Beşiktaş Belediyesi ile Almanya’nın Dortmund kentinde faaliyet gösteren forum JUGEND! e.V. ortaklığında yeni bir Erasmus+ projesi gerçekleştirilecek. “Youth Voice Lab – Dortmund & Beşiktaş’ta Genç Katılımını Güçlendirme” adıyla yürütülecek proje, Türkiye ve Almanya’dan gençleri bir araya getirerek gençlerin yerel yaşam, gençlik politikaları ve karar alma süreçlerindeki rolünü ele almayı amaçlıyor.
Erasmus+ kapsamında ve Türkiye-Almanya Gençlik Köprüsü aracılığıyla desteklenen proje kapsamında, iki farklı şehirden gençlerin deneyimlerini paylaşabilecekleri uluslararası bir öğrenme ve iş birliği ortamı oluşturulacak.
Türkiye ve Almanya’dan 20 Genç Bir Araya Gelecek
Youth Voice Lab projesinde Türkiye’den 10, Almanya’dan 10 olmak üzere toplam 20 katılımcı yer alacak. 18–30 yaş arasındaki katılımcılar, gençlerin şehir yaşamındaki konumu, yerel karar alma mekanizmaları ve gençlerin demokratik süreçlere katılımı gibi konular üzerinde birlikte çalışacak.
Proje, farklı ülkelerde yaşayan gençlerin kendi şehirlerindeki deneyimlerini karşılaştırmasına ve gençlerin yerel yönetimlerle ilişkilerine dair farklı uygulamaları tanımasına da olanak sağlayacak.
Proje İki Şehirde Gerçekleştirilecek
Youth Voice Lab kapsamında iki ayrı uluslararası buluşma düzenlenecek. İlk program Almanya’nın Dortmund kentinde, ikinci program ise İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde gerçekleştirilecek.
Program süresince katılımcılar; atölye çalışmaları, grup çalışmaları, tartışmalar, şehir ziyaretleri ve interaktif etkinliklere katılacak. Bu çalışmalar aracılığıyla Dortmund ve Beşiktaş’taki gençlik politikaları ile gençlerin yerel yaşama katılımına yönelik uygulamalar incelenecek.
Katılımcıların kendi deneyimlerini aktarmaları ve farklı ülkelerden gençlerin şehirleriyle kurduğu ilişkiyi keşfetmeleri de programın önemli unsurları arasında bulunuyor.
Gençlerin Yerel Karar Alma Süreçlerine Katılımı Ele Alınacak
Proje kapsamında gençlerin yaşadıkları şehirlerde karşılaştıkları ihtiyaç ve beklentileri ortaya koymaları hedefleniyor. Katılımcıların gerçekleştireceği çalışmalar sonucunda, gençlerin yerel karar alma süreçlerine daha fazla dahil olmasına yönelik somut fikir ve öneriler geliştirmeleri amaçlanıyor.
Bu yönüyle proje, uluslararası gençlik hareketliliğinin yanı sıra genç katılımı, yerel yönetimler, gençlik politikaları ve demokratik katılım konularında deneyim paylaşımına da imkân sağlayacak.
Proje Kapsamında Hangi Masraflar Karşılanacak?
Erasmus+ finansman kuralları kapsamında projeye seçilecek katılımcıların proje sürecinde ortaya çıkabilecek belirli giderleri desteklenecek.
Proje kapsamında karşılanacak giderler arasında:
- Ulaşım ve uçuş giderleri,
- Vize giderleri,
- Konaklama,
- Yeme-içme giderleri,
- Eğitim ve proje programına ilişkin giderler
yer alıyor.
Söz konusu destekler, Erasmus+ finansman koşulları ve proje kuralları doğrultusunda uygulanacak.
Dortmund ve Beşiktaş Arasında Uluslararası Gençlik Deneyimi
Youth Voice Lab projesi, iki farklı şehirden gençlerin bir araya gelerek bilgi ve deneyim paylaşmasını sağlayacak uluslararası bir çalışma olarak planlanıyor.
Katılımcılar proje sürecinde hem Dortmund hem de Beşiktaş’taki gençlik çalışmalarını yakından tanıma fırsatı bulurken, farklı ülkelerden akranlarıyla birlikte ortak fikirler geliştirecek. Proje kapsamında elde edilen deneyimlerin, gençlerin kendi şehirlerindeki yerel katılım süreçlerine ilişkin bakış açılarını geliştirmelerine katkı sağlaması hedefleniyor.
Uluslararası gençlik değişimi kapsamında gerçekleştirilecek buluşmaların aynı zamanda farklı kültürleri tanıma, yeni bağlantılar kurma ve Avrupa’daki gençlik çalışmaları hakkında bilgi edinme açısından da katılımcılara deneyim kazandırması bekleniyor.
Kimler Başvurabilir?
Projeye, 18–30 yaş arasındaki gençler başvurabilecek. Proje kapsamında Türkiye’den 10 ve Almanya’dan 10 olmak üzere toplam 20 katılımcının programa dahil edilmesi planlanıyor.
Projeye seçilecek katılımcılar, iki aşamalı uluslararası programa dahil olarak hem Dortmund hem de Beşiktaş’ta gerçekleştirilecek çalışmalara katılacak.
Proje Tarihleri
1. Buluşma: 2–7 Aralık 2026 – Dortmund, Almanya
2. Buluşma: 25–30 Mart 2027 – Beşiktaş, Türkiye
Son Başvuru Tarihi: 11 Ekim 2026, 23.59
Sonuçların Açıklanma Tarihi: 22 Ekim 2026
Başvuru için tıklayınız
Whatsapp kanalımıza katılarak duyurulardan anında haberdar olmak için tıklayınız
Bilgilendirme: Erasmusgram, Avrupa Birliği projeleri, Erasmus+, ESC gönüllülük, burs, staj ve seyahat blog yazıları ile ilgili bilgilendirici içerikler sunan bir eğitim platformudur.
