı Nasıl Arttırabilirim?

Transkript ’de görünen dönemlik not ortalamalarınızda ani düşüşler ve artışlar olmaması bu oranı arttırır dönemler arasındaki not ortalamalarınızın birbirine yakın ve yüksek olması sizin daha güvenilir okulu konusunda düzenli bir öğrenci olduğunuz izlenimi verir. Ani düşüş olan döneminiz var ise size bunun nedenleri sorulabilir, özellikle programa katılacağınız zamana en yakın olan dönemler önemlidir. Genel not ortalamanızın 2.00 üzerinde olması vize alma oranını arttıracaktır. Amerikan vize görüşmelerinin yüz yüze olmasının en büyük sebeplerinden biri İngilizce seviyenizi görmektir bu nedenle en az B1-B2 yani günlük konuşma İngilizcenizin iyi olmasını bu oranı arttırır. Evraklarınızın tam olması ve bu evrakları istenilen şekilde sıralama ile yerleştirmek başarı oranını şüphesiz arttırmaktadır.

Unutmayın vize alma işleminizin başarılı sonuçlanması için geri döneceğinize ve Amerika’ya yerleşmek istemediğinize inandırmanız gereklidir. Bu nedenle burada devam eden eğitiminiz, hayatınız olduğunu göstermeye çalışıyorsunuz.

 

Hangi Nedenler ile J-1 Vizesi Alabilirim?

-Work and Travel

-AU Pair

-Staj

-Öğrenci Değişimi

-Trainee

-Akademik Araştırma

-Uluslararası Ziyaretçi

Erasmusgram Blog Yazarı: Mustafa Can KARAKAŞ

 

 

Exit mobile version